Adio CD-urilor! În SUA se închide ultima fabrică de Compact Discuri: Este sfârşitul unei epoci în lumea muzicii
- Antonia Hendrik
- 25 februarie 2018, 11:42
Vremurile se schimbă şi în muzică, iar în Statele UNite se închide ultima fabrică de Compact Discuri. Un eveniment care marchează sfârşitul unei epoci care ne proiectează către o altă eră, din ce în ce mai digitală.
Sistemul Terre Haut în Indiana, era ultimul rămas în America de Nord, care producea CD-uri, şi care începând de astăzi vor fi realizate de Technicolor şi de firma germană Bertelsmann. Fabrica şi-a închis porţile trimiţând acasă 375 de lucrători care ani de zile s-au ocupat de CD-uri. Vor rămâne doar 300 de angajaţi care se vor ocupa de producţia Blue-Ray pentru Playstation şi de minidiscuri UHD-100, folosite la instalaţiile de proiecţie.
''Piaţa de divertisment casnic este în declin de mulţi ani - spune Dave Rubenstein, preşedintele Sony Digital Audio Disc Corp. America -. Până acum am reuşit să ţinem pasul mai ales graţie unei politici agresive de scădera preţurilor şi încercând să creăm eficienţă de-a lungul întregii filiere. Acum însă, nu are sens să mergem mai departe. Terre Haut a fost prima instalaţie de producţie de Compact Discuri deschis în SUA graţie colaborării dintre Sony şi Philips. A rezistat până la sfărşit, dar astăzi a trebuit să se predea din cauza puternicei concurenţe introdusă de web.
Chiar dacă e greu de admis, CD-urile nu mai sunt folositoare şi nu mai sunt utilizate. Totul din cauza downloadărilor şi a streamingului muzical al coloşilor ca Apple, Spotify şi Amazon. În 2011 Sony închisese fabricile în Pitman, New Jersey şi la Toronto în Canada. Au urmat Mexico city, iar acum Indiana.
Istoric
Era anul 1988 cînd tocmai Compact Discurile au înlocuit discurile de vinil. În 1991, acest suport a dus şi la dispariţia casetelor. CD-urile, după cum aduc aminte experţii, au adus pentru prima dată în case muzica digitală în toate casele, oferind o calitate mai bună. După alţi ani a sosit Mp3, care a fost subevaluat. Era începutul unei revoluţii care a dus la extinderea Compact Discurilor şi la închiderea ultimei şi istoricei fabrici Sony, notează Supereva.