Tragedie în lumea artistică. A murit o legendă a filmului. News alert

Tragedie în lumea artistică. A murit o legendă a filmului. News alert

Regizoarea Agnes Varda, reprezentantă a Noului Val în cinematografia franceză, a decedat în noaptea de joi spre vineri, la vârsta de 90 de ani, au anunţat vineri persoane din familia şi anturajul acesteia, potrivit AFP.

„Regizoarea şi artista Agnes Varda a decedat la domiciliul său, în noaptea de joi, 29 martie 2019, ca urmare a bolii cu care se lupta: cancer. Era înconjurată de familie şi de apropiaţi”, au precizat aceştia într-un comunicat.

„A decedat în această noapte”, a confirmat pentru AFP Cécilia Rose, din cadrul casei de producţie Tamaris, care i-a realizat filmele în ultimii 17 ani. „În seara aceasta urma să verniseze o expoziţie la Chaumont-sur-Loire (centru), care se va deschide acum în absenţa ei”, a adăugat aceasta.

Singura reprezentantă de gen feminin a Noului Val francez, soţia regizorului Jacques Demy timp de 30 de ani, Varda a fost o figură reprezentativă a cinema-ului independent, poetic şi angajat în acelaşi timp, sursă de inspiraţie pentru numeroşi artişti.

Cineasta lasă în urmă o operă marcată de un profund umanism şi originalitate, la graniţa dintre documentar, ficţiune şi autobiografie. Agnes Varda a semnat pelicule precum „Cleo de 5 a 7” (1962), „Sans toit ni loi'” (1985), „Les Glaneurs et la Glaneuse” (2000), „Les plages d'Agnes” (2009) sau „Visages, villages” (2017).

În 2018, la Festivalul de Film de la Cannes, la braţ cu Cate Blanchett, înconjurată de 80 de actriţe şi producătoare, regizoarea a pledat pentru „egalitate salarială” în industria filmului - o imagine puternică, care i-a consolidat statutul de personalitate emblematică a cinematografiei.

Artistă neobosită, deopotrivă fotograf şi artist plastic, a repornit la drum la 88 de ani, într-o colaborare cu artistul JR, cu 50 de ani mai tânăr ca ea, pentru a realiza „Visages, villages” care i-a adus o nominalizare la premiile Oscar.

La bordul unui camion-cabină fotografică, cei doi realizatori au mers în căutarea locuitorilor unor sate sărace din Franţa.

Pelicula, care combină, în stilul binecunoscut al cineastei, autobiografie, subiecte sociale şi poezie a fost prezentat în cadrul Festivalului de Film de la Cannes.

Născută la 30 mai 1928, la Ixelles în Belgia, dintr-o mamă franceză şi un tată grec, Agnes (pe adevăratul său prenume Arlette) şi-a început cariera ca fotograf la Teatrul Naţional popular (TNP, care în acea perioadă se afla la Paris) după ce absolvise studii de artă în capitala Franţei.

Când realizează primul său film, în 1954, „La pointe courte”, dispune de puţine mijloace şi nu are aproape deloc cultură cinematografică - cineasta a povestit că până în acel moment nu văzuse decât vreo zece filme.

Lungmetrajul, cu Philippe Noiret în rolul principal şi Alain Resnais, realizatorul montajului, este considerat un precursor al Noului Val, mişcare care va marca cea de-a şaptea artă cinci ani mai târziu.

După trei scurtmetraje poetice şi sensibile, Agnes Varda semnează în 1962 „Cléo de 5 a 7”, plimbarea emoţionantă prin Paris a unei tinere care aşteaptă rezultatele unor analize medicale importante. „Pariul meu era de a încerca să arăt cum această fată foarte elegantă, narcisistă, se transformă în 90 de minute, întrucât pelicula este filmată în timp real. Teama de cancer o trezeşte”, a rezumat regizoarea.

Cineastă angajată, Varda filmează mai multe documentare politice: „Salut les Cubains” (1963), „Black Panthers” (1968), filmul colectiv „Loin du Vietnam” (1967). Îmbrăţişează apoi cauza feministă cu pelicule precum „L'une chante, l'autre pas” (1977), în care vorbeşte despre avort.

„Sans toit ni loi” este recompensat cu Leul de Aur la Veneţia în 1985 şi i-a adus în premiu Cesar actriţei Sandrine Bonnaire. Filmul reconstituie, prin intermediul unui lung flash back, ultimele zile din viaţa unei tinere hoinare, găsită decedată de frig într-un şanţ.

Regizoarea îi dedică soţului său decedat în 1990 o trilogie din care face parte pelicula „Jacquot de Nantes”. Cei doi au avut împreună doi copii: Rosalie Varda (adoptată de Demy), care lucrează la Ciné-Tamaris, societatea care gestionează filmele realizate de părinţii săi, şi Mathieu Demy, devenit actor.

Agnes Varda a primit în 2015 un premiu onorific în cadrul Festivalului de Film de la Cannes pentru întreaga carieră.

Ultimul său documentar, „Varda par Agnes”, a fost prezentat în februarie la Festivalul de Film de la Berlin şi difuzat recent pe postul de televiziune Arte. 

 

Ne puteți urmări și pe Google News