Administrația Națională a Penitenciarelor a cerut, pentru 2017, un buget de 1,3 miliarde de lei

Administrația Națională a Penitenciarelor a cerut, pentru 2017, un buget de 1,3 miliarde de lei

Bugetul necesar sistemului penitenciar din România pe 2017 ar fi de 1,3 miliarde de lei, potrivit șefului ANP, Marius Vulpe. Iar pentru a scăpa de aglomerarea din penitenciare, ar fi nevoie, pe lângă măsuri imediate, de investiții care însă nu se vor putea concretiza prea curând.

Directorul Administrației Naționale a Penitenciarelor, Marius Vulpe, aflat la Constanța cu  prilejul prezentării bilanțului pe 2016 a Regiunii de Sud-Est, a explicat într-o conferință de presă că sunt luate în calcul mai multe metode pentru degrevarea aglomerației din sistemul penitenciar.

“Una dintre ele ar fi să construim locuri noi de detenție și sunt proiecte în sensul acesta. Dacă vor fi finanțate, le vom implementa. A doua, ați văzut în agenda publică, sunt proiecte de ordonanțe. În al treilea rând, mai sunt la nivelul ministerului câteva propuneri cea mai importantă dintre ele este proiectul început în mandatul guvernului trecut referitor la recursul în compensare. Adică să li se scadă deținuților, în funcție de perioada cât locuiesc în condiții de supraaglomerare, un anumit număr de zile din pedeapsa executată”, a spus Marius Vulpe.

Șeful ANP nu crede în fiabilitatea soluției de folosire unităților militare  nefolosite, pentru care MApN și MAI nu au investit nimic, fiind deterioarate în proporție de 80%.  Două noi penitenciare, la Berceni și Caracal, vor fi construite, existând déjà studii de feabilitate. Potrivit lui Marius Vulpe, ultimul penitenciar construit în România este cel de la Giurgiu, început în 1994, inaugurat în 2000, urmând să se finalizeze în 2017.

Cel mai modern penitenciar din România este cel de la Arad. Cel mai aglomerat este penitenciarul de la Satu Mare, cu un grad de ocupare de 200%. “Nu dorm doi în pat, așa cum am citit în presă. În penitenciare sunt 33.000 de paturi instalate și 27.500 de deținuți”, calculează Marius Vuple. Potrivit directorului Penitenciarului Poarta Albă, Florentin Muscalu, în penitenciar sunt 1600 deținuți. „600 dintre ei sunt încarcerați la secția Valu lui Traian, unde nu există supraaglomerare. La Poarta Albă sunt 1000, însă, din cauza camerelor improprii, suprafața legală de 4 mp nu este asigurată pentru toți deținuții”.

 

 

 

Ne puteți urmări și pe Google News