Agențiile de spionaj ale SUA dau alarma. „Viitorul se anunță sumbru”

Comunitatea Națională de Informații din Statele Unite a publicat recet o evaluare a evoluției pe care o va avea lumea în următorii 20 de ani. Din păcate, veștile nu sunt deloc bune,

La fiecare patru ani, la începutul unei noi administrații, agențiile de informații americane publică un document numit "Tendințe Globale". E vorba de o evaluare a evoluției situație din întreaga lume în următoarele două decenii. Uneori, aceste evaluări reușesc să identifice cu destulă acuratețe pericolele.

Șefa Comisiei Europene e în grevă? Scandalul “Canapeaua” pare că a dat conducerea UE peste cap

Astfel, în 2008, de exemplu, raportul a avertizat despre apariția potențială a unei pandemii originare din Asia de Est. Evaluarea vorbea inclusiv despre răspândirea rapidă a bolii în întreaga lume.

Pandemia nu este decât începutul problemelor pe care va trebui să le înfrunte lumea

Ultimul raport, Global Trends 2040, publicat săptămâna trecută de Comunitatea Națională de Informații, constată că pandemia s-a dovedit a fi „cea mai semnificativă, singura întrerupere globală de după cel de-al doilea război mondial”, cu implicații medicale, politice și de securitate care se vor manifesta ani buni de acum încolo. Pandemia Covid-19 este, potrivit raportului, numai prologul necazurilor care ne așteaptă.

Raportul de 144 de pagini, intitulat „O lume mai contestată”, vorbește despre marile provocări ale anilor care urmează, de la schimbările climatice și îmbătrânirea populației, la maladii, crize financiare și tehnologii care mai mult dezbină lumea decât să o unească. Societățile umane, din ce în ce mai tensionante, riscă să sufere „șocuri care ar putea fi catastrofale. ” Decalajul dintre provocările apărute și instituțiile menite să le facă față continuă să crească. Astfel, „politica din interiorul statelor este probabil să devină mai volatilă și mai controversată și nici o regiune, ideologie sau sistem de guvernare nu pare imun sau să aibă răspunsurile necesare”.

Lumea va fi modelată de competiția dintre SUA și China

La nivel internațional, întreaga lume va fi afectată de concurența pe care China o face Statelor Unite și "sistemul internațional condus de Occident”. Această concurență prezintă riscuri mari de a degenera într-un conflict. Câteva pasaje din ceea ce scriu autorii lucrării "Tendințe Globale" vă vor lămuri că viitorul nu sună deloc bine. „Segmente mari ale populației globale devin neîncrezătoare în instituțiile și guvernele lor, pe care le consideră indezirabile sau incapabile să răspundă nevoilor cetățenilor. Oamenii se vor îndreapta către grupuri bazate pe familie și identitatea etnică, religioasă și culturală, precum și spre asociații care împărtășesc aceleași cauze și interese, precum ecologismul, în căutarea unei comunități și a unei stări de securitate"

China se pregătește să dezlănțuie cea mai mare amenințare pentru Occident

„În timp ce populația se simte îndreptățită să pretindă mai mult, guvernele vor fi supuse unei presiuni mai mari din cauza noilor provocări și a resurselor mai limitate. Aceste divergențe în creștere prezintă riscul de a crea mai multă volatilitate politică, eroziunea democrației și extinderea rolurilor furnizorilor alternativi de guvernământ. ”

„Schimbările accelerate ale puterii militare, demografiei, creșterii economice, condițiilor de mediu și tehnologiei, precum și întărirea diviziunilor asupra modelelor de guvernare, vor crește probabil concurența dintre China și o coaliție occidentală condusă de Statele Unite”.

„La nivel de stat, relațiile dintre societăți și guvernele lor din fiecare regiune sunt susceptibile să se confrunte cu tensiuni și tensiuni persistente din cauza unei nepotriviri tot mai mari între ceea ce are nevoie și așteaptă populația și ceea ce guvernele pot și vor oferi”.

Cel mai sumbru raport din istorie

Experții din Washington care au citit aceste rapoarte de-a lungul anilor au declarat că nu-și amintesc unul mai sumbru. Cei care au redactat lucrarea spun că au lucrat cu toată serizitatea și predicțiile lor sunt bazate pe informații reale. „Avem marele avantaj că ne bazăm atât pe expertiza largă, cât și pe cea profundă, care există în interiorul comunității de informații. Există 18 agenții de informații la care putem apela, precum și alți parteneri federali ", a spus Maria Langan-Riekhof, directoarea Grupului Strategic Futures al Consiliului Național de Informații care a redactat raportul „ Tendințe globale 2040 ”. „Nu privim îndeaproape doar o problemă sau un domeniu; încercăm să analizăm toate aceste probleme și să ne întrebăm cum evoluează acestea în timp și ce înseamnă în ansamblu " scrie The New York Times.

Semne rele pentru americani. Capitala miliardarilor s-a mutat din SUA în China!