Afacerea Euthyrox, pas cu pas. De ce nu știe ANM unde sunt medicamentele?

Afacerea Euthyrox, pas cu pas. De ce nu știe ANM unde sunt medicamentele?

Din anul 2010 nu a mai existat criză de Euthyrox pe piața farmaceutică. Acum e subiect de presă de circa trei luni și autoritățile tot n-au rezolvat cu aprovizionarea. Bolnavii diagnosticați cu boli ale tiroidei nu înțeleg de ce sunt mințiți că pastilele există în farmacii. Am strâns date, am investigat în mediile de afaceri, am făcut conexiuni cu o altă anchetă despre import-exportul de medicamente și am ajuns la concluzia că avem de a face cu afacere dubioasă, cu implicații politice.

Atacul asupra politicii de sănătate a PNL este reluat pe 4 mai de un alt membru USR: senatorul Vlad Alexandrescu, fost ministru al Culturii. El îi adresează premierului Ludovic Orban o interpelare dură, care cuprinde, în esență, situația existentă în piață, precum și bâlbâiala autorităților care, efectiv, nu știu de ce nu există Euthyrox pe piață. Acuzația adusă Guvernului PNL sună groaznic, mai ales că vine de la un așa-zis partener politic : ”Ce țară europeană își condamnă bolnavii la moarte?”. Până la această dată nici premierul, nici ministrul Sănătății nu au adus lămuriri.

Ce sunt firmele de distribuție și cine le controlează

În afară de compania Unifarm a Ministerului Sănătății, pe piața liberă mai acționeză și firme care fac comerț cu medicamente în România sau pe piața UE. Acestea au un cadru legal în care se mișcă și fie fac parte din Asociația Distribuitorilor Europeni de Medicamente (ADEM), fie din ADRFR, fie nu sunt afiliați niciunei asociații. De foarte multe ori, când s-au produs sincope în aprovizionare, cei care desfășoară activități comerciale pe schema import-export paralel în țări UE au fost acuzați că iau produse ieftine din țară și le vând în state occidentale la prețuri mai mari, pentru că acolo farmaciile vând la prețurile reglementate de statul respectiv. În acest sens am arătat, într-un articol anterior, un bon fiscal din Germania pe care apărea prețul la care am cumpărat o cutie de Euthyrox. Diferența e uriașă. În România, o cutie de Euthyrox de concentrație 100 este 13-14 lei, iar în Germania costă 15 euro.

Ne puteți urmări și pe Google News

Au pus mâna pe importul de Euthyrox, făcut de singura firmă autorizată de stat, aceste firme de distribuție și au făcut exporturi paralele ca să se îmbogățească?

Nefiind prima anchetă jurnalistică pe subiectul exportului paralel desfășurat de aceste firme de distribuție, am să explic în ce limite se mișcă acestea.

Comerțul paralel constă în tranzacționarea de medicamente din țări UE către alte țări ale UE, în funcție de stocurile existente la acel moment. Aceste stocuri sunt mari pentru că producătorii nu reușesc să estimeze corect consumul. Iar atunci, pentru a nu expira în depozite, s-a convenit la nivel de UE acest export paralel. Prețurile comercializării medicamentelor cu prescripție la care se fac importuri sunt fie impuse de stat (în cazul importurilor), fie sunt controlate de stat (în cazul exporturilor). De exemplu în Germania, de acolo de unde ne vine Euthyrox-ul, farmaciile sunt obligate prin lege să vândă 20 % din importul paralel.

În România, toată activitatea distribuitorilor e controlată. Cei care exportă medicamente nu pot vinde niciun produs dacă nu notifică Agenția Națională a Medicamentului. La sfârșitul fiecărei zile, distribuitorii sunt obligați să declare la ANM stocurile pe care le au în depozite. Declararea se face automat prin sistem informatic. Există un soft de raportare, administrat de STS, astfel încât ANM cunoaște permanent situația stocurilor de medicamente și mișcările de import-export. ANM poate spune ”Stop” oricând unui export dintr-un medicament, dacă acesta e cerut de piața internă.

Așadar, ANM controlează tot, iar acest lucru e vizibil chiar pe site-ul Agenției. Cum de nu știe ANM ce s-a întâmplat cu Euthyrox-ul, dacă firmele de distribuție din România nu au exportat medicamentul în UE? Cine l-a ascuns sau cine l-a exportat ca să se îmbogățească? Sau, cea mai corectă întrebare la care ANM trebuie să răspundă: De ce nu ați suflat o vorbă că, în 31 martie, firma din Germania v-a notificat că sunt probleme de fabricație și că vor fi livrate cantități diminuate?