Aer conditionat - 5 factori esentiali pentru o selectie de succes (P)

Aer conditionat - 5 factori esentiali pentru o selectie de succes (P)

Aparatele de aer conditionat reprezinta echipamente de folosinta indelungata si avand in vedere ca sunt costisitoare, trebuie sa va informati bine inainte de a apasa butonul Cumpara acum.

Magazinele online abunda in modele diverse de aparate de aer conditionat, iar specificatiile tehnice sunt deseori dificil de inteles in profunzime. Exista mai multe criterii care va pot ghida in alegerea unui aparat de aer conditionat potrivit nevoilor si bugetului dumneavoastra, iar in acest articol vom detalia 5 din ele.

Aer conditionat - 5 factori de selectie

1. De ce capacitate de racire aveti nevoie?

Ne puteți urmări și pe Google News

Primul lucru pe care trebuie sa-l aveti in vedere atunci cand cumparati un aer conditionat este legat de aceasta capacitate de racire. Cu alte cuvinte, trebuie sa alegeti un aparat compact sau unul mai voluminos. Capacitatea de racire se masoara in BTU pe ora sau KW si este cam primul lucru la care ar trebui sa va uitati. Ea tine de o multitudine de factori. Exista un calcul care se face pentru a determina care este cea mai buna valoare pentru o anumita suprafata. Iata algoritmul.

Calculatie BTU

Cu cat valoarea BTU este mai mare, cu atat capacitatea de racire este mai buna. Automat aparatele de aer conditionat cu valoare BTU mai mare au preturi mai mari. Pentru calculatia BTU folositi urmatorul criteriu:

- Volumul de aer care trebuie racit (acest lucru tine de cat de mare si de inalta este incaperea).

a) Pentru o suprafata a locuintei intre 18 si 23 m2, respectiv un birou cu suprafata intre 14 - 22 m2 va puteti orienta spre un aer conditionat de 9000 BTU/ h.

b) Daca aveti un apartament cu o suprafata intre 23 si 26 m2 sau un birou ce ocupa intre 22 si 24 m2, atunci uitati-va la un aer conditinat cu o putere de racire de 10 000 BTU/ h.

c) Urcand mai sus, pentru locuintele mai mari de 26 m2 pana in 32 m2 si birourile pana in 30 m2, specialistii recomanda aer conditionat de 12 000 BTU/h.

d) In cazul in care aveti locuinta cu suprafata intre 32 si 40 m2/ birou cu suprafata 30 - 36 m2, ar trebui sa alegeti un aer conditionat de 14 000 BTU/h.

e) Pentru suprafetele care se incadreaza intre 40-55 m2 (locuinte) si 36 -40m2 (birouri), sunt recomandate aparatele de aer conditionat de 18 000 BTU/ h.

f) Pentru casele si birourile foarte mari cu suprafate de 55 - 70 m2/ 40 - 50 m2, sunt indicate aparatele cu 22 000 BTU/ ora.

g) In fine, in cazul spatiilor foarte mari 70 -90 m2 case si 50 - 60 m2 birouri si spatii comerciale se preteaza cel mai bine aparatele solide cu capacitate de 24 000 BTU/ h.

-In afara de volumul de aer care trebuie racit, la calculatia BTU se tine cont si de cat de bine este izolata o incapere. Daca vorbim despre o camera slab izolata, atunci cel mai bine este sa se mai adauga inca 1000 - 2000 BTU/ h.

- Un alt criteriu dupa care se calculeaza valoarea BTU a aparatelor de aer conditionat este legat de pozitionarea camerei fata de punctele cardinale. Daca incaperea se afla spre est si este puternic insorita se adauga 10% din valoarea calculata, iar daca este la umbra cei 10% se scad din valoare.

- Alte criterii: Pentru calculul valorii BTU se va tine cont si daca incaperea se afla langa bucatarie, daca se folosesc  echipamente electronice (tv, calculator) si daca de obicei se afla mai multe persoane in camera. In functie de situatie se pot adauga sau scadea intre 1000 si 3000 BTU/ h.

Tot specialistii in aer conditionat recomanda cumparatorilor sa se orienteze spre aparate care au o capacitate BTU mai mare fata de necesarul calculat. De ce? Pentru a se evita suprasolicitarea aerului. Este mai bine sa platiti ceva in plus pentru un aparatat de capacitate BTU mai mare, dar sa stiti ca acesta este mai fiabil si ca nu va ceda inainte de vreme din cauza suprasolicitarii. In plus el va tinde sa usuce prea mult aerul si nu va reusi sa raceasca incaperea in mod corespunzator. Atentie insa caci nici excesul nu este de dorit. Din contra.

