Adriean Videanu și Ioan Niculae, achitare definitivă în dosarul deschis de DIICOT
- Ionel Sclavone
- 29 mai 2024, 17:56
Adriean Videanu, fostul ministru al Economiei, și Ioan Niculae, patronul grupului Interagro, au fosta achitați după 12 ani. Cei doi au fost trimiși în judecată, de DIICOT, într-un dosar care viza acuzații de delapidare.
ÎCCJ a dispus achitarea celor doi pentru constituire a unui grup infracţional organizat şi delapidare. Ei au fost trimiși în judecată în dosarul Romgaz - Interagro, în care prejudiciul a fost estimat la peste 60 milioane de euro.
Adriean Videan a scăpat de acuzații
Decizia ÎCCJ este definitivă. Completul, de cinci judecători, a dispus achitarea lui Adriean Videanu și a omului de afaceri Ioan Niculae. Cei doi primiseră o soluţie de achitare şi la instanţa de fond, în decembrie 2022. Judecătorii au stabilit că faptele pentru care au fost trimiși în judecată nu există”. Completul ÎCCJ a respins, cu majoritate, apelurile declarate de DIICOT şi compania Romgaz. Inculpații au fost puși să achite câte 200 de lei.
„Decizia penală nr. 16 Cu majoritate, Respinge, ca nefondate, apelurile declarate de Ministerul Public - Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – D.I.I.C.O.T., inculpaţii Videanu Adriean, Niculae Ioan, Alesandru Dan-Victor şi S.C. Interagro S.A. şi partea civilă S.N.G.N. Romgaz S.A. împotriva sentinţei nr. 588 din data de 19 decembrie 2022, pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Secţia penală, în dosarul nr. 1692/1/2017, privind şi pe intimaţii inculpaţi Mirea Marin, Palaşcă Viorel, Apan Ioana, Kramer Alpar - decedat, Toth Francisc, Stancu Lucian Adrian, Veza Marius Leonte şi Ionaşcu Lucia. În baza art. 275 alin. (3) din Codul de procedură penală, cheltuielile judiciare ocazionate de soluţionarea apelului formulat de Ministerul Public - Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – D.I.I.C.O.T. vor rămâne în sarcina statului. În baza art. 275 alin. (2) din Codul de procedură penală, obligă apelanţii intimaţi inculpaţi Videanu Adriean, Niculae Ioan, Alesandru Dan-Victor şi S.C. Interagro S.A. şi partea civilă S.N.G.N. Romgaz S.A. la plata sumei de câte 200 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat.
În baza art. 275 alin. (6) din Codul de procedură penală, onorariile cuvenite apărătorilor desemnaţi din oficiu pentru apelanţii intimaţi inculpaţi Niculae Ioan, Alesandru Dan-Victor şi S.C. Interagro S.A., precum şi pentru intimaţii inculpaţi Mirea Marin, Toth Francisc şi Ionaşcu Lucia, până la prezentarea apărătorilor aleşi, în sumă de câte 340 lei, rămân în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 29 mai 2024”, se arată în minunata publicată pe portalul instanțelor.
Opinia separată în decizia ÎCCJ
A existat o singură opinie separată, a unui judecător, care a apreciat că apelurile declarate de DIICOT şi Romgaz sunt fondate. În opinia separată se arăta că, în acest caz, soluția nu trebuia să fie de achitare ci de încetare a procesului și de obligare a inculpaţilor. Adriean Videanu și Ioan Niculae, să plătească prejudiciul.
„În opinie separată, se apreciază ca fiind fondate apelurile declarate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – D.I.I.C.O.T., şi de partea civilă SNGN ROMGAZ S.A., în privinţa inculpaţilor Niculae Ioan, Mirea Marin, Videanu Adriean, Alesandru Dan-Victor, Palaşcă Viorel, Apan Ioana, Toth Francisc, Stancu Lucian Adrian, Veza Marius Leonte şi SC INTERAGRO SA nefiind incidentă ipoteza prevăzută de art. 16 alin. (1) lit. b) teza I din Codul de procedură penală, sub aspectul infracţiunii de delapidare cu consecinţe deosebit de grave, impunându-se soluţia de încetare a procesului penal, conform prevederilor art. 396 alin. din Codul de procedură penală, iar în ce priveşte latura civilă, dispoziţiile art. 25 alin. (5) din Codul de procedură penală şi analiza particularităţilor cauzei în latura penală conduc la concluzia că fiind îndeplinite condiţiile răspunderii civile delictuale, se impunea admiterea acţiunii civile şi obligarea inculpaţilor în solidar în limitele prejudiciului dovedit.
De asemenea, consider că în apelul Ministerului Public se impunea şi dispunerea unei soluţii de încetare a procesului penal ca urmare a intervenirii prescripţiei răspunderii penale pentru săvârşirea infracţiunii de grup infracţional organizat faţă de inculpaţii Niculae Ioan, Mirea Marin, Videanu Adriean, Alesandru Dan-Victor, Palaşcă Viorel şi Apan Ioana”, se mai arată în minuta publicată de judecători
În acest dosar a fost implicat şi fostul ministru al Economiei Varujan Vosganian. În cazul său, însă, Parlamentul a respins în două rânduri, în 2013 şi 2015, cererea DIICOT de a-l pune sub urmărire penală.
Pe parcursul procesului penal, judecătorii au exclus mai multe probe strânse de procurori şi interceptări realizate de SRI. Astfel au fost puse în aplicare deciziile Curţii Constituţionale prin care a fost stabilit că nu se pot folosi, în dosare penale, interceptări realizate în baza Legii privind securitatea naţională.
