Evenimentul Zilei > Actualitate > Africa de Sud, în pragul revoluției flămânzilor. 25 000 de soldați încearcă să oprească jaful și crimele
Africa de Sud, în pragul revoluției flămânzilor. 25 000 de soldați încearcă să oprească jaful și crimele

Africa de Sud, în pragul revoluției flămânzilor. 25 000 de soldați încearcă să oprească jaful și crimele

De șapte zile, revoltele, jafurile și crimele nu se mai opresc în Africa de Sud. "Națiunea curcubeu" visată de Nelson Mandela este în pragul colapsului,

Două provincii, Gauteng și KwaZulu-Natal, arată de parcă ar fi în plin război. Guvernul a făcut apel la rezerviști și solicită desfășurarea a până la 25.000 de soldați pentru a înăbuși violențele.

Visul lui Mandela devine un coșmar

„Este o zonă de război … orașe pustii, magazine prădate, cadavre care zac pe străzi”, a declarat pentru Financial Times John Steenhuisen, liderul principal al opoziției din provincie. „Luptă internă din Congresul Național African s-a revărsat pe străzile din KwaZulu-Natal … serviciile de securitate au pierdut complet inițiativa. Au nevoie de întăriri urgente”.

Două provincii ale Africii de Sud, Gauteng și KwaZulu-Natal, sunt practic paralizate de jafuri. ,Revoltele le-au început susținătorii fostului președinte Jacob Zuma, care a fost arestat la începutul acestei luni și condamnat la închisoare pentru corupție. Acum. însă, în jafuri sunt implicate și bandele, dar și locuitorii care riscă să rămână fără produse de strictă necesitate.

Poliția și armata, depășite numeric de răsculați

Actualul președinte, Cyril Ramaphosa, nu a reușit să înăbușe tulburările sociale, dat fiind că poliția și trupele militare au fost depățite numeric de răsculați.

Ministrul Apărării Nosiviwe Mapisa-Nqakula a declarat joi parlamentului că a „depus o cerere pentru desfășurarea a 25.000 de soldați”. Nu se știe, deocamdată, când vor ieși în stradă aceste trupe suplimentare.

Până în prezent, peste 70 de oameni au murit în timpul violențelor. S-au operat, se pare, mai bine de o mie de arestări. Lanțurile de aprovizionare s-au prăbușit, mai multe rafinării importante au fost închise, ca și porturile. Sunt pagube imense în ceea ce privește infrastructura.

Zeci de mii de magazine și afaceri jefuite

Unele cifre estimează că 45.000 de companii din Durban, un oraș de coastă din KwaZulu-Natal, au fost distruse. Magazinele de arme, cele alimentare, farmaciile și centrele comerciale fie au fost jefuite în totalitate, fie au rămas fără provizii. Foametea își arată colții. Dar mai există un mare risc, minoritățile rasiale, în primul rând albii și indienii, au pus mîna pe arme a-și apăra casele și familiile”.

Chris Faure al blogului Saker pune câteva întrebări importante:
Care este adevărul? Este un război civil, o lovitură de stat sau o instigare la o situație de tip Ruanda? Sau, pur și simplu săracii îi mănâncă pe cei bogați? Întrebarea majoră este de ce aparatul de securitate de stat nu a prevăzut acest lucru? Sau au făcut-o? Și mai departe, unde este starea de urgență? Unde este gazul lacrimogen pentru a dispersa mulțimile? Unde este tunul sonor și unde sunt tunurile cu apă? De ce nu sunt dispersate mulțimile?”, informează site-ul zerohedge.com,