Afaceri penalede milioane de euro, regizate în studiourile de la Buftea ale lui Adrian Sârbu

Afaceri penalede milioane de euro, regizate în studiourile de la Buftea ale lui Adrian Sârbu

Mai mulți colaboratori ai studiourilor de la Buftea au fost reținuți după ce s-au folosit de două sisteme de evitare a plății taxelor și impozitelor. Trustul lui Sârbu a anunțat că a colaborat cu anchetatorii

Unsprezece oameni de afaceri, care au avut contracte cu studiourile de producție din Buftea, care până anul trecut au aparținut lui Adrian Sârbu, au fost reținuți de procurori pentru 24 de ore sub acuzațiile de spălare de bani și evaziune fiscală. Anchetatorii susțin că, în ultimii cinci ani, importante sume de bani au fost „spălate”, bugetul de stat fiind „păgubit” cu 1,5 milioane de euro reprezentând taxe și impozite. În urma unor percheziții în București și Ilfov au fost emise 13 mandate de aducere la Poliție. După audieri, au fost reținuți Tudorel Bilciurescu, Valentin Șoachete, Silviu Șerban Dorobanțu, Roxana Petchi, Ion Tudor, Mihai Vișinescu, Dan Cristian Răileanu, Răzvan Adrian Răduțiu, Vlad Ioan Panaitescu, Elena Calapereanu și Puiu Prescure. Ei sunt acuzați de evaziune fiscală sau de spălare de bani. Toți vor fi propuși Tribunalului București cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Procedee de lucru

Procurorii suțin că grupul avea două metode de acțiune. Prima: cei 11 aveau mai multe firme cu obiect de activitate producții media și de publicitate. Între firmele celor 11 și alte 17 societăți de tip „fantomă” care aveau același obiect de activitate s-au încheiat afaceri de achiziții fictive pentru care s-au emis facturi care au fost înregistrate oficial în contabilitate. Mai departe, banii erau trimiși în conturile firmelor „fantomă” și ridicați în numerar de reprezentanții „fantomelor” sub diverse justificări. Ulterior, banii se întorceau la primii proprietari, respectiv cei 11 oameni de afaceri reținuți de Parchet, care au hotărât transferul acestor sume dintr-un cont în altul. A doua metodă: cei 11, în calitate de persoane fizice de această dată, au prestat față de trustul MediaPro mai multe servicii în domeniul producțiilor media și de publicitate. Din acestă calitate, susțin procurorii, suspecții au susținut în fals că au făcut mai multe achiziții în numele unor firme de tip „fantomă”. Anchetatorii cred că respectivele achiziții nu au fost făcute niciodată, dar trustul media ar fi decontat contravaloarea lor, în conturile firmelor fantomă. În continuare, cei 11 au scos banii din conturile respectivelor societăți și s-au folosit de ei, fără a plăti impozite. Prejudiciul adus bugetului de stat ca urmare a evaziunii fiscale este estimat la 1,5 milioane de euro. În același timp, procurorii susțin că între 2009 și 2014 au fost „spălați” 10 milioane de euro. Media Pro susține că a colaborat cu anchetatorii:„În contextul percheziţiilor recente, le oferim autorităţilor întregul nostru sprijin şi cooperarea noastră pe durata acestui demers”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Relație tensionată Sârbu - Ponta

Reținerile de ieri au loc în contextul unui schimb acid de declarații între premierul Victor Ponta și Adrian Sârbu, proprietarul Mediafax Group. În condițiile în care publicațiile lui Sârbu au dezvăluit că „baronul” de Mehedinți Adrian Duicu ar fi făcut trafic de influență în favoarea unui cunoscut chiar din biroul primului ministru, Ponta a susținut că Sârbu i-a cerut, din același birou, și în mai multe rânduri, să stopeze o serie de controale ale ANAF la firmele sale. „Minte”, a fost replica lui Sârbu. Coincidență sau nu, a doua zi, procurorii au făcut 66 de percheziții la tot atâtea societăți, inclusiv la sediul Media Pro. Autoritățile au stabilit că aceste societăți comerciale ar fi cumpărat servicii fictive de la societăți fantomă pentru a li se deduce ilicit TVA-ul și impozitul pe profit. Studiourile de la Buftea erau deținute, anul trecut, de Adrian Sârbu.

Scandalul evaziunii de la Media Pro, vechi de patru luni

Perchezițiile de ieri au legătură cu un alt dosar, deschis în aprilie anul acesta. Atunci, ca și acum, procurorii au vizat activitatea mai multor firme, inclusiv a studiourilor din Buftea. Pe 1 aprilie, anchetatorii au descins la 20 de adrese din București și la alte opt din județul Ilfov. Atunci, 30 de societăți comerciale erau suspectate că ar fi produs un prejudiciu de 5 milioane de euro, prin ascunderea sursei impozabile.

Informații contradictorii

„Peste o sută de polițiști participă la percheziţiile care au loc la sediile firmelor vizate în anchetă și la locuinţele unor persoane suspectate de evaziune fiscală și spălare de bani. În acest caz, anchetatorii au fost sprijiniţi de Serviciul Român de Informaţii”, se arăta într-un comunicat al Poliției. La momentul respectiv, presa a relatat că ar fi vizată inclusiv locuința lui Adrian Sârbu. Ulterior, informația a fost infirmată chiar de reprezentanții Parchetului. Atunci, Sârbu declara că este acasă, că s-a pregătit cu emoție și că îi caută pe anchetatori prin casă să le ofere prăjituri. „Căutându-i în toată casa și negăsindu-i, a trebuit să accept că suntem în 1 aprilie”, a comentat atunci fostul patron al ProTv. Patru luni nu s-a auzit nimic de acest dosar. Până ieri, cândpovestea s-a reluat. Judecătorii Tribunalului București urmează să se pronunțe, astăzi, pe cele 11 cereri de arestare. Decizia acestora nu este definitivă, ea putând fi atacată la instanța superioară. În anul 1990, Adrian Sârbu a deschis firma MediaPro, iar în 1991 a pus bazele agenției de știri Mediafax. în 1993 a înființat grupul MediaPro, care are operațiuni de producție și distribuție de film și televiziune.