Aer poluat în Alba Iulia şi Sebeş

Aer poluat în Alba Iulia şi Sebeş

Aerul din Alba Iulia şi Sebeş este poluat, după cum indicau la începutul săptămânii, panourile pe care sunt afişate informaţii legate de calitatea aerului. Autorităţile de mediu dau totuşi asigurări că nu este vorba despre nici un pericol pentru populaţie.

Potrivit informaţiilor afişate pe site-ul Reţelei Naţionale de Monitorizare a Calităţii Aerului, la staţiile de la Alba Iulia şi Sebeş sunt înregistrate depăşiri la pulberile în suspensie PM10 şi PM2.5, acestea fiind suficient de mari pentru ca aerul să fie catalogat drept "rău". Aceeaşi sursă precizează că pulberile în suspensie sunt "particule lichide şi solide cu diametrul mai mic de 10 um (PM 10), respectiv 2,5 um (PM 2.5)" şi pot proveni din surse naturale, dar şi din surse antropice, respectiv activitatea industrială, sistemul de încălzire a populaţiei şi centrale termoelectrice. O "mână de ajutor" este dată şi de traficul rutier, care contribuie prin pulberile produse de pneurile maşinilor la oprirea acestora şi datorită arderilor incomplete. "Toxicitatea pulberilor se datorează nu numai caracteristicilor fizico-chimice, dar şi dimensiunilor acestora. Cele cu diametru de la 5-10 (PM10) la 2,5-5 (PM2,5) prezintă un risc mai mare de a patrunde în alveolele pulmonare provocând inflamaţii şi intoxicări. Pe de altă parte, vehiculele emit şi alte gaze iritante, elemente toxice (Cd, Pb, As, etc.) şi substanţe cancerigene (hidrocarburi aromatice policiclice, aldehide, nitrocompusi, etc.)", se precizează pe site. "Nu e o problemă gravă"

Directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Alba, Vasile Todea, a ţinut însă să liniştească populaţia, arătând că depăşirile nu sunt încă suficient de mari pentru a fi periculoase. "În fiecare toamnă se întâmplă să avem depăşiri la PM10, atunci când este calm atmosferic şi încep oamenii să dea drumul la sobe, în special pe combustibil solid. Este practic vorba despre praf în atmosferă, care se sedimentează pentru că este cald şi nu se dispersează pentru că nu sunt curenţi de aer. Acum, nu este o problemă gravă. Aceste pulberi pot fi periculoase la depăşiri mari, dar la cât avem acum nu este nici un pericol", a declarat Vasile Todea. El a mai precizat că APM Alba a început totuşi o monitorizare prin metoda gravimetrică - rezultatele afişate pe panou fiind prin metoda orară - ceea ce înseamnă că se vor face mai multe analize şi pe o perioadă mai extinsă, pentru a se stabili exact gravitatea poluării.

Ne puteți urmări și pe Google News