Adio spectacole de artificii la Palatul Snagov!

Adio spectacole de artificii la Palatul Snagov!

În plin sezon al nunţilor, autorităţile interzic jocurile pirotehnice în această zona protejată din apropierea Capitalei.

VIP-urile autohtone şi cu atât mai puţin parveniţii intraţi peste noapte „în lumea bună” a Capitalei nu concep o nuntă de vis fără un spectacol de artificii de zeci de mii de euro, care să încânte privirile invitaţilor chiar şi câteva minute. Dacă au optat însă pentru o astfel de petrecere la Palatul Snagov - luându-i drept exemplu pe Silviu Prigoană şi Adriana Bahmuţeanu, Cristian Boureanu şi Valentina Pelinel, Dan Şucu şi Diana Lăscărescu, dar şi o întreagă pleiadă de fotbalişti celebri - se pare că sunt urmăriţi de ghinion.

Motivul: auto ri tăţile interzic specta colele fastuoase de artificii în această zonă, declarată „arie protejată la nivel naţional”. Poliţiştii au avertizat, ieri, că jocurile pirotehnice pot fi organizate, în anumite limite, doar cu avizul custodelui ariei protejate (societatea Snagov Tur).

„Dacă nu există avizul custodelui, nici poliţiştii de la Serviciul Arme, Explozivi şi Substanţe Toxice nu vor elibera vreo autorizaţie pentru specialiştii angajaţi de nuntaşi să organizeze spectacolul. Cei care încalcă normele legale riscă amenzi de zeci de mii de lei sau chiar să ajungă după gratii pentru un an”, au precizat, ieri, oficialii Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Ilfov. Studiu de protecţia mediului şi cantităţi limitate de explozibil „Noi am preluat custodia ariei protejate, care include 158,5 hectare din Lacul Snagov şi zece hectare din pădurea Snagov, anul trecut şi suntem încă în faza de «contabilizare» a speciilor protejate din această zonă, multe dintre ele pe cale de dispariţie, incluse «pe lista roşie» a Uniunii Europene. Potrivit speci aliştilor, focurile de artificii reprezintă o sursă importantă de poluare fonică, ce poate afecta, în primul rând, fauna.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cei care doresc un aviz pentru astfel de «spectacole» vor trebui să ne anunţe din timp, să precizeze în detaliu ce vor să facă şi să prezinte un studiu de specialitate, care să ateste că vor folosi o cantitate limitată de materiale pirotehnice, pe o perioadă limitată de timp, ast fel încât să nu afecteze în niciun fel speciile protejate”, a explicat Constantin Turmac, reprezentantul societăţii care admi nistrează aria naturală protejată.

CE SPUNE LEGEA Amenzi penale de zeci de mii de lei sau închisoare   Potrivit legii, cei care vor să organizeze spectacole de artificii la Palatul Snagov trebuie să aibă atât avizul custodelui ariei protejate, cât şi pe cel al poliţiei. „Simpla lipsă a avizelor le poate aduce organizatorilor amenzi de la 3.000 la 6.000 de lei, dacă e vorba despre persoane fizice, şi de la 25.000 la 50.000 de lei, dacă vorbim despre firme”, spun specialiştii.

Mai mult, conform legislaţiei privind Regimul ariilor protejate, „desfăşurarea, în perimetrul ariei protejate sau în vecinătatea acesteia, a unor activităţi (inclusiv jocuri pirotehnice) ce pot genera un impact negativ semnificativ asupra mediului, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoarea de la 3 luni la 1 an sau cu amendă penală de la 30.000 de lei la 60.000 de lei”.