Afganistanul are de astăzi un nou președinte – economistul Ashraf Ghani, fost student la Universitatea Columbia și expert la Banca Mondială

Afganistanul are de astăzi un nou președinte – economistul Ashraf Ghani, fost student la Universitatea Columbia și expert la Banca Mondială

Economistul Ashraf Ghani a fost învestit astăzi preşedinte al Afganistanului în cadrul unei ceremonii oficiale la Kabul, informează agenţiile internaţionale de presă.

În vârstă de 65 de ani, Ashraf Ghani îi succede lui Hamid Karzai, singurul lider al ţării de la căderea talibanilor la sfârşitul anului 2001, consacrând astfel prima tranziţie democratică din istoria Afganistanului.

“Astăzi, după aproape 13 ani la conducerea guvernului, sunt mândru să transfer puterea noului preşedinte”, a afirmat Hamid Karzai în cadrul ceremoniei, la care au asistat mai mulţi demnitari. “Jur în numele lui Allah cel atotputernic să mă supun şi să susţin Islamul, Constituţia şi legile”, a jurat Ghani. “Voi apăra independenţa şi suveranitatea Afganistanului, voi apăra drepturile şi interesele ţării şi ale poporului afgan”, a adăugat el.

Odată cu el, au depus jurământul şi cei doi vicepreşedinţi. Această tranziţie democratică pune oficial capăt unei crize politice de trei luni privind rezultatele la alegeri, criză care a fragilizat şi mai mult ţara, comentează Agerpres.

Ashraf Ghani şi Abdullah Abdullah şi-au revendicat amândoi victoria în al doilea tur de scrutin al prezidenţialelor de la 14 iunie, marcat de fraude masive. Sub presiunea ONU şi a SUA, cei doi rivali au acceptat săptămâna trecută să formeze un guvern de uniune naţională.

Ashraf Ghani este un economist cu “spirit liber”, dar cu un caracter puternic, care va trebui să treacă de la teorie la practică pentru a rezolva numeroasele probleme din ţara sa, minată în continuare de război.

Un atac soldat cu victime s-a produs chiar cu câteva minute înainte de ceremonia sa de învestitură la un punct de control în apropierea aeroportului din Kabul.

Ashraf Ghani a crescut în Afganistan, însă în 1977 s-a exilat în SUA, unde a studiat la Universitatea Columbia din New York, apoi a devenit profesor de ştiinţe politice şi antropologie în anii “80. În 1991, a ajuns la Banca Mondială. El a revenit în Afganistan imediat după căderea talibanilor, întâi în calitate de consilier special al ONU, iar apoi ca unul din arhitecţii guvernului interimar.

Între 2002 şi 2004, a fost un ministru de finanţe extrem de activ. A introdus o nouă monedă, a reformat sistemul fiscal, a încurajat diaspora afgană să revină în ţară şi a asigurat legătura cu creditorii internaţionali care au finanţat guvernul. A făcut de asemenea campanie împotriva corupţiei care macină noile instituţii ale statului şi şi-a câştigat o reputaţie de om inflexibil, dar uneori temperamental, care îl urmăreşte şi în prezent.