Afganistanul, la 10 ani de la începerea războiului. Tributul plătit de români, în lupta antiteroristă
- Simona Mătieș
- 7 octombrie 2011, 16:15
SUA şi aliaţii lor sunt doar la jumătatea drumului către atingerea scopului în Afganistan, spune un fost comandant al armatei americane, generalul Stanley McChrystal, citat de publicaţia britanică "The Telegraph".
Războiul din Afganistan a început cu o viziune "înspăimântător de simplistă" asupra Afganistanului, spune generalul în rezervă, iar acum, după 10 ani, există încă prea puţine informaţii care ar fi de folos şi ar putea pune capăt, cu succes, conflictului.
Declaraţiile sale au venit odată cu lansarea unui raport publicat de revista militară americană Jane's Defense, care spune că viitorul Afganistanului rămâne, deocamdată, suspendat, după ce forţele combatante aliate au plănuit să se retragă până la finele lui 2014. Prea puţine informaţii Generalul McChrystal, care a comandat forţele coaliţiei între 2009-2010, şi a fost forţat să se retragă din cauza unui articol dintr-o revistă, spune că americanii au intrat în Afganistan în octombrie 2001 cu cunoştinţe foarte slabe despre cultura afgană.
"Nu ştiam suficiente lucruri şi nu le ştim nici acum", a spus el, adăugând că "majoritatea dintre noi, inclusiv eu, am avut o înţelegere extrem de superficială a situaţiei şi a istoriei, şi am avut o viziune înfiorător de simplistă asupra istoriei recente a afganilor, din ultimii 50 de ani".
Forţele americane nu cunoşteau limbile ce se vorbesc în ţară şi nu făceau niciun efort pentru a le învăţa. Generalul a mai spuscă decizia administraţiei Bush de a invada Irakul, la mai puţin de doi ani distanţă după ce au intrat în Afganistan, a făcut eforturile din această ţară şi mai dificile. Irakul, o piedică în plus "Eu cred că eforturile au fost îngreunate de invazia din Irak, care a schimbat viziunea lumii musulmane asupra eforturilor SUA", a precizat veteranul. "Atunci când am plecat să prindem talibanii, în 2001, exista o înţelegere că avem capacitatea şi dreptul de a ne apăra şi faptul că al-Qaida era susţinută de talibani ne dădea legitimitate. Cred că decizia de a merge în Irak a fost mai puţin legitimă", a opinat Stanley McChrystal.
Pe de altă parte, desfăşurarea de forţe în Irak a presupus dislocarea unor resurse militare, care ar fi putut fi utilizate în Afganistan. La acea vreme, preşedintele George W. Bush le-a spus americanilor: "în lunile ce vor veni, răbdarea noastră va fi unul dintre atuurile noastre". Dar victoria nu a venit nici la un deceniu după aceea, între timp 2.700 de militari ai NATO au murit în acest război, între care 382 de britanici şi 21 de români. Şi alte zeci de mii de afgani au fost ucişi.
Războiul a costat America peste 400 de miliarde de dolari şi Marea Britanie 14 miliarde de lire sterline. În timp ce câştigul militar al NATO pare din ce în ce mai evident, totuşi, situaţia politică din ţară este mai instabilă acum ca niciodată, având în vedere că au avut loc mai multe atacuri şi asasinate, care subminează autoritatea guvernului de la Kabul. Contribuţia românilor În ceea ce-i priveşte pe militarii români, aceştia participă la misiunile alianţei internaţionale, în Afganistan, din ianuarie 2002. În prezent, numărul celor din misiunea ISAF este de 1.814 oameni, plus unul în misiunea Enduring Freedom, potrivit MApN. De-a lungul ultimilor 10 ani, mai precis începând din 2003, 19 soldaţi români au murit şi alţi 59 au fost răniţi în misiunile din această ţară. Marea majoritate a acestor incidente tragice au avut loc în urma exploziei unor dispozitive improvizate, în timpul patrulărilor, în transportoarele blindate sau pe jos; unele au fost cauzate de atacuri cu rachete asupra bazei militare şi altele de atacuri cu focuri de armă asupra soldaţilor.
<iframe src="http://www.youtube.com/embed/Fy633Z6q9ak" frameborder="0" height="315" width="560"></iframe> <iframe src="http://www.youtube.com/embed/JgBhTYB75VQ" frameborder="0" height="315" width="420"></iframe>