Evenimentul Zilei > Social > Adriana Săftoiu, declarații privind jurnaliștii români răpiți în Irak. „A fost o înscenare. Nu știu ce s-a întâmplat”
Adriana Săftoiu, declarații privind jurnaliștii români răpiți în Irak. „A fost o înscenare. Nu știu ce s-a întâmplat”

Adriana Săftoiu, declarații privind jurnaliștii români răpiți în Irak. „A fost o înscenare. Nu știu ce s-a întâmplat”

Adriana Săftoiu a dat o serie de declarații în legătură cu cazul jurnaliștilor români răpiți în urmă cu 15 ani în Irak. Fostul deputat PNL a spus cine este de vină pentru răpirea Mariei Ion, lui Sorin Mişcoci şi lui Ovidiu Ohanesian.

Adriana Săftoiu, fostul deputat al PNL, a dat o serie de explicații în legătură cu jurnaliștii români răpiți în Irak, în 2018. Specialistul în comunicare a spus că povestea cu jurnaliștii răpiți a fost inițial o înscenare. „A fost o înscenare. Ulterior, ei au trecut la niște răpitori adevărați. Primii care i-au luat și-au dat seama că este o miză, că au ce negocia, iar apoi i-au dat mai departe. Nu știu ce s-a întâmplat la final, dar știu că au fost eliberați”, a declarat Adriana Săftoiu.

Fosta deputată liberală a fost întrebată dacă știe care a fost suma plătită pentru ca jurnaliștii să fie eliberați. Săftoiu a precizat că nu toate discuțiile se purtat cu consilierii. „Nu știu dacă s-a plătit. Nu toate lucrurile se discutau la nivelul consilierilor, oricât de apropiați ar fi fost. Erau cercuri foarte restrânse”, a spus specialistul în comunicare în timpul podcatului lui Mihai Tucă.

Cum au fost răpiți jurnaliștii români în Irak

Trei jurnaliști români au fost răpiți de pe 28 martie 2005. Ovidiu Ohanesian, Sorin Mișcoci și Marie Jeanne Ion se aflau în Bagdad de aproximativ o săptămână. Cei trei urmau să realizeze interviuri cu prim-ministrul irakian și cu noul președinte al Irakului. Ei au fost răpiți de ghidul lor  irakian Mohammed Munaf. Ulterior, s-a aflat despre acesta că avea și cetățenie americană.

Răpitorii au spus că fac parte din organizația Brigăzile Muadh Ibn Jabal. Aceștia au cerut ca România să îi retragă pe cei 860 de soldați angajați în cadrul coaliției multinaționale din Irak pentru ca jurnaliștii să fie eliberați. În aceeași zi, omul de afaceri Omar Hayssam, din Siria, a spus că a fost sunat de rapitori în legătură cu o cerere de răscumpărare de câte un milion de dolari pentru ca fiecare jurnalist român.

Ziariștii români au fost eliberați după 55 de zile, pe 22 mai 2015. Traian Băsescu, la acea vreme președintele României, a mulțumit serviciilor secrete de informații din alte state, dar și din România pentru sprijinul acordat. Fostul șef al statului a mulțumit și autorităților americane din Iran și comunității arabe că au contribuit la salvarea jurnaliștilor, potrivit RomâniaTV.

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: