Misterele Răpirii jurnaliștilor din Irak. Care este proba lui Vadim Tudor împotriva lui Traian Băsescu

Misterele Răpirii jurnaliștilor din Irak. Care este proba lui Vadim Tudor împotriva lui Traian Băsescu

Un dosar redeschis de procurori în martie 2015, pune din nou în discuție publică desecretizarea documentelor legate de celebra răpire a ziariștilor Ohanesian, Ion și Mișoci. Unul dintre partizanii ideii este fostul președinte Traian Băsescu care susține că a fost vorba de o „operațiune strălucită a unui stat care și-a apărat cetățenii”

Ziarul „Evenimentul zilei” a făcut cronologia unuia dintre dosarele mediatice ale zilei. Este vorba de plângerea făcută de Vadim Tudor împotriva lui Traian Băsescu în cazul „Răpirii jurnaliștilor români în Irak” .

18 NOIEMBRIE 2009

Unul dintre eternii candidați la alegerile prezidențiale, Corneliu Vadim Tudor, face o plângere penală împotriva președintelui în funcție, Traian Băsescu, care candida pentru al doilea mandat. Contextul: peste patru zile, pe 22 noiembrie 2009, urma să aibă loc primul tur al alegerilor prezidențiale. Cele mai multe voturi au primit: Traian Băsescu- 32,44%, Mircea Geoană- 31,15%, Crin Antonescu – 20,02% și Corneliu Vadim Tudor -5,56%.

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit plângerii, Vadim l-a acuzat pe Băsescu de delapidare, abuz în serviciu, neglijență în serviciu, uzurparea funcției, conflict de interese și divulgarea informațiilro secrete de stat. Singurele probe ale „Tribunului” erau câteva pasaje din cartea „Prădarea României. Cum pradă Traian Băsescu România. Crima organizată. Interesele externe”, care îi are ca autori pe scriitorul Victor Gaetan și fostul procuror DIICOT, Ciprian Nastasiu.

Cartea fusese lansată pe 16 noiembrie 2009, cu doar două zile înainte ca Vadim să facă denunțul. Nastasiu, procurorul care l-a trimis în judecată pe Omar Hayssam, în dosarul răpirii lui: Marie-Jeanne Ion, Sorin Mișcoci (ambii la Prima TV) și Ovidiu Ohanesian („România liberă”). Nastasiu demisionase din magistratură în octombrie 2008, și era avocat. Anterior, în iulie 2008, fusese revocat din funcția de procuror la DIICOT de Secția de procurori a CSM, la solicitarea Laurei Codruța Kovesi- care ocupa funcția de procuror general al României. Motivul revocării: fusese sancționat disciplinar, cu reducerea salariului, pentru rolul jucat în eliberarea din arest a lui Omar Hayssam- urmată de fuga sirianului din România.

25 NOIEMBRIE 2009

În baza cărții lui Nastasiu, Vadim Tudor mai face un denunț la Parchetul General, împotriva lui Vasile Blaga, pentru mai multe infracțiuni. „În privința lui Vasile Blaga, ministru de Interne (și unul dintre colaboratorii apropiați ai președintelui), Omar a menționat: <>. Omar a afirmat că a plătit 300.000 de euro pentru a cumpăra vigilența unora dintre oamenii care îl supravegheau”, se arată în denunțul politicianul, care preia citate din carte.

FOTO: Ciprian Nastasiu

10 DECEMBRIE 2009

Procurorii au conexat cele două denunțuri făcute de Vadim Tudor, într-un singur dosar, deoarece exista o legătură de cauzalitate. Astfel, cele două dosare, care au avut numerele 1543/P/2009 și 1544/P/2009, au fost reunite sub numărul 1543/ P/2009.

16 MARTIE 2010

Procurorii au decis clasarea cazului. În cazul lui Traian Băsescu, neînceperea urmării penale, motivând printr-un articol din Constituție: „În timpul mandatului, președintele României se bucură de imunitate”. În cazul lui Vasile Blaga, procurorul a explicat: „Denunțul este prost făcut, nu respectă normele de procedură penală. Nu poate califica un memoriu drept denunț, ca mod de sesizare a organelor judiciare”.

23 MARTIE 2015

Parchetul General a redeschis ancheta în acest caz, și a arătat că mandatul de președinte al lui Băsescu s-a încheiat pe 21 decembrie 2014. Acesta nu mai are imunitatea prezidențială, care împiedica anchetarea în urmă cu cinci ani. Potrivit procedurii, redeschiderea unui dosar trebuie confirmată de un judecător. Dosarul a ajuns la Tribunalul București, apoi la Judecătoria Sectorului 5, de unde a fost declinat la Curtea Supremă.

6 IULIE 2015

Înalta Curte a dispus retrimiterea cererii la Judecătoria Sectorului 5, după ce a constatat că Băsescu nu mai are în prezent vreo calitate oficială.

