Afacerea „Benalla”: Uriașul SCANDAL care îl ZGÂLȚÂIE pe Macron
- Radu Pădure
- 20 iulie 2018, 18:41
Cu popularitatea la pământ, Macron a sperat să se redreseze cu ajutorul echipei de fotbal a Franței. Însă un nou scandal îl trage și mai jos.
Miercuri seara, ziarul Le Monde a dat publicității o înregistrare video de la 1 Mai, în care un oficial al Palatului Elysée folosește violența împotriva unui manifestant. Filmul a dezlănțuit furtuna.
În mai puțin de două zile, Afacerea „Benalla” a căpătat proporții din ce în ce mai mari, încât șifonează și mai mult popularitatea și așa terfelită a președintelui Emmanuel Macron.
- Cine este Alexandre Benalla
Din 2011, bătăușul, pe numele său Alexandre Bennala, rezervist al Jandarmeriei din anul 2009, asigură protecția unora dintre liderii Partidului Socialist francez, inclusiv a lui François Hollande. În 2012, lucrează ca șofer pentru Arnaud Montebourg, pe atunci ministru al Redresării Producției. Experiența nu durează mult: „M-am despărțit de el după o săptămână, din cauza unei greșeli profesionale de cea mai mare gravitate. A provocat un accident de mașină în prezența mea și a vrut să fugă”, a povestit Montebourg pentru Le Monde.
În 2016, Benalla este însărcinat cu paza securității candidatului Emmanuel Macron, lider al mișcării En Marche! Se face remarcat prin comportamentul său adeseori brutal.
După victoria lui Macron, Benalla devine adjunctul șefului de cabinet al președintelui și îl însoțește pe șeful statului în numeroase deplasări.
Benalla (cu barbă) însoțindu-l pe Macron
- Ce a făcut Benalla
Înregistrarea video prezintă o secvență de la o manifestație organizată de 1 mai în Piața Contrescarpe, arondismentul V din Paris. Situația degenerează rapid între manifestanți și forțele de ordine, după cum arată și filmulețul.
În imagini, un brăbat, identificat ca Alexandre Benalla, purtând pe cap o cască cu vizieră a forțelor de securitate, areun comportament violent față de unul dintre manifestanții „extrași” din mulțime și pus la pământ. Cum acesta se opune, este „strâns de gât” și „primește mai multe lovituri de pumn în spate și după cap”, așa cum descrie autoarea înregistrării, o oarecare Taha Bouhafs.
Apoi, Alexandre Bennala se îndepărtează de la locul incidentului în timp ce manifestantul face eforturi să se ridice.
- Reacția Președinției
Înregistrarea a aruncat Palatul Elysée într-o furtună mediatică și politică. Purtătorul de cuvânt al președintelui, Bruno Roger-Petit a declarat că Alexandre Bennala i se „permisese”, la cererea sa, să „observe operațiunile de menținere a ordinii de 1 Mai”, când avea „zi liberă”. Participând însă „fizic”, „el și-a depășit cu mult această permisiune” și a fost „convocat imediat” la șefii săi.
Benalla a fost suspendat disciplinar timp de cincisprezece zile, fără plată și „a fost demis din funcțiile sale în materie de organizator al măsurilor de securitate a deplasărilor președintelui”, a declarat Roger-Petit, care a precizat că este „cea mai gravă sancțiune dictată împotriva unui însărcinat cu misiune de la Palatul Elysée”.
Deși ar fi trebuit să se ocupe exclusiv de securitatea evenimentelor interne de la Palatul Elysée, el a fost totuși mobilizat cel puțin în două rânduri în afara Palatului. Pe 15 iulie, de pildă, el a urcat în autocarul echipei naționale de fotbal a Franței, care a străbătut bulevardul Champs-Elysées înainte de a fi primită de președintele Franței.
Chestionat despre subiect de mai multe ori, de miercuri seara încoace, Emmanuel Macron nu a făcut nici o declarație clară. Unui ziarist care l-a întrebat joi după amiază, cu ocazia unei deplasări prezidențiale la Dordogne, dacă Republica este prejudiciată de această afacere, Macron i-a răspuns: „Nu, nu, nu, Republica este inalterabilă.”
- Mai multe anchete deschise
Joi, Parchetul din Paris a deschis o anchetă preliminară pentru „violențe din partea unei persoane însărcinate cu o misiune în serviciul public”, „uzurpare de funcții” și „uzurpare de însemne rezervate autorității publice”.
Pentru fiecare dintre primele două capete de acuzare, Benalla este pasibil de câte trei ani de închisoare, iar pentru al treilea, un an.
„Afacerea se află de acum în mâinile justiției, și este foarte bine așa”, a declarat prim-ministrul Edouard Philippe.
În cadrul unor interpelări la Senat, ministrul de Interne Gérard Collomb a declarat că a sesizat Inspectoratul General al Poliției Naționale care se ocupă cu regulile privind prezența „observatorilor” în sânul forțelor de ordine publică.
Președinția Adunării Naționale a anunțat că se va începe o anchetă de care se va ocupa Comisia Juridică.
- O altă înregistrare descoperită
Potrivit unei alte înregistrări video postate pe Twitter, se pare că Alexandre Benalla a violentat și o femeie, tot de 1 Mai. Taha Bouhafs, autoarea primei înregistrări, declarase și ea că l-a văzut „atacând o femeie pe care a luat-o de gât”, după care a dispărut și a reapărut câteva minute mai târziu, pentru a-l lovi pe manifestantul din prima înregistrare.
Purtătorul de cuvânt al președinției, Bruno Roger-Petit, a dezvăluit că există și un al doilea bărbat care și-a „depășit atribuțiile”. Acesta este Vincent Crase, tot jandarm în rezervă ca Benalla. Acestuia i-a „încetat orice colaborare cu președinția”, a spus Roger-Petit.
Imaginile din înregistrări dovedesc că ambii bărbați erau înarmați în timpul intervenției lor.