Adevărul despre legea Casei Regale. Iohannis, Cioloș, Dragnea, Tăriceanu și Tudose, în jocul orgoliilor ”curtenilor”

Adevărul despre legea Casei Regale. Iohannis, Cioloș, Dragnea, Tăriceanu și Tudose, în jocul orgoliilor ”curtenilor”

Legea Statutului Casei Regale a României pare a fi cel mai recent scandal între premierul Mihai Tudose și coaliția care l-a propulsat spre Palatul Victoria. Spun ”coaliția” pentru că recent, pe 8 noiembrie, legea a fost scoasă de la naftalină de Călin Popescu Tăriceanu și Liviu Dragnea. Scandalul a izbucnit când a apărut știrea pe surse că Guvernul se pregătește să dea aviz negativ pe acest act normativ.

Scandalul este cu atât mai vizibil cu cât abia s-a încheiat perioada de doliu național în care politicienii de toate culorile păreau uniți în durere. Acum, Casa Regală află că durerea politicienilor se vindecă repede.

Joi, premierul a avut două reacții pe această temă. Prima a fost destul de virulentă, spunând că Familia Regală are unde locui și cu ce să se întrețină, părând că legea este dezaprobată în totalitate de Cabinetul pe care îl conduce. Spre seară, Tudose și-a catifelat declarațiile, susținând că e de acord ca Fundația Casa Regală să primească statutul de utilitate publică, dar singurul punct în care nu e de acord cu Dragnea și Tăriceanu e folosința Palatului Elisabeta și că, oricum, decizia va aparține Guvernului care va vota pe avizul prezentat într-un viitor apropiat.

 

Scenariul american și cel politic

 

Ca de fiecare dată când premierul, fie el Victor Ponta, Sorin Grindeanu sau Mihai Tudose, se contrează cu Liviu Dragnea au apărut și scenariile. Toate pornesc, evident, de la lupta pentru putere în partid. S-a spus că Tudose vrea să pună presiune pe parlamentarii PSD pentru a nu bloca Legea Bugetului sau chiar că ar fi vorba de un ”sfat” primit de Tudose din îndepărtata Americă pentru a bloca actul normativ.

Cred mai degrabă vocile care spun că la mijloc e un joc al orgoliilor care a dus la această divergență, orgolii care sigur sunt accentuate acum când, după ce la funeraliile Majestății Sale au participat capete încoronate din întreaga lume, Casa Regală se dovedește o ”gură de oxigen” pentru politica externă. Mai ales dacă scandalurile recente ți-au pus eticheta de ”nefrecventabil”.

Poate că pentru unii Legea Casei Regale e legea Dragnea sau Tăriceanu, dar adevărul e altul și pare uitat acum. Se pare că Mihai Tudose l-a descoperit. Și că nu i-a plăcut.

Președintele ales și Regele Uns

 

Povestea acestei legi cred că începe în noiembrie 2014. Casa regală își repara atunci legătura cu un Palat ostil, Palatul Cotroceni.

Primarul Sibiului tocmai câștigase alegerile prezidențiale, după un tur al doilea furtunos împotriva lui Victor Ponta.

Klaus Iohannis mai avea de așteptat până să se instaleze la Cotroceni și lumea îl trata ca pe un outsider. Un singur personaj nu: Regele Mihai.

Surprinzător pentru diplomația Casei Regale, președintele ales este invitat la un dejun la Palatul Elisabeta, unde este primit chiar de Majestatea Sa. S-a spus atunci că prin acest gest Familia Regală ”saluta” încheierea mandatului lui Traian Băsescu, știută fiind relația cu scântei cu fostul președinte. Alții au spus că primirea la Palatul Elisabeta ar fi fost rodul unei acțiuni de lobby făcută de un consultant care l-a ajutat și pe Iohannis în campanie, dar ar fi avut un rol și în controversatul gest al lui Radu Duda din 2009, când Principele și-a anunțat candidatura la președinție. În fine, unii consideră dejunul din 2014 un gest de eleganță al Majestăților Lor față de Klaus Iohannis pe care nu îl invitaseră la dejunul festiv din acel an, ultimul la care a participat Regele. Pur și simplu organizatorii nu crezuseră că Victor Ponta va pierde alegerile din toamna lui 2014.

 

Victor Ponta, consilierul regal și Dacian Cioloș

 

Până la apariția proiectului de lege mai avem ceva cale de străbătut prin meandrele politicii. E greu de înțeles de ce proiectul nu a fost elaborat în perioada în care Victor Ponta a condus PSD și Guvernul. Poate s-au temut de opoziția lui Traian Băsescu.

Se aștepta un asemenea gest după Sărbătorile de iarnă din 2013. Atunci, premierul Ponta a fost în vizită la Palatul de la Săvârșin cu toată familia. A avut loc și un accident de comunicare, după masa de la Arad, echipa de comunicare a lui Ponta a postat o fotografie cu premierul lângă Rege, dar imaginea fusese făcută cu o lună în urmă, la un dejun oficial la București.

Se aștepta o legiferare a activității Casei Regale, pentru că Victor Ponta și Regele Mihai au avut, aproape un an, un consilier comun: Mihnea Constantinescu.

Fost purtător de cuvânt al Guvernului Petre Roman, Constantinescu este membru al Consiliului Regal din 2008, adică după ce Regele Mihai a adoptat noul Statut al Casei Regale, cel prin care a stabilit-o definitiv ca succesoare pe Alteța Sa Margareta.

