Afacerea Euthyrox, pas cu pas. De ce nu știe ANM unde sunt medicamentele?

Afacerea Euthyrox, pas cu pas. De ce nu știe ANM unde sunt medicamentele?

Să mergem mai departe cu derularea faptelor și vom ajunge și la concluzii.

Asociația Distribuitorilor Europeni de Medicamente (ADEM), precum și o altă parte a comercianților en-gros, adică distribuitorii arătați cu degetul de premier, reacționează pe 27 martie, când ADEM emite un comunicat. Prin acesta anunță că ”își arată disponibilitatea pentru importul paralel de produse precum Euthyrox 100 μg sau / și a oricărui alt medicament cu stocuri insuficiente în farmacii (lipsuri raportate de către farmaciști și pacienți pe canalele media / rețelele de socializare sau de către Ministerul Sănătății prin intermediul sistemului național de alertă / raportare electronică) din alte țări ale UE imediat”.

Parcă pentru a tempera disponibilitatea importatorilor, ANM face imediat un anunț, prin care informa populația că peste  doar câteva zile Euthyrox-ul va fi pe piață.

"Avem semnale de la deţinătorii autorizaţiei că, în continuare, în data de 2-3 aprilie, va ajunge un nou transport cu cantităţi semnificative în ţară. Apoi, în data de 5-9 aprilie, un alt transport va pleca din Germania spre România. Lucrurile sunt sub control”, ne asigura ANM, prin purtătorul de cuvânt.

Ne puteți urmări și pe Google News

Însă cea mai importantă informație era alta: În afara unicului distribuitor autorizat pentru Euthyrox mai vroia și un altul să se bage la import.

Un distribuitor en-gros s-a adresat agenţiei cu intenţia de a face import paralel pentru Euthyrox. Lucrurile sunt deja în discuţie cu autoritatea care a eliberat autorizaţia de punere pe piaţă pentru acest medicament", a declarat Anca Crupariu, purtător de cuvânt al ANM, la Antena 3.

Medicamentul pentru tiroidă nu a ajuns în farmacii în cantități suficiente, nici în 7, 8, 9 aprilie. Și nici până azi. Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru sau secretarul de stat Andrei Baciu continuau să ne asigure prin declarații că lucrurile se vor rezolva curând. S-a dat și o dispoziție ca medicii de familie sau endocrinologi să elibereze rețete pentru Euthyrox, ca să nu-și facă pacienții stocuri, uitându-se că, în starea de urgență și pericol de COVID-19, mersul la doctor pentru rețetă era complicat.

La solicitarea Comisiei Europene, se ridică interdicția de export

În 23 aprilie, după mai multe intervenții ale Comisiei Europene pentru păstrarea circulației mărfurilor la nivelul UE, recomandare susținută public și de europarlamentarul liberal Cristian Bușoi, Ministerul Sănătății emite Ordinul 672/2020 prin care dă drumul exporturilor de medicamente, cu excepția celor care țin de tratamentul și procedurile pentru COVID.

Vlad Voiculescu se amestecă și bate obrazul PNL

În acest moment intră în scenă un om care s-a ocupat cu distribuirea de medicamente, Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății, azi ONG-ist, care știe bine și piața și procedurile legale de import-export.

Pe o pagină de Facebook (foto) a unor voluntari coordonați de liderul PLUS Vlad Voiculescu, pe 24 aprilie a apărut un semnal alarmist cu privire la Ordinul Ministerulu Sănătății, dispoziție care de acum îi va lăsa iar pe români fără medicamente, pentru că ele vor fi exportate. ”Grație acestui ordin se pare că pot fi din nou exportate și livrate intracomunitar, deși pacienții români au atât de mare nevoie de ele”.

Istoria lui Vlad Voiculescu cu firme de import-export medicamente nu e chiar necunoscută, pe una chiar reușind să o bage în faliment, caz ajuns la DNA. Dar asta e o altă poveste despre care am scris cândva, dar care demonstrează că omul care conduce azi ”Rețeaua” știe foarte bine care este lanțul într-o afacere de comerț cu medicamente și cine deține controlul.