Adrian Năstase a lansat o scrisoare-manifest, în care critică PSD. Viziunea fostului premier privind reconstrucția partidului

Adrian Năstase a lansat o scrisoare-manifest, în care critică PSD. Viziunea fostului premier privind reconstrucția partidului

Adrian Năstase, fostul premier al României, a tansmis, luni, un mesaj către actualii, foştii membri şi simpatizanţii PSD în ideea de a sprijini principalul partid de stânga pentru ca „să iasă din criza în care se află” şi pentru „refondarea” formaţiunii social-democrate.

Adrian Năstase. „În faţa eşecului politic al PSD în alegerile pentru Parlamentul European, considerăm că este datoria noastră morală să sprijinim principalul partid al stângii să iasă din criza în care se află. O spunem cu tărie, pentru a evita confuziile: nu suntem o disidenţă în interiorul PSD, nu dorim să constituim un partid în interiorul partidului. Nu suntem animaţi de dorinţa de a dobândi înalte demnităţi în statul român. (...) Însă, dorim şi credem că este posibilă refondarea Partidului Social Democrat, pentru a juca în continuare un rol decisiv pentru progresul României. Misiunea uriaşă a reclădirii stângii româneşti are nevoie de toate resursele umane disponibile, de toate minţile şi sufletele oamenilor de stânga. Suntem împotriva oricăror acţiuni de revanşă ori răzbunare. „Să mergem împreună!” este şi dorinţa noastră sinceră”, se arată în scrisoarea manfiest a lui Adrian Năstase, publicată pe blogul său.

Fostul președinte PSD apreciază că nu rezultatele din 26 mai au declanșat criza politică prin care trece partidul de guvernământ, ci „pierderea confruntării electorale a fost consecinţa inevitabilă a politicilor PSD din ultimii ani”. „PSD are nevoie de refondare, pentru a supravieţui, deoarece criza sa are patru dimensiuni esenţiale: de identitate, de management, de resurse umane şi comunicaţională”, adaugă Năstase. El mai spune că, după victoria de la alegerile parlamentare din 2016, „PSD s-a aruncat, total nepregătit, într-o luptă pentru schimbarea justiţiei penale”.

„În locul unor necesare schimbări de sistem (şi nu, în principal, de persoane) care să fie asumate şi explicate public, s-a procedat prin măsuri luate pe ascuns, lipsite de explicaţii credibile. Ca atare, percepţia iniţială s-a transformat în credinţă: PSD nu urmăreşte corectarea numeroaselor abuzuri din justiţie, ci dobândirea impunităţii pentru unii din liderii săi. Manifestaţiile de protest din 2017 - 2018, din ţară şi străinătate, au determinat acumularea unui val uriaş de ură împotriva PSD, care s-a "descărcat" cu ocazia alegerilor europarlamentare. Schimbarea a două guverne care nu şi-au asumat măsuri nepopulare în domeniul politicii penale au fost lovituri puternice pentru credibilitatea PSD”, menționează el.

Ne puteți urmări și pe Google News

Conform lui Năstase, „criza de identitate s-a adâncit prin preluarea unor instrumente din arsenalul dreptei politice”, el oferind drept exemplu „aşa-numitul referendum pentru familia tradiţională". „Eşecul referendumului pentru familia tradiţională a pregătit psihologic rezultatul alegerilor europarlamentare”, consideră fostul  lider al social-democraților. Adrian Năstase mai adaugă că „impactul electoral devastator l-a avut însă retorica suveranistă, prin care s-a creat percepţia că PSD doreşte 'ruptura de Europa'". "În acest context politic, chiar măsurile pozitive privind creşterea salariilor şi pensiilor şi-au pierdut din impactul electoral, deoarece nu au fost percepute drept instrumente ale unei viziuni social-democrate asupra societăţii, ci o mită electorală ascunsă", a zis el.

În același timp, potrivit fostului premier, criza de conducere a PSD a afectat deopotrivă și militantismul membrilor de partid și imaginea publică a social-democraţilor. „Democraţia internă a fost suspendată în PSD, iar cei care au dorit revenirea la normalitate au fost consideraţi "pucişti", "securişti", nu colegi de partid care au o altă viziune, legitim a fi exprimată. (...) Epurările şi marginalizarea unor lideri naţionali ai PSD au avut corespondent şi în organizaţiile locale de partid, ceea ce a scăzut în mod inevitabil performanţa lor”, afirmă Adrian Năstase.