Adevărul despre slănina cu ceapă. Un pericol pentru organism. S-a demontat un mit

Sursa foto: Arhiva EVZ

Cu toții credem că mâncarea bunicilor este cea mai sănătoasă, însă este cu adevărat așa, sau totul este doar un mit? Slănina cu ceapă este una dintre mâncărurile preferate ale românilor, amintindu-ne de strămoșii noștri. Putem băga mâna în foc că acest preparat este sănătate curată, însă specialiștii în nutriție nu recomandă combinația.

Sărbătorile de iarnă au trecut, însă asta nu înseamnă că românii nu mai consumă slănină cu ceapă. Această combinație se află în topul preferințelor, însă cât de sănătoasă este ea?

Nutriționiștii nu recomandă această combinație, avertizându-ne cu privire la riscurile la care ne supunem. Avertizările vin din partea unui membru al Federaţiei Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice. Acesta susține că alimentația bunicilor nu este perfectă și în cazul nepoților.

„Mitul alimentaţiei sanătoase de la ţară nu noi l-am creat, ci media. Eu combat puternic aceste lucru spunând că alimentaţia sau sfaturile ce ne trimit la alimentaţia bunicilor nu sunt deloc demne de urmat.

Eu ştiu ce mâncau bunicii şi cum erau preparate alimentele. Se consumau alimente foarte grase, prăjeli gătite în grăsimea de porc, se bea lapte de bivoliţă cu grăsimea de două degete.

Gastrotehnia bunicilor era una care pregătea alimente nesănătoase. Nu înţeleg de ce se fac aceste trimiteri tot timpul către o alimentaţie ce deloc, deloc nu era sănătoasă”, a declarat prof. Nicolae Hâncu, medic primar în diabet, nutriţie şi boli metabolice.

Alimentația bunicilor nu este sănătoasă și pentru nepoți. Motivul este unul la care nu te-ai gândit

Specialistul în nutriție susține că slănina este un aliment nesănătos deoarece conține grosimi saturate. El insistă pe faptul că alimentația bunicilor nu este una demnă de urmat în zilele noastre, însă asta nu înseamnă că ei mâncau nesănătos. Activitățile fizice pe care le aveau bunicii noștri nu se compară cu cele ale tinerilor din ziua de azi. Țăranul lucra de dimineața până seara, însă astăzi vorbim despre sedentarism.

„Slănina înseamnă grăsime saturată extrem extrem de nesănătoasă pentru orgaism, chiar dacă e cu ceapă şi ţuică. Nu are nicio legătură cu sănătatea. Ţăranul român ce se ducea şi lucra de dimineaţa de la 5 până apunea soarele, la muncă, trebuia să-şi pună ceva de mâncare?

Îşi punea ce avea şi el, o bucată de pâine, slănină care nu se strica şi apă. Să nu credeţi că bea ţuică acolo, pe câmp. Eventual o bea acasă, când sosea.

Cei de la ţară care aveau o condiţie economică bună mâncau nesănătos, iar cei ce nu aveau o condiţie economică bună pur şi simplu se denutreau. Niciuna dintre variante nu este în regulă. O alimentaţie sănătoasă aşa cum o recomandă nutriţionişti astăzi, aproape nu exista în urmă 50 ani, pentru că despre această perioadă vorbim.

Recomandările pe care medicii le fac astăzi şi care sunt urmate nu existau atunci.”, a afirmat specialistul în nutriție pentru Adevarul.ro.