Soldatul care i-a salvat viața lui Hitler. Putea fi evitat al doilea Război Mondial?

Soldatul care i-a salvat viața lui Hitler. Putea fi evitat al doilea Război Mondial? Sursa foto: Wikipedia

Adolf Hitler este considerat unul dintre cei mai sângeroși dictatori din istorie. Conducător al Germaniei Naziste, a declanșat al doilea Război mondial, care a durat din 1939 până în 1945 și a dus la moartea peste 60 de milioane de oameni.

Adolf Hitler este considerat principalul responsabil pentru declanșarea celui de-al doilea Război Mondial. Aproximativ 60 de milioane de oameni, militari și civili au murit în acest cataclism care s-a sus pe teritoriul a 40 de state. Datele statistice arată că omenirea nu a cunoscut o altă conflagrație de asemenea dimensiune până în prezent.

Adolf Hitler putea fi oprit cu un foc de armă

Și totuși, a existat o mică posibilitate ca al doilea Război Mondial fie evitat. Se putea întâmpla cu câțiva ani înainte ca dictatorul nazist să-și pună în aplicare planurile criminale. Iar cel care îi putea pune stop a fost un soldat britanic.

S-a întâmplat în Marele Război, așa cum este numit Primul Război Mondial. Henry Tandey, un soldat britanic care a servit în Regimentul 5 Duce de Wellington, a avut ocazia să-l omoare pe Hitler.

Ne puteți urmări și pe Google News

În timpul unei confruntări, undeva în Marcoing, lângă Cambrai, în nordul Franței, Tandey l-a avut pe Hitler în cătarea puștii, însă l-a cruțat.

Soldatul Henry Tandey

Caporalul Hitler și doldatul Henry Tandey. Sursa foto: Twitter

Dictatorul a răspândit povestea

Henry Tandey, născut la 30 august 1891, a fost cel mai decorat soldat britanic al Primului Război Mondial. A luptat în multe bătălii grele, între care și cele de la Ypres, Somme și Passchendaele. În perioada premergătoare celui de-al doilea Război Mondial, gloria sa avea să fie umbrită de această poveste.

La Marcoing, Franța, soldatul britanic Henry Tandey l-ar fi țintit pe caporalul Adolf Hitler, rănit, dar alege să nu tragă. A fost un act de milă, cu consecințe ulterioare dezastruose pentru întreaga lume.

Istoria a fost răspândită chiar de Adolf Hitler, care susținea că a fost mâna Providenței ca el să scape.

Adolf Hitler l-ar fi recunoscut pe Henry Tandey dintr-un tablou

Adolf Hitler l-ar fi recunoscut pe Henry Tandey dintr-un tablou Sursa foto. Twitter

Adolf Hitler i-a povestit lui Neville Chamberlain

Se spune că fuhrerul i-ar fi povestit cum a fost cruțat de soldatul Tandey prim-ministrului britanic Neville Chamberlain. Discuția a fost purtată în timp ce premierul britanic încerca să obțină pacea.

Se pare că Adolf Hitler ar fi profitat de poveștile care circulau pe seama soldatul Tandey despre spiritul său milos. Acesta ar fi refuzat, în mai multe rânduri, să ucidă inamici neînarmați sau răniți.

Iar dictatorul celui de-al Treilea Reich a susținut că el a fost unul dintre cei cruțați.

Povestea prezentată de fuhrer

La Berghof, locul de odihnă al lui Hitler, din Bavaria, Chamberlain a observat pe peretele biroului lui Hitler un tablou din Marele Război. Imaginea prezenta o scenă din bătălia de la răscrucea de la Menin din 1914. Se pare că soldatul din prim-plan era Tandey, care își ducea un camarad.

Hitler i-a spus lui Chamberlain că soldatul a îndreptat o armă spre el, dar l-a cruțat.

„Omul acela a fost atât de aproape de a mă ucidă și am crezut că nu voi mai vedea niciodată Germania. Providența m-a salvat de un glonte precis, ucigător, precum cele pe care le trăgeau băieții englezi în noii”, ar fi spus Hitler.

Muzeul Green Howards, care a comandat tabloul în 1923, a confirmat că o copie a fost atârnată în biroul lui Adolf Hitler. Dictatorul a pretins că l-a recunoscut în tablou pe soldatul care l-a cruțat în 1918

Istoricii au semne de îndoială

Pe 28 septembrie 1918, soldatul Tandey a fost decorat cu Crucea Victoria „pentru curaj și inițiativă remarcabile” în cea de-a cincea bătălie de la Ypres. Dr. David Johnson, biograful soldatului Tandey, pune la îndoială această poveste. El susține că nu exista nicio posibilitate ca Henry Tandey și caporalul Adolf Hitler să se fi intersectat.

Pe 17 septembrie, unitatea lui Hitler fusese mutată la aproximativ 80 km (50 de mile) la nord de cea a soldatului Tandey. Acesta din urmă se afla în Marcoing, lângă Cambrai, în nordul Franței.

Întâlnirea ar fi trebuit să aibă loc pe 28 septembrie 1918. Dar documentele din Arhivele Statului Bavarez arată că Hitler a fost în permisie între 25 septembrie și 27 septembrie.

„Acest lucru înseamnă că Hitler era fie în concediu sau se întorcea din concediu la momentul respectiv, fie se afla cu regimentul său la 80 de kilometri nord de Marcoing”, a declarat Dr. Johnson.

Cel mai decorat soldat din armata britanică

Cel mai decorat soldat din armata britanică Sursa foto: Twitter

Adevăr sau creație a lui Adolf Hitler

Biograful soldatului britanic este de părere că Hitler să fi făcut o confuzie. Sau să-l fi ales pe Tandey, pentru povestea sa, deoarece era unul dintre cei mai decorați soldați britanici

„Este probabil să-l fi ales pentru că auzise că Tandey a devenit unul dintre cei mai decorați soldați din război. Dacă voia ca viața lui să fie cruțată de un soldat britanic, cine ar fi fost mai potrivit decât un erou de război care câștigase o Cruce Victoria, o Medalie Militară și o Medalie de Conduită Distinsă în doar câteva săptămâni?”, a spus Dr. Johnson.

Ce spunea soldatul Tandey

Povestea s-a răspândit, iar Tandey ar fi aflat prima oară de ea în 1938, de la un ofițer al regimentului, La rândul său acesta o aflase de la premierul Chamberlain. Britanicul nu a confirmat, dar nici nu a infirmat, din simplul motiv că nu-și amintea.

A recunoscut că a cruțat soldații germani pe 28 septembrie. Însă a spus că i-ar trebui mai multe informații pentru a confirma povestea lui Hitler. El a fost citat într-o ediție din august 1939 a Coventry Herald spunând: „Potrivit acestora, l-am întâlnit pe Adolf Hitler. Poate că au dreptate, dar nu mi-l amintesc”.

Un an mai târziu, în fața altui jurnalist părea, însă, părea ceva mai sigur în legătură cu presupusa întâlnire cu Adolf Hitler.

„Dacă aș fi știut ce va fi... Când am văzut toți oamenii, femeile și copiii pe care i-a ucis și rănit, mi-a părut rău că l-am lăsat să plece”, ar fi spus soldatul Tandey.