Afaceriști de top și politicieni, printre clienții clanului Caran
- Maria Pană
- 24 noiembrie 2023, 14:11
Experți la capitolul camătă, cei din clanul Caran ajunseseră să fie cunoscuți în toate marile cazinouri. Pasionații de jocuri de noroc apelau cu încredere la ei, mai ales că dobânda era de cel puțin 10% pe zi.
Clanul Caran practica o dobândă amețitoare atunci când era vorba de camătă. Mai ales că cei care apelau la serviciile lor, de obicei le mai lăsau și ceva peste, mai ales dacă și câștigau. Un astfel de caz este cel al ”împăratului” Vlasov. Acesta era un împătimit al jocurilor de noroc, chiar și atunci când era șeful Camerei de Comerț a României.
Ba chiar, cei din clan aveau un fel de system de supraveghere în ceea ce-l privește. Așa se face că aflau unde este, la ce cazinou și mergeau să îi ofere ajutorul financiar. Mai ales că Vlasov nu lua niciodată mai puțin de câteva sute de mii de euro. Și ajungea până la a cere și un milion și jumătate de euro.
De regulă își dădea înapoi datoriile cu dobânda aferentă ba chiar și ceva peste. Din acest motiv era vânat de toate clanurile, nu doar de Carani. Bancherul lui preferat era totuși din Clanul Caran. Se numește Gheorghe Stan, zis Bulgaru. Un alt afacerist care lua bani de la interlopi, a povestit, pentru procurori, cum stăteau lucrurile.
Clanul Caran împrumuta milioane
Abbas Mohamad Ali, căci despre el este vorba a explicat că într-o seară Vlasov a luat 1.500.000 de euro. Pentru că era un jucător împătimit a reușit să restituite suma a doua zi, cămătarilor. ”Din evidenţele cu intrările în cazinouri rezultă că, în perioada decembrie 2012 – ianuarie 2013, Vlasov figurează cu 15 intrări la Platinum.
Printre clienţii din cazinouri, dar şi printre cămătari, se cunoaşte faptul că atunci când vine în cazino Mihail Vlasov, zis «nea Mişu», acesta obişnuieşte să joace sume mari de bani. Motiv pentru care mergeau în cazinouri la momentele respective, având asupra lor disponibil bănesc pentru a-l împrumuta pe jucător".
Scriau procurorii în rechizitoriul din 2014. Vlasov era denumit de către interlopi: "tataie", "moşu", "moşneagu" sau "bătrânu". Însă nu erau toți la fel de norocoși ca ”Nea MIșu”. Așa se face că unii nu puteau să dea banii înapoi la timp. "Inculpaţii apelau la ameninţări cu acte de violenţă sau chiar la acte de violenţă pentru a intra în posesia banilor care li se datorau". Mai spuenau procurorii în rechiztoriu.