Află dacă un consum regulat de cafea te poate ajuta să slăbești

Sursa foto: Arhiva EVZ

Cafeaua este cu siguranță cea mai populară substanță psihoactivă din lume și există dovezi în Jurnalul Societății Internaționale de Nutriție Sportivă care sugerează că mărește concentrarea și îmbunătățește performanța la antrenament.

În timp ce unele dovezi ale cercetării sugerează cum cofeina poate reduce apetitul și poate stimula metabolismul, imaginea de ansamblu este complexă. Există variații semnificative în funcție de modul în care îți iei cafeaua - un latte aromat este probabil să aibă mult mai multe calorii decât un espresso. 

Pierderea în greutate

Suplimentele de cofeină sunt adesea concentrate, ceea ce implică riscul unor efecte secundare precum insomnie, neliniște, creșterea ritmului cardiac și greață. Deci, cu toate aceste informații contradictorii, s-ar putea să vă întrebați: „Este cafeaua bună pentru pierderea în greutate?” În primul rând, este important să abordăm modul în care se pierde în greutate. 

Deși factori precum hormonii și vârsta joacă un rol, în cele din urmă, aceasta se datorează unei diete bine echilibrate. Dar, în timp ce cafeaua poate juca un rol în stimularea metabolismului și reducerea poftei de mâncare, juriul ia în considerare amploarea impactului. Cercetările arată cum cofeina afectează oamenii în mod diferit, ceea ce face dificilă generalizarea efectelor sale.

Cercetările sugerează cum cofeina îți poate reduce apetitul, ceea ce poate duce la consumul de mai puține calorii. Dar există avertismente. „Deși cafeaua vă poate reduce ușor grelina, hormonul foamei, nu suntem siguri cât de semnificative sunt efectele de suprimare a apetitului”, spune dr. Vishnumohan. 

Dovezile sunt însă contradictorii. Un studiu a constatat că participanții supraponderali care au consumat cafea și-au redus aportul caloric la următoarea masă. Un alt studiu a concluzionat cum cafeaua nu a avut niciun efect asupra caloriilor consumate.

Suplimentele cu cofeină

Experții nu înțeleg pe deplin mecanismul din spatele reducerii grelinei, dar un mic studiu din Jurnalul Colegiului American de Nutriție a dat rezultate surprinzătoare. Cercetătorii au descoperit cum cafeaua decofeinizată suprima pofta de mâncare mai mult decât cafeaua cu cofeină. 

Dacă îți dorești rezultate rapide, poți lua în considerare suplimentele cu cofeină pentru a-ți atinge obiectivele de greutate. Nu există cercetări care să le susțină – nu există o soluție rapidă pentru pierderea în greutate. Concentrația de cofeină în pastile poate avea efecte secundare periculoase. „Cele mai multe dovezi științifice indică că ar trebui să ne limităm aportul de cofeină la 400 mg pe zi. Pastilele cu cofeină pot conține mult mai mult, ceea ce prezintă riscuri pentru sănătate, cum ar fi creșterea tensiunii arteriale și a ritmului cardiac”, sfătuiește Ben-Asher, potrivit Live Science.