ADRIAN GEORGESCU: A doua viaţă

ADRIAN GEORGESCU: A doua viaţă

"Second Life" este o lume virtuală plasată în internet.

Descărcând gratis un program, poţi să-ţi creezi propriul personaj, un alter ego care munceşte, cumpără, vinde, interacţionează social cu proiecţiile altor oameni. Moneda din „Second Life“ are curs de schimb şi putere de cumpărare. Sunt foarte mulţi oameni care au apelat la această reîncarnare ca la o paraşută de rezervă. Ţări precum Suedia şi Estonia au chiar ambasade în „Second Life“. De Nintendo Wii probabil că aţi auzit. Strângând în mână controllerul conectat fără fir poţi, de exemplu (şi aceasta nu este nici pe departe cea mai complexă activitate posibilă), să joci tenis.

De fapt, proiecţia ta de pe ecran o face, în timp ce tu, la câţiva metri, execuţi doar mişcările. Dar Wii este deja pe cale să devină preistorie. În acest an va fi lansată o cască, realizată de compania australiano-americană Emotiv, care va înregistra activitatea neuronală a utilizatorului, transmiţând comenzi către jocul video. Deocamdată, această interfaţă permite controlul doar dinspre creier către joc, însă câte autostrăzi cu sens unic aţi văzut? Programul „Sinulator“ oferă orgasme. Cei doi utilizatori, fiecare conectat la propriul calculator, îşi montează terminalele pe sau în organul genital, apoi mişcările din tors ale unuia sunt transmise peste mări şi ţări către celălalt. Ceea ce pare o mână de ajutor şi extindere a graniţelor libertăţii - persoana dorită nu mai trebuie să fie lângă tine - nu este, de fapt, decât o sărăcire. Aparent abolită, distanţa dintre cei doi creşte şi mai mult, pentru că încercarea de a nega singurătatea nu duce decât la adâncirea acesteia. Sexul, un buchet de experienţe la care participă întreg trupul şi toate simţurile, este redus la o masturbare locală, cu ajutorul unui aparat de o polivalenţă sumară, un fel de robot de bucătărie care ştie să producă nu hrană, ci plăcere.

Iar dacă nu sunteţi mulţumit(ă) de datele fizice ale partenerului, o echipă de cercetători din California a creat cea mai realistă iluzie umană pe calculator. Aşadar, poţi vedea, pipăi, vinde şi cumpăra iluzii, poţi chiar face sex cu cineva care nu există. Virtualul prezintă, deocamdată, o singură problemă: ca să parcurgi această „a doua viaţă“ trebuie să o trăieşti pe prima. Inconvenientul va fi anulat de următoarea generaţie a simulatoarelor de viaţă, care îţi vor permite să trăieşti fără să exişti (articolul dezvoltat poate fi citit pe www.adriangeorgescu.ro).

Ne puteți urmări și pe Google News