Agenții Mossad zburdă-n voie în țara ayatollahilor

Al-Shabab este descris de SUA ca o mare rețea teroristă

După mai bine de patruzeci de ani de fervoare revoluționară, liderii Republicii Islamice încearcă să joace rolul personajului dur, dar simpatic din filmele de acțiune, arată o analiză din NationalInterest.

Sau, mai bine spus, odată ce masca a căzut, începe să se vadă adevăratul chip al regimului de la Teheran. Este clar că 2020 a fost un Annus Horribilis pentru Republica Islamică, chiar dacă primele semne că ceva e putred în Iran s-au instalat în urmă cu mulți ani.

După ani de finanțare a organizațiilor teroriste ca Hamas, de găzduire a conferințelor antisemite și după amenințări repetate cu ștergerea statului evreiesc de pe hartă, ironia sorții face acum ca Republica Islamică să fi ajuns locul în care agenții Mossad fac tot ce vor. Și, din câte se vede, Republica Islamică nu poate face nimic pentru a opri spionii statului inamic. Dovezi sunt cu nemiluita.

În 2018, agenți israelieni au pătruns într-o arhivă nucleară iraniană secretă, din satul Turquzabad, și au fugit cu un camion plin de dosare și, posibil, cu probe radioactive. Până în acel moment, nici măcar iranienii nu auziseră vreodată de Turquzabad. Cel care l-a făcut „celebru” a fost premierul israelian Benjamin Netanyahu.

La începutul acestui an, Qassem Soleimani, șeful forțelor iraniene Al-Quds, unitate de elită a Gardienilor Revoluției,(IRGC), a fost ucis de o dronă din SUA, pe aeroportul din Bagdad. O greșeală a securității, care, deși s-a întâmplat în Irak, a fost o nouă lovitură pentru regimul iranian.

Asasinarea, zilele trecute, a lui Mohsen Fakhrizadeh, principalul cercetător nuclear al Iranului, vine și ea după un șir de acțiuni de sabotare a unora dintre cele mai sensibile situri nucleare ale Iranului. Inclusiv împotriva „bijuteriei coroanei”: programul de îmbogățire a uraniului de la instalația nuclară de la Natanz.

Tot în vară, indivizi israelieni aflați pe o motocicletă l-au împușcat pe adjunctul liderului Al-Qaeda, Abdullah Ahmed Abdullah, pe o stradă din Teheran. Deși informația a apărut în noiembrie, lichidarea adjunctului al-Qaeda a fost ordonată de oficialii americani, ca represalii pentru atacurile din 1998 asupra ambasadelor americane din Africa, potrivit nationalinterest.org.

Acest asasinat sugerează că Israelul are mai multe echipe care operează în interiorul Iranului, cu capacități care depășesc unitatea de informații a IRGC. Încă nu e clar cum Fakhrizadeh, un om-cheie al eforturilor Republicii Islamice de a achiziționa arsenal nuclear, a fost atât de slab protejat de Gardienii Revoluției.

Indiferent de modul în care s-a comis operațiunea, un lucru e cert: a fost încă o palmă usturătoare pe fața Republicii Islamice, și nu numai. Și dacă Iranul nu își poate proteja pionii-cheie, cum poate asigura securitatea aliaților și liderilor milițiilor iraniene?

De aceea, trebuie să fie terifiant pentru liderii Republicii Islamice să știe că agenții israelieni acționează nestingheriți în Iran.