Jacob Zuma: economia sud-africană este tot în mâinile albilor

Jacob Zuma: economia sud-africană este tot în mâinile albilor

La 18 ani după căderea apartheid-ului, economia Africii de Sud se află în continuare în mâinile albilor, a declarat marţi preşedintele acestei ţări, Jacob Zuma, la deschiderea congresului partidului ANC (Congresul Naţional African), aflat la putere din anul 1994, el cerând totodată ca "acest dezechilibru să fie corectat".

"Structura economiei apartheid-ului a rămas intactă şi nu a evoluat către o creştere mai puternică sau mai bine repartizată", a mai spus şeful statului sud-african, citat de AFP.

În opinia sa, această situaţie este consecinţa compromisurilor pe care Congresul Naţional African al lui Nelson Mandela a fost nevoit să le accepte în anul 1994 în urma negocierilor cu sud-africanii albi pentru a realiza trecerea la democraţie.

Partidul "a trebuit să facă anumite compromisuri pentru interesul naţional, iar aceste compromisuri au fost absolut necesare pentru a garanta la vremea aceea stabilitatea şi încrederea în economie, care era controlată în întregime de foştii lideri", a explicat Zuma.

Ne puteți urmări și pe Google News

"De acum înainte, ANC trebuie să ofere puterea comunităţii africane şi negre în general prin democratizarea şi înlăturarea criteriului rasial asupra proprietăţii şi controlului economiei", a adăugat preşedintele.

Preşedintele sud-african a vorbit în faţa a circa 3.500 de delegaţi la un congres politic care va dezbate până vineri ceea ce numeşte "o a doua tranziţie", la 18 ani după "prima tranziţie" în urma căreia sud-africanii negri au obţinut puterea politică, mai scrie agenţia franceză, preluată de Agerpres.

Din cei aproape 50 de milioane de locuitori ai Africii de Sud, 4,2 milioane sunt albi, adică aproximativ 9,6 la sută din populaţie.