Un aer conditionat care are o capacitate mult prea mare pentru suprafata data, va lucra cu un ciclu rapid de racire si nu va putea sa disperseze excesul de umiditate din atmosfera. De aceea, este foarte important sa incepeti cautarile cu un calcul BTU. Dupa ce ati stabilit ce capacitate de racire este nevoie pentru suprafata incaperii dumneavoastra, puteti trece mai departe, la alte criterii de selectie.

2. Cum ar trebui sa fie consumul energetic?

Cat mai redus. Trebuie sa stiti ca aparatele de aer conditionat sunt unele din cele mai mari consumatoare de energie electrica. Evolutia tehnologica si standardele europene in ceea ce priveste electrocasnicele, au dus la utilizarea unor 3 clase energetice noi, in afara de cele clasice.  Este vorba despre clasele A+, A++ si A+++.  Veti observa usor ca aparatele de aer conditionat mai eficiente au preturi mai mari si s-ar putea sa fiti tentat sa economisiti bani optand pentru un model dintr-o clasa energetica inferioara. Acest pas este deseori unul pripit. Iata de ce: daca alegeti sa cumparati un aparat de aer conditionat dintr-o clasa superioara mai scump veti putea sa va amortizati diferente de pret chiar dupa primul an de functionare, ceea ce este un mare plus. Ganditi pe termen lung - este de preferat sa platiti putin mai mult la achizitionare, dar sa economisiti bani cu factura de energie electrica.

Din punctul de vedere al specialistilor este de preferat sa alegeti un aer conditionat proiectat in conformitate cu tehnologia Inverter, capabila sa asigura o economie de 30 pana la 60% - depinzand de producator si model.

3. Ce functii are aparatul de aer conditionat?

Confortul promis de un aer conditionat consta in cea mai mare parte in functiile cu care vine la pachet. Daca privim la toate aparatele de pe piata o sa observam ca exista o serie de functii tip basic si o serie de functii suplimentare, pe care le regasim doar pe unele modele. Desigur, cat un aparat de aer conditionat are mai multe functii, cu atat pretul sau creste.

Dintre functiile de baza ale unui aparat de aer conditionat mentionam urmatoarele: racire (minim 16 grade Celsius), de incalzire (maxim 28 grade Celsius), ventilare pentru omogenizare a temperaturii din camera, dezumidificare si filtrare.

Functia de dezumidificare impiedica propagarea mucegaiului si a microorganismelor. In plus creaza o senzatie mai placuta de confort deoarece nivelul umiditatii din aer dicteaza modul in care ne raportam la frig, respectiv la cald. Umiditatea optima ar trebui sa se situeze undeva intre 40 si 60%.

Cat priveste functia de filtrare, aceasta joaca un rol extrem de important pentru un aer conditionat modern atent la igiena si sanatate. In functie de marca si model aparatele pot fi prevazute cu filtru impotriva prafului din plastic, filtru dezodorizant realizat din carbune activ (care absoarbe fumul, mirosurile placute, retine polenul si bacteriile din aer), filtru criocatalitic responsabil cu descompunerea substantelor daunatoare din aer si filtru antibacterian care purifica aerul, tinand microbii la distanta.

Mecanismul de filtrare cu care este inzestrat aerul conditionat este critic pentru ca de acesta depinde in mare parte calitatea aerului din incapere. Unele tipuri de filtre trebuie curatate periodic sau inlocuite, dar exista si modele cu auto-curatare.

In afara functiilor de baza, un aer conditionat poate avea si alte functii menite sa creasca gradul de confort termic , calitatea aerului si in general sa simplifice utilizarea/ mentinerea sa.  Iata cateva functii suplimentare: sleep-mode, auto-restart, racire rapida, improspatare a aerului, omogenizarea temperaturii in camera, etansare antipraf, afisare a temperaturii pe unitatea interioara, functionare automata, programare.

