Agențiile de frontieră ale UE și ale Regatului Unit cooperează împotriva imigrației ilegale

Imigrație. Sursa foto: Arhiva EVZ

Uniunea Europeană și Regatul Unit au ajuns la un acord de colaborare între agențiile lor de control la frontieră, acord care va fi oficializat în curând, ca parte a unei cooperări mai ample pentru combaterea migrației ilegale, a raportat, duminică, Comisia Europeană.

Uniunea Europeană și Regatul Unit au ajuns la un acord de colaborare între agențiile lor de control la frontieră, acord care va fi oficializat în curând, ca parte a unei cooperări mai ample pentru combaterea migrației ilegale, a raportat, duminică, Comisia Europeană.

Acord între UE și Marea Britanie

Președintele comisiei europene Ursula și premierul britanic Rishi Sunak vor discuta pe tema imigrației ilegale din UE. Sursa Foto- Wikipedia Commons

Într-un comunicat, Executivul comunitar a informat că președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și premierul britanic, Rishi Sunak, au salutat„încheierea cu succes a negocierilor” în timpul unei convorbiri telefonice pe care au avut-o duminică.

„Cei doi lideri au salutat încheierea cu succes a negocierilor privind un nou acord de lucru între agențiile britanice și Frontex, care va fi oficializat în zilele următoare, ca parte a cooperării mai largi dintre Regatul Unit și UE pentru combaterea migrației ilegale”, potrivit Bruxelles-ului.

Până la aflarea detaliilor acordului dintre Regatul Unit și Agenția Europeană pentru Paza de Frontieră și Coastă (Frontex), acest pact reprezintă un alt pas în dezghețarea relațiilor post-Brexit realizată de Guvernul Sunak.

UE vrea reducerea imigrației ilegale

Bruxelles-ul și Londra au ajuns anterior la un acord pentru a rezolva disputa privind acordurile comerciale post-Brexit din Irlanda de Nord.

Aceasta din urmă are o situație diferită față de restul regiunilor Regatului Unit după Brexit, deoarece rămâne parte a pieței unice comunitare de mărfuri pentru a evita ridicarea unei granițe fizice pe insula Irlanda, ceea ce ar încălca acordul de pace, continuând în același timp pe piața internă britanică.

Acordul de la Windsor, care a înlocuit problematicul Protocol al Irlandei de Nord, negociat inițial cu UE de fostul prim-ministru conservator Boris Johnson în 2019, a deschis, de asemenea, calea pentru revenirea Regatului Unit, de la 1 ianuarie anul acesta, la cercetarea emblematică și programul de inovare al Uniunii Europene, Horizon Europe, cu o contribuție de aproximativ 2.430 milioane de euro anual.

Criza imigranților. Sursa Foto- Dreamstime

Se pune frână pe imigrația ilegală

Regatul Unit s-a alăturat, de asemenea, programului de observare a Pământului Copernicus cu încă 154 de milioane de euro.

Acordul-cadru de la Windsor conține așa-numita „frână Storm”, o clauză care conferă Adunării Irlandei de Nord puterea de a obiecta la viitoarea legislație comunitară pe care o consideră contrară intereselor sale.

Sursa: La Razon

Traducerea: Rador