Acuzațiile DIICOT în acest caz
DIICOT i-a trimis în judecată pe Adriean Videanu și pe Ioan Niculae, patronul grupului Interagro care operează mai multe combinate de îngrăşăminte chimice. Conform procurorilor, combinatele lui Niculae ar fi primit ilegal gaze din producţia internă la preţuri foarte mici. Sumele erau stabilite la un sfert din preţul practicat pe piaţă.
Procurorii DIICOT au trimis în judecată dosarul în anul 2017. Acuzațiile au fost de constituire a unui grup infracţional organizat, delapidare şi complicitate la delapidare.
Faptele pentru care au fost formulate acuzațiile datează din anul 2005. Ioan Niculae, fost acţionar majoritar şi preşedinte al Interagro SA, ar fi iniţiat un grup infracţional organizat împreună cu mai multe persoane. Este vorba despre Marin Mirea, fost administrator al societăţii şi Alpar Kramer, director comercial/marketing la Romgaz.
„Pe parcursul desfăşurării activităţii infracţionale, grupul infracţional organizat ar fi fost sprijinit şi de alţi inculpaţi care au acţionat la realizarea scopului grupului infracţional: Dan-Victor Alesandru (fost secretar de stat în Ministerul Economiei în cursul anului 2005 şi ulterior reprezentant de facto al SC Interagro SA), Adriean Videanu (ministrul Economiei în perioada decembrie 2008 - septembrie 2010), Viorel Pleaşcă (secretar de stat din cadrul Ministerului Economiei în perioada 2007 - decembrie 2008) şi Ioana Apan (funcţionară în cadrul Ministerului Economiei şi membru în cadrul AGA, respectiv preşedinte CA Romgaz SA)”, au arătat procurorii.
Adriean Videanu, un pion important în dosar
Conform procurorilor, grupul infracţional ar fi funcţionat până la sfârşitul anului 2010. Acesta ar fi urmărit obţinerea de beneficii materiale de către Ioan Niculae prin intermediul societăţii controlate, Interagro SA. S-ar fi urmărit și realizat delapidarea Romgaz SA, în sensul obţinerii de gaze naturale la preţuri sub cele practicate pe piață.
Conform DIICOT, grupul l-a avut ca lider pe Ioan Niculae şi o structură pe paliere de comandă şi de execuţie la nivelul fiecărei entităţi implicate: Interagro SA - palierul de comandă - Ioan Niculae, palierul de execuţie - Marin Mirea şi Dan Victor Alesandru; Ministerul Economiei - palierul de comandă - Adriean Videanu, palierul de execuţie - Viorel Palaşcă şi Ioan Apan; Romgaz - palierul de comandă - Alpar Kramer şi alţi doi suspecţi.
Procurorii mai susţin că membrii grupului au aplicat o strategie pe termen lung pentru a obţine gaze fără să le plătească. În acest sens au fost disimulate acordarea unor discounturi pentru gazele livrate.
„S-a reţinut că scopul asumat al grupării infracţionale iniţiate, constituite şi coordonate de către Ioan Niculae, reprezentant al persoanei juridice inculpate SC Interagro SA, a fost obţinerea ilegală a unor mari cantităţi de gaze naturale, cu precădere din producţia internă la preţuri cu mult mai mici decât cele practicate de SNGN Romgaz SA cu ceilalţi parteneri de afaceri, delapidând Romgaz SA prin însuşirea pentru SC Interagro SA a unei cantităţi de gaze echivalente a valorilor totale a discounturilor acordate”, au arătat anchetatorii.
Rolul lui Adriean Videanu
Conform anchetatorilor, Ioan Niculae ar fi efectuat demersuri la nivelul lui Adriean Videanu, ca șef al Ministerului Economiei acţionar majoritar la Romgaz. Astfel, a obținut ordine și memorandumuri adoptate în Guvern în încercarea de a se crea o aparenţă de legalitate.
„Prin emiterea ordinelor de ministru şi prin elaborarea de memorandumuri s-a încercat crearea unei aparenţe de legalitate a faptului că reducerile comerciale se acordă în mod egal şi nediscriminatoriu tuturor marilor consumatori de gaze naturale din România. În realitate aceste prevederi din ordine, memorandumuri au fost emise pentru a susţine realizarea scopului pentru care grupul infracţional organizat a fost constituit.
Dovada faptului că aceste facilităţi au fost acordate exclusiv pentru susţinerea interesului SC Interagro SA, facilităţi care s-au întemeiat pe influenţele inculpatului Ioan Niculae în rândul funcţionarilor guvernamentali, rezultă şi din împrejurarea că ceilalţi doi consumatori industriali similari, respectiv Azomureş SA Târgu Mureş şi Electrocentrale-ELCEN-Bucureşti SA, nu au beneficiat, necondiţionat, de reduceri de preţ în aceeaşi perioadă, deşi datoriile restante ale acestora erau cu mult mai reduse decât ale SC Interagro SA”, mai explică DIICOT.
Anchetatorii menţionează că în mandatul lui Adriean Videanu a fost aprobată în Guvern OUG 54/2009. Actul normativ a dispus ca livrarea gazelor naturale către consumatorii întreruptibili să se facă din gazele provenite din producţie internă, al căror cost era cuprins între 1/4 şi 1/3. Potrivit DIICOT, prejudiciul adus Romgaz se ridica la suma de 282.630.330 lei.