Una din cele mai interesante si utile functii ale unui aparat de aer conditionat ramane Inverter. Aceasta ajuta la racirea locuintei in sezonul cald, dar si la incalzirea sa in sezonul rece.  Unele modele sunt proiectate sa incalzeasca incaperea chiar si atunci cand afara sunt -20 grade Celsius (mai rar). In general cam toate aparatele cu Inverter pot fi setate pe incalzire doar daca afara temperatura nu scade sub -5/ -10 grade Celsius. Inverter este functia care ajuta la reducerea consumului energetic prin ajustarea permanenta a energiei tinand cont de cerintele date si contracareaza fluctuatiile de temperatura in cazul opririi si pornirii repetate a compresolului.

4. Ce marca este aparatul de aer conditionat?

Ca la orice produs electronic sau electrocasnic, brandul dicteaza adesea pretul si calitatea echipamentului. In Romania cele mai prestigioare si performante aparate de aer conditionat sunt considerate cele aflate sub sigla Daikin. Dupa cum va puteti astepta acestea sunt si cele mai scumpe. Daca aveti un buget suficient de consistent incat sa puteti investi intr-un astfel de aparat de aer conditionat, atunci alegerea va fi una buna.

In cazul in care vreti sa faceti economie sau nu doriti sa cumparati aerul in rate, exista si alte optiuni, unele chiar foarte interesante. De exemplu, Samsung si LG sunt doua firme producatoare de aparate de aer conditonat performante, ambele cu tehnologii moderne, consum riguros de energie electrica si aspect placut.  Pe locul 4 in clasamentul celor mai bune branduri de aer conditionat se afla cei de la Whirlpool, care in mod suprinzator reusesc sa mentina un raport calitate - pret favorabil. Nu in ultimul rand, unele din cele mai ieftine aparate de aer conditionat sunt cele marcate Heinner, LDK, Star-Light.

Multi specialisti va recomanda sa alegeti marci de top pentru a beneficia de calitate superioara si pentru a avea garantia fiabilitatii - pana la urma nimeni nu vrea sa-si schimbe aerul conditionat in fiecare vara. Cu toate acestea, nu putem sa nu observam sa marcile "fara-nume" se impun pe anumite segmente ale pietei. Romanii sunt atrasi de preturile lor foarte mici si deseori hotarasc sa faca economii optand pentru un aer conditionat mai ieftin. Pana la urma acest lucru poate fi de inteles - cand bugetul de care dispui este mic, in loc sa fii lipsit de aer conditionat, mai bine risti si cumperi un aparat ieftin, dar care iti imbunatateste pe loc confortul termic. Oricum toate aparatele de aer conditionat din magazinele online vin cu garantie.

Pe de alta parte este bine sa constientizam ca investitia intr-un aparat de aer conditionat este una de durata. Daca ai posibilitatea sa investesti intr-un aparat de aer conditionat foarte performant, cu consum energetic redus, modern, dotat cu functii suplimentare de top, fa-o. Iti vei amortiza rapid cheltuielile, vei da mai mult randament avand in vedere ca te vei bucura de un confort termic sporit si nu vei avea probleme de ordin tehnic.

5. Ce garantie se ofera pentru aparatul de aer conditionat?

Orice aparat de aer conditionat de la evoMAG vine insotit de certificat de garantie. In functie de marca si de model, termenul de garantie poate varia - adesea este de 3 ani, respectiv 5 ani pentru compresor. Daca alegeti un aparat bun si il intretineti in mod corespunzator, acesta va poate servi chiar si dupa 9 - 10 ani de utilizare. Este foarte important sa cunoasteti faptul ca garantia se poate pierde in cazul in care montarea aparatului nu este realizata de o firma autorizata. De altfel, este indicat sa cititi cu atentie termenii de garantie pentru a intelege care sunt defectiunile care nu sunt acoperite.

 

In afara acestor 5 criterii esentiale de selectie a unui aparat de aer conditionat, exista si altele - aici putem mentiona designul, pretul (despre care am spus deja ca este stans legat de calitate si numele producatorului), montare (pentru ca unele modele au pretul serviciului de montaj inclus, iar altele nu), tipul de aparat, nivelul de zgomot. Daca pana de curand mai toate aparatele erau albe, de curand producatorii au indraznit sa lanseze modele negre, argintii si chiar rosii. Chiar daca nu designul, ci performantele, ar trebui sa primeze cand cumparati un aer conditionat, este placut sa vezi cum cutia aceea dreptunghiulara isi gaseste cu usurinta locul in spatiul personal.

Pe baza criteriilor mentionate mai sus puteti incepe cautarile pentru cel mai bun aparat de aer conditionat potrivit nevoilor dumneavoastra. Solutia poate fi la un click distanta, direct pe evoMAG.