Adrian Năstase consideră că falsa luptă cu „statul paralel” a dus la pierderea alegerilor de către PSD

Adrian Năstase consideră că falsa luptă cu „statul paralel” a dus la pierderea alegerilor de către PSD

Adrian Năstase, fostul premier al României, a scris pe blogul personal că deciziile luate de liderii PSD au dus la pierderea unui milion de voturi în 30 de luni. Potrivit lui Năstase, discursurile și demersurile conducerii social-democrate au creat „un val de ură” împotriva social democraților. Una din temele PSD care au dus la acest rezultat este falsa luptă cu „statul paralel”, a afirmat fostul prim-ministru.

„Guvernarea PSD a fost blocată în cele 30 de luni de o combinație letală dintre retorica războinică a luptei cu „statul paralel” și negocierile subterane pentru salvarea individuală/de grup. Tranzacționismul lui Dragnea a determinat eșecul unei reforme autentice a politicii penale, deoarece orice propunere era considerată a fi în folosul său personal, precum și instituirea unor măsuri pentru protejarea cetățenilor de abuzurile reale ale unor procurori”, scrie Năstase.

El adaugă că tema „statului paralel” nu reprezintă un interes major pentru votanții PSD, dar a fost un catalizator puternic în rândul alegătorilor partidelor din opoziție. „Opozanții PSD au înțeles din șarada „luptei cu statul paralel” că aceasta este un pretext pentru exonerarea de la răspunderea penală a lui Dragnea sau chiar un pretext pentru controlul asupra instituțiilor represive”, a mai consemnat Adrian Năstase.

Fostul premier mai spune că PSD a generat instabilitate politică, demolând două guverne social-democrate, scrie digi24.ro.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Acest comportament, indiferent cum a fost el justificat, a contribuit decisiv la pierderea unui milion de voturi. Acestui motiv i se adaugă altul: calitatea slabă a celor promovați în funcții publice importante. S-a risipit credința că guvernările PSD pot asigura competență în administrarea țării, percepția dominantă fiind aceea a unui clientelism dus la extrem”, scrie el.

În ceea ce-l privește pe Liviu Dragnea, condamnat luni la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare, Năstase spune că „percepția este că pentru Dragnea erau două categorii de membri: slugi și dușmani”. Fostul premier adaugă că în partid s-a manifestat o „lașitate colectivă”, pentru că cei care aveau opinii diferite erau considerați „trădători” și au fost excluși ori marginalizați.

El critică și retorica antieuropeană a unor lideri social-democrați: „Într-un mod absolut stupid, PSD sub conducerea lui Dragnea a renunțat la temele care demonstrau cetățenilor că social-democrații au avut un rol major pozitiv pentru țară: eliminarea vizelor de călătorie in Europa, aderarea la NATO și finalizarea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană. În locul lor, a fost asumat un suveranism prost interpretat, preluat dintr-o rețetă aplicată în Ungaria și Polonia. Suspendarea PSD din familia Socialiștilor Europeni a constituit un mesaj care a fost înțeles de alegători, nu și de conducerea PSD”.

„Echipa Dragnea a considerat că mărirea salariilor și promisiunea creșterilor de pensii ar putea asigura PSD câștigarea alegerilor. Da, măririle de salarii au limitat proporțiile dezastrului PSD, care ar fi fost determinat de o combinație nefastă de guvernare incoerentă și o imaginea publică proastă a conducerii PSD. Însă rețeta suveranismului nu a funcționat în România pentru că nu este legată de cultura politică profundă a cetățenilor. Românilor le place să se considere „europeni” și au mult mai multă încredere în Parlamentul European și în Comisie decât în parlamentul și guvernul naționale”, mai scrie Adrian Năstase.

„În concluzie, alegerile nu au fost câștigate de PNL și USR-Plus, ci au fost pierdute de PSD, fiind consecința propriilor greșeli. Referendumul declanșat de Klaus Iohannis a avut rolul de coagula energia negativă din societate și a o îndrepta spre cel mai detestat om din societate: Liviu Dragnea. Era modelul cunoscut din cartea lui Orwell – Big Brother.Condamnarea lui penală se înscrie perfect în logica „justiției populare”, după „revoluția prin vot” care a avut loc în cu o zi înainte”, a conchis Năstase.