Agenţii imobiliari vând case cu un TVA incert şi promit credite pe care oamenii nu le pot obţine, de fapt, de la bănci.
În cadrul Târgului Naţional Imobiliar (TNI), care se desfăşoară zilele acestea la Palatul Parlamentului, dezvoltatorii au venit cu preţuri în jurul a 1.000 de euro pe metru pătrat şi promoţii pentru cei care-şi permit să achite un avans mare.
În prima zi, vizitatorii s-au cam lăsat aşteptaţi, astfel că expozanţii au avut timp din plin să discute cu presa, să studieze produsele concurenţei şi să-i ia cu asalt pe puţinii rătăciţi care se plimbau, stingheri, printre standuri. Preţuri la alegere Una dintre marile enigme ale momentului este reducerea TVA-ului. Tocmai pentru că situaţia este confuză, unii agenţi imobiliari au făcut o listă de preţuri cu două valori: una include TVA de 5%, cealaltă pe cel de 19%. „Cu TVA de 5%, garsoniera de 54 mp con s truiţi costă 68.738 de euro. E aproape de Piaţa Muncii“, afirmă o re prezentantă a Volksbank, divizia imo biliară. „Şi chiar se aplică acest TVA?“, întreabă clientul. „Păi, da, cred că da. Or să apară şi condiţiile zilele următoare“. Asta nu înseamnă însă că rezervarea nu se poate achita de pe acum, susţine agentul. „Şi dacă nu mă încadrez, cât plătesc?“ „Preţul este de 81.798 de euro“, afirmă tânăra. La alte standuri, TVA-ul este încă un mister. „Nu ştim cu e cu TVA-ul“, susură o agentă cu alură de model. „Pliante aveţi?“ „Nu au venit. Dar dacă ţineţi minte, vă spun că metrul pătrat costă 850 de euro plus TVA.“ „Care TVA?“ „Ăla care se va aplica.“ Destul de accesibile par locuinţ ele de la periferia „foarte î nde părtată“ a oraşului: la capătul cartierelor Militari şi Drumul Taberei. O garsonieră aici costă în jur de 45.000 de euro. Aceasta este, desigur, cea mai ieftină variantă, în care nu poţ i protesta cu privire la finisajele realizate. Nici aici TVA-ul nu are o valoare exactă.
Chiar dacă unii dezvoltatori s-au lăudat cu introducerea unor sisteme de creditare instrumentate fără bănci, la Palatul Parlamentului creditarea e problema clientului.
CREDITE CU NĂBĂDĂI
Salariu de 5.000 de lei pentru o garsonieră
Agenţii susţin că accesul la creditare este deschis şi că „săptămâna trecută am obţinut cinci credite“. „Cât trebuie să câştig ca să-mi permit un credit?“ „Nu ştiu să vă zic, ştiţi, colegul tocmai a ieşit. Dacă reveniţi...“, spune reprezentantul unei agenţii, care se mândreşte cu o ofertă de „consultanţă de creditare gratuită“. Nici la alte standuri nu se ştie cât de greu sau de uşor se obţine un credit. „Asta vă priveşte pe dumneavoastră. Noi lucrăm cu orice bancă. Veniţi cu banii şi se rezolvă.
“ Dacă plimbarea pe la standuri i-a lăsat vizitatorului impresia că achiziţia unei case este doar la câteva formulare distanţă, o scurtă oprire la standul BCR îi va schimba radical perspectiva. „Cât ar trebui să câştig pentru o garsonieră de circa 45.000 de euro?“ „La un calcul rapid, aş spune cam 7.000 de lei pe lună“, afirmă reprezentantul BCR, departamentul Finanţări Investiţii Imobiliare. Detaliile relevă un adevăr la fel de dureros: cu 5.000 de lei/lună, chiar sunt şanse.