Pandemia de COVID-19 este în continuare pusă sub semnul întrebării de către unele persoanele. Există diferite concepții în întreaga lume, iar miturile se răspândesc repede. Vaccinul împotriva virusului este și el înconjurat de multe temeri, pornite din zvonuri. În urma studiilor, cercetătorii au demontat cel mai mare mit. Serul anti-COVID nu afectează fertilitatea.
Rata de vaccinare din întreaga lume este influențată de miturile care au fost create cu privire la serul anti-COVID. Pentru a demonta o parte dintre ele, specialiștii au realizat studii și au făcut publice rezultatele, explicând modul în care funcționează întreaga schimă de imunizare. Cu toate acestea, una dintre cele mai mari temeri ale omenirii făcea referire la reducerea fertilității după vaccinare.
Școala de Sănătate Publică a Universității din Boston și-a propus să demonteze acest mit și să arate tuturor că nu există niciun fel de asociere între vaccinarea COVID-19 și fertilitate. Cercetătorii au efectuat studii atât în cazul persoanelor de sex masculin, cât și în cazul celor de sex feminin. În cadrul acestui studiu au fost urmărite și efectele asupra fertilității în timpul infecției cu virusul SARS-Cov-2.
Pandemia COVID-19 a venit la pachet și cu un vaccin nou, care să ne protejeze împotriva virusului. Imunizarea este la alegerea cetățenilor, iar mulți sunt în dubii cu privire la eficiența sau efectele adverse ale serului. Au fost create multe mituri, însă cel care predomină este legat de fertilitatea atât în cazul bărbaților cât și în cazul femeilor.
Vaccinul anti-COVID și fertilitatea la femei
Cercetătorii de la Școala de Sănătate Publică a Universității din Boston au făcut un studiu și au analizat efectele adverse pe care le are vaccinul anti-COVID în cazul fertilității. Specialiștii au recrutat 2.126 de persoane din decembrie 2020 până în noiembrie 2021. Participanții eligibili au locuit în Statele Unite și Canada și s-au autoidentificat ca femei cu vârsta cuprinsă între 21 și 45 de ani care încercau să conceapă un copil fără a utiliza tratamente de fertilitate.
Femeile care au participat la studiu au avut posibilitatea să vină însoțite de partenerii de viață. Toți participanții au completat un chestionar de bază care a inclus informații despre sociodemografie, stilul de viață și istoricul reproductiv și medical. Femeile au completat în plus și chestionare de urmărire la fiecare 8 săptămâni, timp de până la 12 luni.
În urma studiilor, cercetătorii au descoperit că femeile imunizate cu cel puțin o doză de vaccin au prezentat rate de fertilitate asemănătoare cu participantele nevaccinate.
Rezultatele au fost similare în cazul partenerilor lor de sex masculin.
"Constatările noastre conform cărora vaccinarea COVID-19 nu a fost legată de fertilitate sunt în concordanță cu alte studii efectuate pe cupluri care urmează un tratament de fertilitate.
Dovezile privind această problemă sunt din ce în ce mai multe, iar tot ceea ce s-a întâmplat până acum indică faptul că vaccinul COVID-19 nu provoacă infertilitate", a declarat Amelia Wesselink, autorul principal al studiului și profesor asistent de cercetare în domeniul epidemiologiei la Universitatea din Boston, într-un interviu acordat MNT.
William Schaffner, profesor de boli infecțioase la Centrul Medical al Universității Vanderbilt din Nashville, TN, a vorbit cu MNT despre studiul Universității Boston. El a susținut că "acest studiu confirmă în mod clar mesajul și celelalte date existente care spun că vaccinurile nu predispun la nicio dificultate în ceea ce privește fertilitatea".
Fertilitatea masculină și vaccinarea
Specialiștii au vrut să obțină rezultate separate în funcție de sex. Exact ca și în cazul participanților de sex feminin, specialiștii nu au descoperit niciun fel de efecte negative ale vaccinului anti-COVID asupra fertilității.
Totuși, în cazul bărbaților, infectarea cu virusul SARS-Cov-2 a produs o scădere pe termen scurt a fertilității. Autorii studiului susțin că acest efect negativ este produs de febră, care afectează concentrația și motilitatea spermatozoizilor.
"Indiferent de aceasta, nu am observat nicio asociere între infecția SARS-CoV-2 și fecundabilitatea care să persiste dincolo de 60 de zile", au declarat cercetătorii.