Amânarea ratelor la credite ipotecare. Cine poate solicita

Amânarea ratelor la credite ipotecare. Cine poate solicita Rate Sursa: Arhiva EVZ

Executivul a adoptat o Hotărâre de Guvern prin care ratele persoanelor fizice pot fi amânate cu nouă luni. Hotărârea a apărut în Monotorul Oficial.

Amânarea ratelor la credite ipotecare. Premierul Florin Cîțu a anunțat, în urmă cu câteva săptămâni, faptul că Guvernul va prelungi posibilitatea amânării ratelor la credite ipotecare. Perioada pentru care se face această derogare este de nouă luni de zile. Această ofertă este valabilă pentru cei care încă nu au beneficiat de această amânare, în perioada anului 2020.

În acest sens, Guvernul a adoptat HG 19/2021, care vine în completarea OUG 227/2020. În actul normativ se prevede că perioada maximă de nouă luni include și perioada suspendării efective a plății ratelor.

„Perioada pentru care se acordă facilitățile de suspendare la plată a ratelor scadente aferente împrumuturilor, reprezentând rate de capital, dobânzi și comisioane, acordate debitorilor de către creditori din creditele ipotecare, ..., se stabilește conform opțiunii debitorului și este cuprinsă între minimum o lună și maximum nouă luni. Perioada maximă de nouă luni include și perioada suspendării efective a obligațiilor de plată în temeiul moratoriului legislativ instituit prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 37/2020, cu modificările și completările ulterioare, și/sau perioadele de suspendare acordate în cadrul moratoriilor nonlegislative, după caz”, se arată în actul ofical.

Amânarea ratelor la credite ipotecare. Condiții

Guvernul le-a impus băncilor să nu calculeze dobânzi la dobânzi. În plus, pentru cele nouă luni de amânare, persoana care cere acest drept va putea plăti diferența de dobândă într-o perioadă de 60 de luni.

„Suspendarea obligațiilor de plată până la perioada maximă de nouă luni se realizează prin cumularea creanței/restului de creanță aferentă dobânzilor calculate în prima perioadă suspendată cu creanța aferentă dobânzilor calculate pentru a doua perioadă suspendată. La creanța astfel rezultată dobânda este 0% și plata de către debitor a acestei creanțe se va face eșalonat în 60 de rate lunare egale începând cu luna imediat următoare încheierii celei de-a doua perioade de amânare. La data reemiterii scrisorii de garanție va înceta valabilitatea scrisorii de garanție anterioare”, se arată în HG 19/2021.

Prin actul normativ s-a prevăzut și care dintre creditele ipotecare pot fi amânate la plată. Astfel, poate fi cerută amânarea ratelor pentru creditele acordate până la data de 30 martie 2020.

În plus, creditele care au „data scadenței finale a obligațiilor de rambursare a ratelor, prevăzută în contractele de credit, este ulterioară datei solicitării suspendării obligațiilor de plată”. O altă categorie de debitori care pot să ceară amânarea sunt cei pentru care nu a fost declarată scadența anticipată sau nu înregistrează restanțe la plată.

Ne puteți urmări și pe Google News