Afacerea ucraineană: 4 milioane de lei de la Guvern, învăluite în ceaţă

Afacerea ucraineană: 4 milioane de lei de la Guvern, învăluite în ceaţă

Executivul a dat aproape un milion de euro organizației ucrainenilor din România, la solicitarea unui președinte contestat în instanță

Organizaţiile celor 18 minorităţi naţionale din România primesc anual, din bugetul de stat, bani pentru sedii, angajaţi şi acţiuni cultural-educative. Una dintre aceste organizaţii, Uniunea Ucrainenilor din România (UUR), a intrat în noiembrie 2015 într-un conflict juridic: Congresul UUR din 30- 31 octombrie, în care a fost ales preşedinte Nicolae Miroslav Petreţchi, a fost contestat la Judecătoria Sectorului 1 din Bucureşti.

Deşi instanţa a suspendat conducerea UUR până la rezolvarea cazului, preşedintele a cerut şi a primit, de la Secretariatul General al Guvernului (SGG), având acordul Departamentului pentru Relaţii Interetnice (DRI), suma de 4.051.740 lei pentru luna decembrie 2015. Banii au fost alocaţi în condiţiile în care DRI a fost avertizat că preşedintele UUR este contestat in instanţă şi nu are dreptul juridic să ceară fonduri de la Guvern.

Ne puteți urmări și pe Google News

FOTO; Amet Aledin, directorul DRI FOTO: AGEEPRES

În cele din urmă, Judecătoria Sectorului 1 a anulat, în noiembrie 2016, toate actele emise în cadrul Congresului UUR din urmă cu un an, inclusiv alegerea ca preşedinte a lui Petreţchi, cel care a cerut prin semnături cele 4 milioane de lei de la Guvern.

Curtea de conturi, pe fir

Deputatul ucrainenilor, Ion Marocico, a semnalat din timp Guvernului conflictul juridic şi spune că nimeni nu l-a băgat în seamă. „Prin neglijenţa Departamentului pentru Relaţii Interetnice, care nu a verificat daca noile organe de conducere ale Uniunii sunt validate de instanţa de judecată deci, dacă au un fundament legal, domnul Petreţchi Nicolae Miroslav împreună cu un grup restrâns de cetăţeni români de etnie ucraineană a ajuns să utilizeze, fără niciun drept, fonduri de la bugetul de stat de peste 4.051.740 lei, sume destinate, de altfel, întregii comunităţi de ucraineni din România”, spune acesta.

Contactat de EVZ, Marocico spune că DRI nu trebuia să aprobe solicitarea UUR şi să lămurească mai întâi situaţia juridică a noii conduceri. Potrivit acestuia, un control al SGG a depistat mai multe nereguli în utilizarea fondurilor, iar Curtea de Conturi urmează să verifice toată afacerea.

Pe ce s-au dus banii

Cei 4.051.740 de lei primiţi de UUR de la Guvern au fost cheltuiţi astfel: 280.000 de lei pentru funcţionarea filialelor, 90.000 de lei cheltuieli de personal, 387.500 de lei pentru acţiuni culturale şi 3.218.240 de lei pentru investiții în bunuri imobile şi mobile.