Agenții de lobby ai Amazon, interziși în Parlamentul European

Agenții de lobby ai Amazon, interziși în Parlamentul European Amazon / Sursa: dreamstime.com

Compania Amazon și-ar putea recăpăta dreptul de acces dacă își va demonstra „disponibilitatea de a coopera”, afirmă un europarlamentar în temă.

Agenții de lobby ai Amazon sunt la un pas de a li se interzice accesul în Parlamentul European (PE), scrie Politico.

Lobby-știlor Amazon li s-au retras legitimațiile

Chestorii PE l-au autorizat pe secretarul general al instituției să retragă cele 14 legitimații de acces ale companiei tehnologice, a declarat europarlamentarul român de la Renew Dragoş Pîslaru. Marcel Kolaja, europarlamentar Verde și chestor, a confirmat decizia.

Măsura a fost cerută de comisia muncii a PE - prezidată de Pîslaru - din cauză că reprezentanții Amazon au refuzat în mod repetat să discute cu aceasta despre chestiuni privindu-i pe angajați.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Chestiunea poate fi revizuită dacă Amazon își va demonstra disponibilitatea de a coopera, în special la solicitarea comisiei muncii”, a declarat Pîslaru, lucru pe care și Kolaja l-a confirmat, precizând că la ședința chestorilor s-a menționat nevoia unei „disponibilități suficiente”.

Parlamentul European

Parlamentul European. Sursa foto: Arhivă EVZ

Acuzații privitoare la tratamentul angajaților

Amazon fusese invitată pe 23 ianuarie la o discuție privind „Condițiile de muncă din depozitele Amazon”, însă nu a participat, pretinzând că a primit prea din scurt invitația remisă cu o lună înainte. Comisia i-a cerut în scris președintei PE Roberta Metsola să le interzică accesul în sediu agenților de lobby ai companiei.

„Nu e rezonabil ca Amazon să poată face lobby pe lângă europarlamentari, care concomitent sunt privați de dreptul de a reprezenta interesele cetățenilor europeni și de a investiga acuzații de încălcare a drepturilor fundamentale consfințite în Tratatele UE și în legislația muncii din UE”, se arată în scrisoare.

Amazon, depozit, companie

Amazon / Sursa: Arhiva EVZ

Amazon, nemulțumită de decizia europarlamentarilor

„Suntem foarte dezamăgiți de această decizie, întrucât dorim să dialogăm constructiv cu europarlamentarii”, a răspuns printr-un comunicat purtătoarea de cuvânt a Amazon Sarah Tapp. Ea a precizat că „i-a invitat de mai multe ori să viziteze” puncte de lucru ale companiei. Amazon a refuzat însă în decembrie o vizită a PE la o fabrică din Germania, motivând că e prea ocupată, fiind vârf de sezon.

„Acea invitație e încă valabilă și am fi bucuroși să avem ocazia de a demonstra investițiile pe care le-am făcut pentru ca mediile de lucru să fie moderne, plăcute și sigure”, a afirmat Tapp.

Europarlamentarii nu pot merge în vizite de lucru în intervalul 1 aprilie-30 septembrie în an electoral.

(Articol de Giovanna Faggionato; Traducere: Andrei Suba, RADOR RADIO ROMÂNIA)