PASAJUL „PE SURSE” AL „TRIBUNULUI”

Pasajul din cartea lui Ciprian Nastasiu: „De la o excelentă sursă de informaţii irakiană am aflat că suma plătită pentru eliberarea jurnaliştilor se situa între 12 şi 13 milioane de euro. Întorsătura consta în faptul că, potrivit irakienilor, răpitorii au primit 9 milioane de euro, nu 12 sau 13 milioane. Aproximativ 4 milioane de euro au fost delapidați. Ştiam că banii pentru răscumpărare veniseră dintr-un fond special administrat de SIE român. Ştiam cu toţii că preşedintele era implicat în fiecare detaliu. Aşadar, nu mi-am putut imagina că vreun ofiţer escroc ar putea pierde pur şi simplu 3-4 milioane de euro pe drumul către locul unde trebuia plătită răscumpărarea”.

FOTO: Corneliu Vadim Tudor

55 de zile de coșmar

Răpirea celor trei jurnaliști în 2005, în care a fost implicat Omar Hayssam, avea să fie subiect principal de dezbatere în acel an. Ei se aflau în capitala irakiană de aproximativ o săptămână pentru a realiza interviuri cu premierul irakian și cu noul președinte al Irakului. Au fost dați dispăruți în seara zilei de 28 martie 2005 la Bagdad, împreună cu însoțitorul lor, Mohammad Munaf, cetățean american de origine irakiană. Criza s-a încheiat pe 22 mai 2005, când cei trei jurnaliști au fost eliberați și preluați de autoritățile române. Munaf a rămas în custodia autorităților americane. Pe 23 mai, după 55 de zile în captivitate, jurnaliștii români au fost aduși în țară. În iunie 2007, Curtea de Apel București l-a condamnat pe Hayssam la 20 de ani de închisoare.

Băsescu: „O minciună ordinară”

La ieșirea din sala de judecată, fostul președinte al României a respins, joi, acuzațiile lui Vadim Tudor: „Este exclus ca cineva să poată proba ceva ce nu a existat, faptul că banii s-au întors la mine sau la altcineva. Nu avea ce bani să se întoarcă.” În aceeași zi, Băsescu a avut o intervenție telefonică la B1 TV și a opinat că dosarul răpirii jurnaliştilor „nu se poate judeca decât declasificat”. „Eu aş vrea să fie redeschis, dacă vreţi să fiu foarte sincer şi puse toate documentele pe masă şi veţi vedea o operaţiune strălucită a unui stat care şi-a apărat cetăţenii, iar porcăria cu banii însuşiţi este o minciună ordinară. Aducerea lui Omar Hayssam în țară este un lucru care a deranjat foarte mulți oameni”, a mai spus Băsescu. Fostul preşedinte a precizat că, în opinia sa, pentru a fi judecat, dosarul răpirii jurnaliştilor în Irak trebuie declasificat.

Vasile Blaga: „Copilării”

La Curtea Supremă, Vasile Blaga a declarat că aceste acuzații făcute de Vadim Tudor sunt „copilării”. „Cum ar fi putut să dispară acele sume? Dar de unde știi că au fost acele sume? Eu știu că nu a fost nicio sumă”, a insistat Blaga.

FOTO: Vasile Blaga

SIE a comunicat, vineri, pentru mediafax.ro, că documentele Serviciului de Informaţii Externe din acţiunea de recuperare a ziariştilor români în Irak au fost clasificate „secret de stat, nivelul strict secret”. Serviciul secret a arătat că, în acest caz, criteriile avute la clasificare „subzistă” și nu sunt îndeplinite condițiile declasificării.

FOTO: Traian Băsescu

Ohanesian vorbește de afaceri de armament

Ovidiu Ohanesian (foto), unul din jurnaliștii răpiți în Irak, a dezvăluit miercuri seară, la postul B1 TV, că banii plătiţi pentru răscumpărare au depăşit 12 milioane de euro, iar întreaga afacere se sprijină pe sume de sute de milioane de euro.

FOTO: Ovidiu Ohanesian

„Am stat toţi trei în vestita vilă a SRI-ului, din Bucureşti, şi a venit la noi un băiat. La un moment dat, unul din noi a întrebat: «Cât a fost?>> Şi a zis: «De ordinul milioanelor, între 9 şi 12?». «Mai mult sau mai puţin? ». Am întrebat noi. Şi ăla a zis: «Mai mult». Și asta a fost tot, deacolo a pornit toată chestia. Eu am descoperit că afacerea asta valora sute de milioane de euro. Afacerea punctuală a răpirii din Irak, pentru că, aşa cum a scris şi domnul anchetator Ciprian Nastasiu, în cartea sa, «Prădarea României», din răpirea din Irak, în 4 iulie 2005, s-a desprins dosarul «Armamentul », pentru că era vorba de trafic şi contrabandă cu armament, în care erau implicaţi Hayssam, Munaf, instituțiile statului, poate. Jumătate din dosar sunt documente secrete de stat. Deci discutăm de zece milioane de dolari? Ăștia-s bani de semințe pentru PDL. Este vorba despre sume imense de bani”, a avertizat Ohanesian.