O afacere de sute de ani în vârful muntelui: Ferma Istrate din Fundata. Neaoș, românește!
- Cristina Vladu
- 19 octombrie 2017, 00:00
Chiar dacă piața noastră cea de toate zilele este invadată de o mulțime de produse alimentare, care mai de care mai apetisante, foarte puține oferă, cu adevărat, garanții. Cele autentice, însă, se identifică la polul opus, continuând o tradiție care se pierde în istorie. Brânzeturilor și mezelurilor din zona Brașovului li s-a dus buhul datorită unor oameni harnici, sănătoși și frumoși
Suntem a cincea generație de crescători de animale, am preluat tradiția de la bunicii și străbunicii noștri, care doar din așa ceva au trăit. Asta a fost singura lor sursă de venit... Bunii noștri ne-au predat rețetele, pe care le urmăm cu strictețe, mai ales că sunt o incredibilă comoară gastronomică, dar și în amintirea lor. Și, fără modestie, suntem mândri de ceea ce facem!”, ne întâmpină Cecilia Istrate, o femeie zdravănă, sigură pe ea, care își face de lucru așezând cu mult simț estetic produsele în galantar. „Să și arate frumos, că de gustoase sunt peste poate, că de asta ne dăm silința zi de zi! Este doar o afacere de familie”.
Mii de oi și sute de vaci
Și uite așa, metodic, femeia își începe povestea: „Avem ferma situată pe teritoriul localității Vlădeni, comuna Dumbrăvița, dar de loc suntem din Fundata, județul Brașov. Că știți cum e transhumanța cu oile... Nu este suficient loc pentru efectivul de animale pe care îl avem, și atunci acolo ne desfășurăm activitatea de 12 ani”. Întrebată cam la ce număr de animale se ridică ferma, interlocutoarea noastră țâșnește cu zâmbetul pe buze, făloasă nevoie mare: „Oile sunt cu miile și vacile cu sutele! Ha, Ha (n.r.- râde), v-ați speriat? Ei, avem în jur de 2.500 de oi și 150 de vaci. De fermă se ocupă fiul și cu soțul. Bine, avem și câțiva oameni angajați, dar este foarte greu, dacă nu este cineva al familiei ca să poată să ducă lucrul. Mai ales în ceea ce privește rețetele și ce înseamnă producția. Numai ei le prepară. De gestionare, mă îngrijesc eu cu nora”, ne dezvăluie Cecilia Istrate „organigrama” fermei.
Brânza de burduf în coajă de brad, emblema zonei
„Avem rețete specifice zonei noastre de munte, combinații care nu conțin aditivi, sunt prin coagulare cu cheag natural. La partea de brânzeturi, sunt procedurile de sărare, maturare. În plus, avem niște parametri pe care îi respectăm de-a fir a păr”, precizează producătoarea, după care ne ispitește: „Produsul, să-i zic emblemă în aria noastră, este brânza de burduf în coajă de brad. Dar și cașcavalul, telemeaua de oaie, cașul dospit, cașcaval maturat, pastrama de berbecuț, care acum este de sezon în toamna asta așa de frumoasă... pastrama de vițel, tot așa, un deliciu. Mai mult, avem și o variantă de cârnați din berbecuț cu vițel. Și vă zic cu mâna pe suflet, cine a cumpărat vreodată, cu siguranță ne-a mai căutat, și de aia suntem mândri de rețetele care le avem moștenite și le oferim clienților pe piață”.
Prea mulți trândăvesc
Cu mult drag pentru plaiurile natale, de-o frumusețe inimaginabilă, dar și pentru România, în general, Cecilia Istrate ne spune și păsul: „Cred din tot sufletul că în țara ta ești stăpân, ești sluga ta proprie, tu comanzi, tu execuți, și de aceea neam legat atât de tare de pământ. Și continuăm o afacere de familie, încercăm s-o ducem, cu toate că este foarte greu să mai exiști în zilele astea pe piață. Dar cel mai împovărător pentru noi este că nu găsești mână de lucru. Și asta, pentru că mulți preferă să ia un ajutor social, decât să vină să muncească. Deși noi le oferim un salar bun, mâncare, cazare... Dacă nu ar mai fi ajutorul ăsta social ar trebui să iasă forțat, automat la muncă. Numai că la noi mai trândăvește... Mai bine să stea cu stomacul gol, decât să meargă cu transpirația în spate”, conchide Cecilia Istrate.
Fundata, la cea mai mare altitudine
Situată între Parcul Naţional Bucegi şi Parcul Naţional Piatra Craiului, Fundata este comuna aflată la cea mai mare altitudine din România (1.360 m). Și înălțimea nu este totul! Peisajele montane îți taie pur și simplu respirația, în timp ce aerul este considerat cel mai curat, potrivit staţiei de măsurare amplasată în zonă. Oamenii sunt primitori, dai de o mulțime de obiceiuri şi tradiţii nealterate, iar preparatele culinare sunt delicioase și naturale sută la sută.
Unde îi găsiți Ferma Istrate FundataBrașov. Distribuie în târguri și piețe organizate ca și în Carrefour Brașov, Ploiești și București. E-mail: istrate_cecilia@yahoo.com