Adevărul despre descinderile de la traficanții de țigări și legătura cu atentatul cu bombă de la Arad

Adevărul despre descinderile de la traficanții de țigări și legătura cu atentatul cu bombă de la Arad Atentatul de la Arad / Sursa foto: Arhiva EVZ

În 13 iulie, Aradul a fost punctul fierbinte al României. În acea zi s-au organizat 157 de percheziții la traficanții de țigări și 13 descinderi la dealeri de droguri din zonă.

Orice rețea destrămată, fie de contrabandă, fie de traficanți de droguri este o veste bună, dar cele două dosare mamut înseamnă încă un lucru pentru cei care înțeleg cum se desfășoară o anchetă de omor.

Omorul la care mă refer este atacul cu bombă din 29 mai, ținta fiind omul de afaceri Ioan Crișan, din Arad.

Perchezițiile, organizate de București, cu ”fereală” față de colegii lor arădeni demonstrează că, cel puțin la 13 iulie, anchetatorilor asasinatului le lipseau date esențiale.

Ne puteți urmări și pe Google News

De ce spun asta? Simplu, făcute destul de aproape de atentat, perchezițiile par să aibă dublu scop.

Primul este fructificarea informațiilor din dosarul în care, pe 24 mai, fusese sechestrat un camion cu țigări și depozitat de Poliție chiar în curtea firmei lui Crișan. Acum, când au apărut și stenograme din referatele de arestare, se vede că dosarul era foarte vechi, din 2019, și că se puteau alege momente operative pentru descinderi chiar și fără reținerea camionului din luna mai 2021. Fuga lui Cosmin Mladin și apoi predarea sa arată că măsura secretului profesional față de colegii arădeni era binevenită și aici ar putea fi și explicația tărăgănării lucrării penale.

Al doilea scop urmărit este producerea unui cutremur în toată lumea interlopă arădeană în speranța că, amenințați cu pușcăria, oameni din eșaloanele doi sau trei ale diverselor grupări vor da informațiile care le lipsesc celor de la Omoruri sau vor confirma anumite ipoteze formulate de anchetatori până acum.

Cosmin Mladin

Probabil că ei bănuiesc faptul că în lumea încâlcită a traficanților de țigări este cheia asasinatului sau că în fauna de pe lângă aceștia sunt date despre cei angajați să procure și să monteze bomba. Cum discuțiile ”amabile”, despre care s-a tot scris, dintre membrii rețelelor și polițiști nu au dat roade, s-a trecut la măsuri mai dure.

Când pe poarta Poliției intră și ies sute de persoane e greu pentru cei rămași afară să știe care dintre ei a trădat, sperând să nu suporte consecințele găinăriilor cu care au fost agățați. De asemenea, dacă e adevărat că Mladin este bănuit de implicare directă în asasinat, atunci reținerea lui va da curaj celor care dețin informații despre el.

În general, metoda e bună, rămâne să vedem dacă a și dat roade. Deocamdată ea a dus la un nou scandal în Ministerul de Interne, după ce Cosmin Mladin a fugit cu două ore înainte ca polițiștii să ajungă la poarta lui.