Agravarea crizei alimentare. India a impus o taxă de 20% asupra exporturilor de orez

Agravarea crizei alimentare. India a impus o taxă de 20% asupra exporturilor de orez România reia exportul de animale vii cu Turcia. Sursa Foto: Dreamstime.com

India – cel mai mare exportator de orez din lume – a impus o taxă de 20% asupra livrărilor de orez, fiind o mișcare care ar putea agrava criza alimentară.

Noua taxă la export, care afectează unele sortimente de orez, va intra în vigoare vineri, potrivit unui anunț al ministerului de finanțe din India. India a interzis exporturile de orez care este folosit pentru hrana animalelor. Evoluțiile au loc pe măsură ce plantările de orez din India au fost afectate de lipsa precipitațiilor în unele zone în acest an, potrivit agențiilor de presă.

India reprezintă aproximativ 40% din exporturile globale de orez, potrivit Departamentului pentru Agricultură al SUA. Mișcările țării de a percepe o taxă de 20% asupra anumitor sortimente de orez, în timp ce restricționează orezul folosit pentru animale, vor crește prețurile cerealelor de bază, pe fondul creșterii prețurilor la alimente la nivel mondial.

China și Filipine sunt primii doi importatori de cereale din lume, potrivit USDA. Pe măsură ce prețurile grâului și porumbului au crescut în acest an, în urma războiului din Ucraina, prețurile orezului au rămas relativ stabile, oferind consumatorilor o oarecare amânare. Dar cea mai recentă mișcare a Indiei poate schimba acest lucru și poate muta cererea din India către concurenții săi.

Ne puteți urmări și pe Google News

Sursa: Nikcoa | Dreamstime.com

A treia marfă agricolă din India

„Cu această taxă, transporturile de orez din India vor deveni necompetitive pe piața mondială. Cumpărătorii se vor muta în Thailanda și Vietnam”, a declarat B.V. Krishna Rao, președintele Asociației Exportatorilor de Orez din India. Cele două țări din Asia de Sud-Est sunt al doilea și al treilea cel mai mare exportator de orez la nivel global.

După grâu și zahăr, orezul este acum a treia marfă agricolă importantă din India care se confruntă cu restricții la export în acest an. Valul de protecționism alimentar vine pe fondul preocupărilor legate de aprovizionare și temerilor legate de inflație, potrivit Business Insider.