Preşedintele sud-african Cyril Ramaphosa un apropiat al președintelui Putin și a politicii duse de acesta, a anunțat că a desemnat membrii unei comisie de anchetă care trebuie să verifice acuzațiile aduse Statele Unite ale Americii, din care rezultă că țara lui a ajutat Rusia cu arme.
Africa de Sud a anunțat oficial că aceste acuzații vor fi anchetate, iar pentru acest lucru, președintele a ordonat efectuarea unei anchete.
Presa din Africa de Sud scrie că președintele Cyril Ramaphosa ar fi convenit cu ambasadorul SUA, ca orice informație pe acest subiect să nu fie dezvăluită până după anchetă. Cu toate astea, pe data de 11 mai, ambasadorul SUA, în Africa de Sud, Reuben Brigety a decis să prezinte datele la o conferință de presă.
”Preşedintele a decis constituirea unei comisii de anchetă, având în vederea gravitatea acuzaţiilor, implicaţiile asupra interesului public şi impactul acestei chestiuni asupra relaţiilor internaţionale ale Africii de Sud”, se arată într-un comunicat al Preşedinţiei din Africa de Sud.
Săptămâna trecută, președintele a declarat că poziția de ”nealiniere” a țării sale nu favorizează Rusia, în detrimentul altor, țări și că nu va fi presată să își schimbe poziția.
”Odată cu izbucnirea conflictului dintre Rusia și Ucraina, s-a exercitat o presiune extraordinară asupra țării pentru ca aceasta să renunțe la poziția sa de țară nealiniată și să ia partea în ceea ce este, de fapt, o competiție între Rusia și Occident”, a scris Ramaphosa în editorialul său săptămânal de săptămâna trecută.
Acuzații cu subiect și predicat făcute de SUA
Comentariile președintelui sud-african au fost făcute după ce ambasadorul SUA în această țară, Reuben Brigety, a declarat reporterilor că Washingtonul este convins că Africa de Sud a furnizat arme armatei ruse, în ciuda faptului că țara pretinde că este neutră.
Brigety a afirmat că o navă cargo rusă, Lady R, care a acostat la baza navală Simon's Town de lângă Cape Town, între 6 și 8 decembrie anul trecut, a încărcat arme și muniții și a făcut cale întoarsă spre Rusia.
Ramaphosa a declarat că, întrucât nu există dovezi concrete care să susțină acuzația, guvernul înființează o anchetă independentă condusă de un judecător pensionat pentru a stabili faptele.
Ambasadorul SUA și-a cerut ulterior scuze guvernului și poporului Africii de Sud pentru comentariile sale, potrivit unei declarații a Departamentului pentru Relații Internaționale și Cooperare din Africa de Sud (DIRCO).
Africa de Sud vrea să fie neutră
După acest episod, președintele din Africa de Sud și-a îndulcit tonul și a spus că nu vrea ca țara lui să fie amestecată în conflicte internaționale.
”Unele țări, inclusiv a noastră, sunt amenințate cu sancțiuni pentru că duc o politică externă independentă și pentru că au adoptat o poziție de nealiniere”, a spus el.
Ramaphosa a mai declarat că țările africane au amintiri dureroase legate de superputerile străine care duc războaie prin procură, pe teritoriul african.
”Nu am uitat moștenirea teribilă și brutală de a avea mai întâi continentul nostru ciopârțit și colonizat de țările europene, pentru a ne regăsi din nou pioni pe o tablă de șah în timpul Războiului Rece”, a spus președintele, citat de AA.