Admiterea la liceu. Depunerea dosarelor și calcularea mediei de concurs

Admiterea la liceu. Depunerea dosarelor și calcularea mediei de concursÎnscriere. Sursa foto: pixabay.com

Republica Moldova. A început depunerea dosarelor pentru elevii care  vor să-și continue studiile la un liceu din Chișinău. Pentru anul școlar 2024-2025, procesul de înmatriculare în liceu este planificat în 97 de instituții de învățământ secundar (ciclu II – liceu) din municipiu. Este vorba despre 82 de instituții publice și 15 private, care vor admite un număr total de 5. 246 de elevi, repartizați în 220 de clase.

Depunerea dosarelor

Înscrierea online

Sursa foto: pixabay.com

-documentele de înscriere se pot depune online, pe platforma escoala.chisinau.md;

-fiecare absolvent poate depune actele concomitent la trei instituții, în perioada 6-15 iulie;

-pe 16 iulie va fi organizată proba de concurs pentru instituțiile liceale cu admitere în baza probelor suplimentare;

-în perioada 17-19 iulie se va desfășura concursul dosarelor, care presupune calcularea mediilor de concurs și stabilirea listei finale a elevilor admiși în baza mediei de concurs;

-rezultatele vor fi anunțate pe 20 iulie.

Admiterea la liceu. Etapa a doua

-depunere actelor pentru locurile rămase vacante va avea loc în perioada 1-4 august. -concursul dosarelor va avea loc pe 5 august;

-rezultatele vor fi anunțate pe 6 august;

-pe 10 august va fi prezentat raportul final privind rezultatele sesiunii de admitere în liceu la adresa Direcției Generale Educație Tineret și Sport.

Conform Metodologiei de admitere a elevilor în învățământul liceal, instituțiile de învățământ stabilesc nota minimă de concurs nu mai mică de 6.00 pentru liceele cu frecvență, clasele X-XII și 5.00 pentru liceele cu frecvență redusă, clasele X-XIII. Nota minimă de concurs se stabilește prin decizia Consiliului profesoral la etapa de aprobare a planului de admitere în liceu.

„Pornim cu ideea introducerii acestei medii minime pentru că totuși materialul de la liceu are un anumit grad de complexitate și atunci pentru a-l putea însuși, prezumăm noi că și rezultatele de la gimnaziu trebuiau să atingă un nivel minim. Și nouă ne pare că 6 nu este o cerință tocmai înaltă. În analiza noastră preliminară de impact se vorbește de circa 1.500 de elevi care anul trecut nu au depășit acest prag. În cazul copiilor care nu reușesc să atingă acest nivel, întotdeauna este opțiunea unui colegiu sau a unei școli profesionale”, a declarat ministrul Educației, Dan Perciun.