Adevărul despre hidratare şi virusul ucigaș. Concluziile unui medic român

Adevărul despre hidratare şi virusul ucigaș. Concluziile unui medic român

O informaţie atribuită cercetătorilor de la Stanford a fost aruncată, în mediul online, imediat ce a izbucnit pandemia de coronavirus. Potrivit acesteia, dacă bem apă la fiecare 15 minute virusul ajunge în stomac, unde este neutralizat, în loc să ajungă în căile respiratorii.

Dr. Irina Stănescu-Acsinia, medic specialist medicină internă, a explicat cât adevăr există în această informație. ”Cu rezerva schimbărilor şi descoperirilor zilnice în continuă desfăşurare, privind comportamentul acestui virus nou, despre care lumea medicală învaţă din mers, precum întreaga populaţie, în direct, cercetătorii nu au postulat până acum că un consum regulat de apă ar îndepărta COVID-19 din organismul uman.

Totuşi, afirmaţia nu este lipsită de adevăr, în sensul că un pacient ştiut infectat cu COVID-19 de cele mai multe ori face febră, chiar mare, ce provoacă deshidratare prin transpiraţii intensificate, context în care organismului îi este necesar un consum considerabil de apă pentru a contrabalansa această pierdere de apă.

Deshidratarea ar duce la complicarea proceselor deja mult disturbate şi extrem de dezechilibrate ce au loc în organele afectate de COVID-19, reducând mult şi capacitatea de curăţare şi regenerare a organismului ca întreg.

Ca atare, pacientul afectat de virus este ori perfuzat, dacă ajunge în spital, cu soluţii hidroelectrolitice, ori are indicaţia să bea multă apă. Aceasta trebuie consumată treptat, nu solicitând mult ca volum capacitatea stomacului, pentru a nu afecta toleranţa digestivă a acestuia, care oricum este alterată. Avem nevoie treptată de apă inclusiv pentru a ajuta absorbţia nutrienţilor la nivelul  tractului digestiv.

De asemenea, apa fiind un agent de spălare şi curăţare pentru organism, ea uşureaza transportul toxinelor de la celule şi ţesuturi spre rinichi şi piele, pentru eliminarea lor prin urină şi transpiraţie”, a declarat Dr. Irina Stănescu-Acsinia la stiri.tvr.ro.

Recomandarea medicului: între 2-3 litri lichide pe zi

Medicul a mai precizat că, în condiţiile de izolare la domiciliu, se pune problema unei conduite care să ne ajute cât mai mult în prevenirea îmbolnăvirii, în contextul eventualului contact cu COVID-19 şi în ceea ce priveşte creşterea rezistenţei organismului.