„Creativi” slabi sau asumare a doctrinei? Afișul USR-Plus devenit viral pe Facebook
- Andrei Arvinte
- 6 mai 2019, 11:00
Bărbia ridicată, privirea în zare, scrutând viitorul României, și zâmbetul superior al liderilor Coaliției 2020 le-a amintit oamenilor de „icoana” comunismului.
Cea cu Marx, Engels și Lenin, pe care o știe oricine a trăit acele vremuri. Astfel că Facebookul s-a umplut de glume cu afișul electoral al celor doi lideri ai alianței USR-Plus, Dacian Cioloș și Dan Barna.
Că o fi fost o idee proastă a vreunui „creativ”, cel care a conceput afișele, că o fi fost un „act ratat”, cum îi spun psihologii, din partea celui care a refuzat, în repetate rânduri, să-și asume cu claritate o ideologie și o poziționare pe axa stânga-dreapta, cert este că afișul electoral cu Barna și Cioloș, mai precis glumele despre acesta, s-a viralizat pe internet.
Afișul de propagandă cu părinții comunismului - Karl Marx, autorul Capitalului și coautor al Manifestului Partidului Comunist, alături de al doilea personaj, Friedrich Engels, și Vladimir Ilici Lenin, cel care a reușit să transforme o doctrină într-o politică de stat după Revoluția din 1917 prin care Rusia țaristă a devenit imperiul „roșu” numit Uniunea Sovietică - are o istorie destul de lungă și complicată.
După moartea lui Lenin și accederea la putere a lui Iosif Visarionovici Stalin, afișul a fost completat cu imaginea acestuia, iar în China a fost completat cu imaginea liderului comunist Mao Zedong. Dar toți apar în aceeași ipostază hieratică de vizionari cu privirea înfiptă în viitorul luminos și de luminători ai popoarelor lor și ai clasei muncitoare.
De ce au ales Dan Barna, lider al Uniunii Salvați România, și Dacian Cioloș, fost premier și președinte al Plus, să apară pe afișele electorale exact în această postură rămâne un mister, deocamdată.
Glumele și speculațiile nu s-ar fi răspândit însă atât de tare, probabil, dacă Dacian Cioloș nu ar fi declanșat o întreagă dezbatere în mediul online după ce a refuzat să-și definească în termeni categorici doctrina și afilierea politică.
„Nu promovăm cuvinte abstracte - de dreapta, de stânga - astea sunt cuvinte abstracte”, spunea Cioloș în urmă cu un an, potrivit Agerpres. Actualul lider al Plus a recidivat și într-un alt interviu, spunând într-un interviu pentru Adevărul: „Ce sens mai are o etichetă ideologică? N-ar face decât să ne separe!”.
Discuțiile au devenit cu atât mai aprinse cu cât una dintre membrele de frunte ale Plus, pe care Cioloș o prezenta drept „forța motrice” a partidului, a avut o serie de considerații ce amintesc de doctrina comunistă, chiar dacă într-o haină adaptată prezentului, cea a neomarxismului progresisit.
„Cred că un pas important al omenirii va fi cel al renunțării la proprietate. Când nu vor mai exista teritorii care să aparțină unui om, trib, neam sau corporație, vom reuși să conviețuim armonios pe planeta Pământ. Eu am încredere că acest lucru se va întâmpla în timpul vieții mele", a comentat Oana Maria Bogdan, într-o discuție cu alți arhitecți despre viitorul omenirii.
Dacă aceste comentarii ar fi putut fi trecute cu vederea ca discuții între specialiști - arhitectura, mai ales partea de urbanism, a devenit în ultimele decenii un domeniu extrem de ideologizat, Oana Bogdan, membră a Biroului Național al PLus, a recidivat într-un interviu pentru G4Media, spunând că „în vest, oamenii se raportează deja altfel la proprietate. Nu sunt aşa ataşaţi. Sunt dispuşi să o împartă sau chiar să renunţe la ea. Îşi doresc să fie chiriaşi, nu mai vor să fie proprietari. Cei tineri, la fel, au o cu totul altă… nu vor să aibă autoturism. Nu îşi fac carnet de conducere. Nu vor să, înţelegeţi? Este o altă raportare”.
Nici USR nu a fost scutit de probleme de autoidentificare doctrinară, dar acolo lucrurile s-au limpezit cât de cât după plecarea fondatorului formațiunii, Nicușor Dan, când o parte dintre membrii de orientare conservatoare au părăsit formațiunea, dar și cu ocazia referendumului privitor la definiția familiei.
Cine au fost părinții comunismului
Părinţii ideologiei comuniste au fost doi filosofi, jurnalişti şi economişti germani din secolul al XIX-lea -Karl Marx și Firedrich Engels. Ei au elaborat principiile folosite mai apoi în secolul al XX-lea de partidele muncitoreşti care au făcut ”revoluţiile comuniste” din Rusia, China şi alte state din lume.
Comunismul este o doctrină politică şi economică care are ca scop înlocuirea proprietăţii private cu o economie de stat care controlează principalele resurse naturale ale unui stat. Comunismul se opune capitalismului şi îl denunţă ca o formă de exploatare.
Totodată comunismul este o doctrină anti-religioasă, atee şi susţine controlul statului în toate domeniile vieţii. Practic se bazează pe o serie de principii utopice, precum egalitatea deplină între membrii societăţii şi împărţirea bunurilor egal între membrii comunităţii. Comunismul a fost o ideologie folosită de partide politice pentru a obţine controlul asupra statului şi a populaţiei.
Friedrich Engels a fost un filozof politic german, din secolul al XIX-lea. Împreună cu partenerul său, mai bine cunoscutul Karl Marx, Engels a dezvoltat teoria comunistă, a fost coautor al Manifestului Partidului Comunist. Engels a editat mai multe volume din Das Kapital, după moartea lui Marx.
Marx spunea că inegalitatea şi suferinţa sunt cauzate de capitalism. Conform concepţiei sale sub capitalism oamenii de afaceri şi corporaţiile deţin fabricile,echipamentele şi alte resurse, numite de Marx „mijloace de producţie”. În aceste condiţii, aceşti proprietari, conform doctrinei marxiste, pot exploata muncitorii. Pentru a înlătura capitalismul, Marx susţinea revoluţia claselor muncitoare şi naţionalizarea forţelor de producţie. „Clasele conducătoare să tremure în faţa revoluţiei comuniste. Proletarii pot pierde doar lanţurile şi nimic mai mult. Ei au o lume de câştigat. Oameni ai muncii din toate ţările, uniţi-vă”, spunea Marx la aceea vreme.