Potrivit unui proiect de regulament publicat miercuri, Banca Națională a României (BNR) dorește să înăsprească condițiile de creditare, urmând să crească avansul pentru o serie de credite imobiliare.
Concret, cei care contractează credite imobiliare pentru a cumpăra imobile pe care nu le vor folosi ca locuință proprie vor plăti un avans cu 10% mai mare decât în prezent.
Ce se întâmplă cu creditele
„În cazul creditelor acordate pentru achiziţia unui imobil care nu este destinat a fi utilizat ca locuinţă pentru folosinţă proprie şi permanentă/continuă a debitorului, limitele prevăzute la alin. (1)-(3) se reduc cu 10 puncte procentuale”, potrivit documentului BNR.
Astfel, valoarea unui credit pentru investiţii imobiliare nu poate depăşi 75% din valoarea garanţiei ipotecare în cazul creditelor acordate în lei, faţă de 85% cât era în trecut, 65% pentru creditele în euro, şi 50% pentru creditele în alte valute.
Noile reguli arată așadar că avansul va crește la 25% pentru creditele ipotecare de investiţii imobiliare în lei, la 35% pentru cele în euro, iar pentru cele în alte valute avansul se majorează la 50%, scrie economedia.ro.
BNR justifică măsurile în vederea contracarării inflației galopante
Noile reguli vin în contextul în care Banca Națională a majorat pentru prima dată dobânda cheie și este de așteptat să o mai majoreze cel puțin o dată în acest an. Măsura a fost luată pentru a contracara inflația galopantă. Astfel, și dobânzile din piață sunt așteptate să crească, ceea ce ar mări povara împrumutaților.
Prin același proiect, BNR mai arată că, pentru acordarea creditelor, băncile stabilesc prin normele proprii de creditare nivelurile maxime admise pentru gradul de îndatorare, cu luarea în considerare a riscului valutar, a riscului de rată a dobânzii şi a riscului de diminuare a veniturilor eligibile disponibile pe perioada de derulare a creditului.
Rata inflației riscă să atingă un nivel record, cu mult peste cel estimat de analiștii economici inițial, până la finalul anului 2021 – de 8%.
BNR avertizează că majorarea preţurilor la energie ar putea duce la falimentele firmelor, la scumpirea alimentelor, a energiei şi combustibililor şi vor avea un impact puternic asupra inflației, iar românii trebuie să suporte totul din cauza crizei politice