Evenimentul Zilei > International > ADIO Helmut Kohl! Ultimele omagii pentru cel care a fost un GIGANT POLITIC
ADIO Helmut Kohl! Ultimele omagii pentru cel care a fost un GIGANT POLITIC

ADIO Helmut Kohl! Ultimele omagii pentru cel care a fost un GIGANT POLITIC

Vă redăm cele mai importante discursuri care s-au ţinut de către personalităţi politice din ]ntreaga lume, care i-au adus un ultim omagiu celui care a fost Helmut Kohl.

Printre primii care au vorbit a fost Jean-Claude Juncker: "Prin dispariţia lui Helmut Kohl pierdem unul din giganţii post-belici". Fără Kohl nu ar fi existat nici moneda unică de astăzi, a mai spus acesta.

Bill Clinton, a avut un discurs fulminant: "Ai făcut totul bine în viaţa ta. Şi noi, cei care am avut privilegiul de a-ţi fi alături, te iubim pentru tot".

Premierul rus, Dimitri Medvedev, a amintit de relaţia lui Helmut Kohl cu Rusia. Pentru fostul cancelar, Rusia era parte integrantă dintr-o Europă unită, a spus Medvedev la Strasbourg, unde s-a adresat în calitate de persoană privată. "Pentru el, Rusia era o parte din casa comună, fără sârmă ghimpată", a conchis şeful guvernului de la Moscova.

Antonio Tajani, a elogiat curajul şi determinarea lui Kohl, pe care l-a numit "un gigant politic, capabil să-i asculte pe cetăţeni şi să dezvolte apoi o viziune dincolo de aspectele cotidiene". El a fost un luptător pentru libertate şi democraţie şi unul din protagoniştii unificiării continentului nostru. Mereu şi pretutindeni a apărat demnitatea umană în faţa zidurilor, a cortinelor de fier şi a regimurilor totalitare." Kohl a meritat, cu siguranţă, "un loc în Pantheonul european", potrivit DW.

Sicriul acoperit de steagul Uniunii Europene, a fost transportat în incinta sălii de plen de soldaţi din Batalionul de Gardă al Ministerului Federal al Apărării. Actul de stat de la Strasbourg este o premieră europeană, iar funeralii oficiale nu vor avea loc în Germania. Helmut Kohl a fost 16 ani cancelar federal şi 25 de ani preşedinte al CDU. "Cetăţeanul de onoare al Europei" a încetat din viaţă pe 16 iunie, la vârsta de 87 de ani.