În 2012, între mai și noiembrie, Mihnea Constantinescu a fost și șeful consilierilor lui Victor Ponta, la Palatul Victoria. De aici a plecat la Ministerul de Externe, el fiind ambasador cu însărcinări speciale pe probleme de energie.

Ca un element de fapt divers, Mihnea Constantinescu a fost la ședința Consiliului din 1 august 2015, când s-a decis excluderea fostului Principe Nicolae din linia succesorală.

Puțin după acea dată, potrivit unui decret din Monitorul Oficial, premierul care i-a urmat lui Victor Ponta, Dacian Cioloș, îl numea pe Mihnea Constantinescu ”coordonator cu însărcinări speciale pentru securitate energetică”.

 

Apare proiectul legii. Dragnea se înțelege cu un ”dușman natural”

 

Pe 17 noiembrie 2015, Guvernul Dacian Cioloș se instalează la Palatul Victoria. O lună mai târziu, pe 16 decembrie, noul premier și soția sa, Valerie, sunt invitați la un dineu special la Palatul Elisabeta, fiind întâmpinați de Custodele Coroanei și Principele Radu. Un gest puțin obișnuit și discutat intens în mediile politice, dar care a scăpat presei vremii, ocupată atunci cu altele.

Anul 2016 a fost unul greu pentru Casa Regală. În ianuarie, este făcută ultima fotografie a Majestăților Lor Regele Mihai și Regina Ana. Este ultima fotografie împreună. În martie, pe fondul bolilor, Regele anunță că se retrage din viața publică. În august, Regina Ana moare și se declară o zi de doliu național, dar, nefiind vorba de un cetățean român, nu se pot organiza funeralii naționale.

 

Vasile Dâncu, Sorin Grindeanu și alții

 

În același an, 2016, apare și proiectul instituționalizării Casei Regale. Primul care a vorbit public despre asta a fost istoricul Alexandru Muraru, fratele geamăn al consilierului prezidențial Andrei Muraru, dar proiectul propriu-zis a fost elaborat de vicepremierul de atunci Vasile Dâncu și de secretarul general al Guvernului, Sorin Chelmu.

Proiectul e pus în dezbatere publică pe 23 iunie 2016. Dacă nu l-ați citit atunci, nu îl veți citi nici acum. TEXTUL ASUMAT DE DACIAN CIOLOȘ, DIN 2016; ESTE IDENTIC CELUI PROPUS ACUM DE LIVIU DRAGNEA ȘI CĂLIN POPESCU TĂRICEANU!

Ok, apăs din nou tasta ”caps lock” și continuăm povestea.

În 16 iunie 2016, Liviu Dragnea, după o întâlnire la Casa Regală, propusese și el reglementarea statutului acestei instituții.

Practic toată lumea părea a fi de acord: Palatul Cotroceni, Guvernul Cioloș, principalul partid din Parlament, așa că lucrurile ar fi trebuit să meargă unse.

N-au mers!

N-au mers deși la Palatul Victoria a urmat încă un premier care părea sedus de ideea unei Case Regale puternice.

E vorba de Sorin Grindeanu.

”Popor, oșteni, curteni”, fără Tudose

 

Pe vremuri, la teatru, figuranții de la piesele istorice erau adunați sub titulatura de ”popor, oșteni, curteni”, fețe fără importanță, simpli purtători de costume elegante, care nu aveau replici în spectacol. Asta l-a supărat pe Mihai Tudose? Lipsa oricărei forme de lobby și pe lângă el, din partea Casei Regale?

Până și Sorin Grindeanu, premier pentru mai puțin timp decât o negociere între partide, a avut parte de onoruri la Palatul Elisabeta. În martie 2017, pe 7 și pe 21, premierul Grindeanu a avut discuții cu șeful Casei Regale și cu Custodele Coroanei. I-a lăudat în declarații publice, dar nici el nu a mai promovat proiectul de lege. Proiectul a rămas în ”dezbaterea publică” declanșată în iunie 2016! Acum, Sorin Grindeanu s-a dovedit ezitant în privința punctului cheie, alocarea Palatului Elisabeta, făcându-ne să înțelegem de ce nu a promovat proiectul cât a fost la Victoria.

Președintele liberalilor Ludovic Orban a ajuns și el la Palatul Elisabeta, pe 22 noiembrie, la un prânz cu moștenitorii Coroanei. Și el și-a exprimat atunci interesul pentru realizările unui obiectiv de interes public.

Va avea Opoziție Legea în Parlament? Mă îndoiesc.

 

Pasul înapoi. Celebra figură de dans Dragnea-Tudose

 

Am început acest periplu prin istoria bizară a Legii Casei Regale, spunând că premierul Mihai Tudose și-a schimbat declarația inițială și a rămas practic în dispută doar alocarea Palatului Elisabeta drept sediu al Fundației Casa Regală și concesionarea lui pentru o perioadă de 99 de ani. Un pas înapoi a fost făcut și de Liviu Dragnea, care acum spune că RAPPS trebuie să discute acest aspect.

Se vor înțelege. Pentru că așa ne-au obișnuit Dragnea și Tudose, par că se ceartă de se destramă totul în jurul lor și apoi apar umăr la umăr și ne anunță deciziile.