Afirmațiile și presupusele dezvăluiri despre Papa Ioan Paul al II-lea, subiectul unui „masacru mediatic”

Afirmațiile și presupusele dezvăluiri despre Papa Ioan Paul al II-lea, subiectul unui „masacru mediatic”

Recent, Pietro Orlandi, fratele Emanuelei Orlandi, care a dispărut în 1983 în centrul istoric al Romei, a făcut mai multe afirmații despre Sfântul Ioan Paul al II-lea într-o emisiune TV din Italia. Într-un editorial publicat în cotidianul „L'Osservatore Romano”, jurnalistul Andrea Tornielli a analizat presupusele dezvăluiri și a atras atenția asupra „masacrului mediatic” creat prin intermediul unor insinuări.

Directorul editorial al Vatican News, Andrea Tornielli, a abordat într-un editorial acuzațiile îndreptate împotriva fostului papă Ioan Paul al II-lea, subliniind că nu există nicio dovadă în acest sens. De asemenea, el a pledat împotriva defăimării persoanelor, indiferent dacă acestea sunt în viață sau decedate.

„Acuze absurde și infamante”

„Gândiți-vă ce s-ar fi întâmplat dacă cineva ar fi mers la televizor să afirme, pe baza unui „din câte se spune” de către o sursă anonimă și fără cea mai mică dovadă sau mărturie, nici de mâna a treia, că tatăl vostru sau bunicul vostru ieșea noaptea din casă și, împreună cu un „tovarăș de isprăvi”, mergeau încoace și încolo să hărțuiască fetele minore.

Închipuiți-vă ce s-ar fi întâmplat, apoi, dacă ruda voastră, de acum răposată, ar fi fost universal cunoscută și stimată de toți în virtutea unui rol important pe care l-a îndeplinit. Nu am fi citit, oare, comentarii și editoriale pline de indignare pentru modul incalificabil în care a fost lezat bunul nume al acestui mare om, iubit de toți?

Ne puteți urmări și pe Google News

Din nefericire, așa s-a întâmplat în realitate cu sfântul Ioan Paul al II-lea, pontif al Bisericii catolice în perioada 16 octombrie 1978 - 2 aprilie 2005. Acuzația a fost lansată de Pietro Orlandi, fratele Emanuelei, tânăra dispărută în centrul Romei într-o după-amiază din luna iunie a anului 1983.

Pietro, în prezența avocatului său, Laura Sgrò care dădea aprobator din cap, a povestit la transmisiunea ”Di martedì”, condusă pe canalul La7, în prime time, de Giovanni Floris, că papa Wojtyla ieșea noaptea împreună cu câte un monsenior și mergeau să caute fete. Toate au fost prezentate drept o indiscreție credibilă, însoțită de unele zâmbete complăcute, ca și cum se vorbea de secretul lui Pulcinella. Dovezi? Niciuna. Indicii? Cu atât mai puțin. Mărturii, cel puțin de mâna a doua sau a treia? Nici umbră. Doar acuzații infamante anonime”, scrie Andrea Tornielli, în editorialul cu numele „Acuze absurde și infamante”.

Acuzațiile aduse lui Papa Ioan Paul al II-lea nu sunt bazate pe dovezi

Jurnalistul italian menționează că acuzațiile îndreptate împotriva fostului Papă rănesc o mulțime de oameni și tocmai de aceea defăimarea nu trebuie promovată, ci dimpotrivă, denunțată. Mai mult, el spune că nimeni nu trebuie defăimat în acest fel, mai ales că nu există indicii care să dovedească cele spuse.

„O nebunie. Și nu spunem aceasta pentru că Wojtyla este sfânt sau pentru că a fost papă. Chiar dacă acest masacru mediatic întristează și uluiește, rănind inima milioanelor de oameni care cred și a celor care nu cred, defăimarea trebuie denunțată pentru că este nedemn pentru o țară civilizată ca o persoană să fie tratată în acest fel, indiferent dacă persoana este vie sau moartă, cleric sau credincios laic, papă, mecanic sau tânăr șomer.

Este just ca toți să răspundă pentru eventualele încălcări ale legii, dacă le-au comis, fără impunitate de vreun fel sau privilegii. Este sacrosanct să se ancheteze la 360 de grade pentru căutarea adevărului cu privire la dispariția Emanuelei”, a mai spus Andrea Tornelli, potrivit Vatican News.