Adrian Câciu îndeamnă tinerii să aplice la Programul Noua Casă. Guvernul ia în calcul extinderea plafonului de garantare

Adrian Câciu îndeamnă tinerii să aplice la Programul Noua Casă. Guvernul ia în calcul extinderea plafonului de garantareSursa foto: Razvan Valcaneantu/ EEC

Plafonul de garantare pentru programul de achiziție a locuințelor Noua Casă ar putea fi extins, în funcție de numărul de solicitări înregistrate. Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu a confirmat informația, precizând că o decizie ar putea fi luată, în acest sens, în vară. Proiectul de Hotărâre pentru aprobarea normelor de implementare a programului „Noua casă” în anul 2023 a fost introdus pe ordinea de zi a ședinței de guvern de joi, 26 ianuarie.

Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu a anunțat că plafonul de garantare pentru Programul Noua Casă ar putea fi extins, în funcție de cereri. Ministrul este de părere că o astfel de măsură este în beneficiul solicitanților, mai ales în condițiile în care dobânzile bancare pentru creditele ipotecare au crescut. Totodată, Adrian Câciu i-a îndemnat pe tineri să aplice pentru achiziția de locuințe prin Programul derulat de ministerul pe care îl conduce.

„Trebuie să continue programul. Aș vrea ca la jumătatea anului să suplimentăm plafonul. În contextul în care dobânzile sunt ridicate, piața manifestă prețuri mai mari decât ar trebui, statul trebuie să vină cu măsuri de sprijin. (...) Sunt două tipuri de credite, facilitatea fiind pe garanțiile oferite, prin derogarea de la condițiile bancare. Îi încurajez pe tineri să aplice”, a spus Câciu, în ședința de Guvern.

În 2023, Ministerul Finanţelor a decis să aloce un plafon de garantare în valoare de 1,5 miliarde de lei, pentru programul Noua Casă. Proiectul de Hotărâre pentru aprobarea normelor de implementare a programului a intrat în ședința de guvern de joi, 26 ianuarie, în vederea aprobării.

„Pentru anul 2023 se alocă un plafon al garanţiilor care pot fi emise potrivit art. 1 alin. (6) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 60/2009, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 368/2009, cu modificările şi completările ulterioare, de 1.500 milioane lei”, se arată în Hotărârea de Guvern.

Valoarea garantată este de maxim 119.000 de euro

Cei interesați să achiziționeze o locuință prin acest program trebuie să dețină o sumă de bani, pe care să o achite ca avans, în funcție de valoarea bunului. Valoarea maximă a creditului care poate fi obținut prin Programul Prima Casă în 2023 este de 119.000 de euro.

Prima ediție a programului a fost în anul 2009, iar de atunci și până la finalul lunii decembrie 2022, au fost acordate 330.875 garanţii și promisiuni de garantare în valoare totală de 31,3 miliarde lei.

Prin programul Noua Casă, solicitanții trebuie să achite un avans de minimum 5%, în cazul în care valoarea finanţării cerute este de cel mult 70.000 EUR, echivalent în lei. Pentru locuințele a căror valoare depășește acest prag, avansul plătit va fi de 15%, iar valoarea finanțării de maxim 119.000 de euro.

Condițiile de aplicare pentru Noua Casă

Creditele prin „Noua Casă” se acordă persoanelor fizice de minim 18 ani, cu o vechime la locul actual de muncă de minim 3 ani. O altă condiție impusă este ca locuința să fie prima pe care o achiziționează solicitantul sau prima mai mare de 50 de metri pătrați.

Programul „Prima casă/Noua casă” a fost implementat în 2009, într-un context în care tranzacțiile pe piaţa imobiliară erau blocate deoarece persoanele fizice se confruntau cu dificultăţi în accesarea unui credit imobiliar. Acest blocaj se datora, în principal, lipsei garanţiilor solicitate de instituţiile bancare, conform normelor de creditare proprii.

Încă de la lansare Programul a imprimat tendințele în piața creditelor ipotecare, contribuind la stabilizarea și la maturizarea pieței imobiliare și a pieței creditelor ipotecare.