La Universitatea din Bucureşti, înscrierile s-au terminat la majoritatea facultăţilor. De departe, cea mai căutată este Facultatea de Limbi Străine, specializarea Limbi Moderne Aplicate, unde concurenţa depăşeşte 77 de candidaţi pe loc şi unde se intră pe dosar.
Concurenţă mare a fost şi la Facultatea de Administrare şi Afaceri, specializarea Administrarea Afacerilor, unde 12 candidaţi s-au bătut pentru un loc. Aici, rezultatele au fost afişate ieri. În topul facultăţilor căutate urmează Geografia- 9 candidaţi pe loc, Ştiinţe Politice- 8 pe loc şi Jurnalism- 7 pe loc. Odată la mare căutare, Facultatea de Litere atrage din ce în ce mai puţini candidaţi (4 pe loc). Interesul rămâne scăzut şi pentru Matematică şi Fizică, la aceasta din urmă locurile rămânând neocupate.
Gradele şi epoleţii nu-i mai încântă pe tineri
De când se intră pe bază de dosar, la modă este şi Academia de Studii Economice, judecând după numărul record de candidaţi care s-au înscris aici-peste 7.000 la 4.174 de locuri (buget şi taxă). Cea mai mare concurenţă este la Cibernetică (16 candidaţi pe loc, incluzand toate optiunile), urmată de Facultatea de Marketing şi Relaţii Economice Internaţionale (10 pe loc), Management (9 pe loc) şi Finanţe-Bănci (8 pe loc). Interes mai mic este pentru Administrarea Afacerilor cu predare în franceză şi germană.
Comparativ cu universităţile cu profil umanist, la Politehnica din Bucureşti, puţini se încumetă să se înscrie. Până în acest moment, cea mai căutată este Ingineria Medicală, unde concurenţa e de şase candidaţi pe loc, urmată de Electronică şi Telecomunicaţii- trei candidaţi pe loc şi Automatică- doi pe loc. La Ştiinţe Aplicate, locurile nu s-au ocupat, până acum.
Apuse sunt şi vremurile când la Academia de Poliţie, peste 20 de candidaţi să băteau pe un loc. Tăierile de salarii şi sporuri, dar şi instabilitatea au făcut ca la facultăţile de Poliţie concurenţa să scadă la 5 candidaţi pe loc, pentru băieţi, ceva mai ridicată fiind la fete- 11 pe loc.
La Medicină, cu gând de plecare
Încurajaţi de valul de emigrări sau în ideea că îşi vor deschide propriile cabinete, mulţi tineri se îndreaptă spre Medicină sau Stomatologie. La Universitatea "Carol Davila" din Bucureşti, 1.588 de candidaţi se înscriseseră, până ieri, la Medicină, ceea ce înseamnă o concurenţă de trei candidaţi pe loc.
Înscrierile continuă însă până pe 22 iulie. Şi la Universitatea de Medicină "Gr. T. Popa" din Iaşi şi la La Universitatea "Iuliu Haţieganu" din Cluj-Napoca, Medicina şi Medicină Dentară sunt cele mai căutate facultăţi. Trei candidaţi se bat pentru pe loc, în condiţiile în care înscrierile nu s-au încheiat
77 de candidaţi pe loc este concurenţa record de la Limbi Moderne Aplicate. Căutată este şi la Cibernetica- 13/loc şi la Marketingul-10/loc
CITIŢI ŞI:

  • Ce se ascunde în spatele înscrierilor "din scurt" la facultate
  • CONCURENŢĂ ACERBĂ la ASE. 12 candidaţi pe loc la una dintre facultăţi, după doar două zile de înscrieri
  • Luptă CORP LA CORP pentru admiterea la facultate. JANDARMII şi SALVAREA, pregătiţi să intervină
  • Topul facultăţilor INUTILE, care nu te ajută la angajare. PLUS: Ce alegi ca să ai garanţia unui loc de muncă
  • REVOLUŢIA ÎNSCRIERILOR la ASE. Părinţii: "A fost ca în iad, ne-am călcat în picioare" | FOTO