Valul al treilea al pandemiei a venit cu un real pericol, susține Bogdan Oprița, medicul Şef al UPU SMURD. Făcând comparație cu situația înregistrată în valul al doilea, medicul susține că există o creștere semnificativă a pacienților cu COVID-19 care trebuie duşi la spital.

„Dincolo de cifrele care nu sunt deloc îmbucurătoare, înregistrăm record după record negativ, acest lucru nu arată decât limita sistemului. (…) S-ar putea dacă numărul pacienţilor creşte să nu mai putem să avem paturi de terapie intensivă, să nu mai putem să avem paturi cu oxigen şamd”, a declarat Bogdan Opriţă duminică, într-o conferinţă de presă.

„Dacă în valul doi undeva la 50% din pacienţi aveau forme uşoare şi puteau să meargă la domiciliu, acum greu mai dăm drumul la 10% din pacienţi. Mai toţi pacienţii au nevoie de oxigen şi au nevoie de oxigen în debit mare”, a explicat Opriţa.

Bogdan Oprița, despre pericolul real din valul trei al pandemiei. Paturile la ATI se vor umple oricum

Medicul a mai punctat că există situații în care colegii săi au solicitat două zile de concediu doar pentru a putea să doarmă, angajaţii din sistem fiind epuizaţi.

„O altă caracteristică este că dacă în valul doi aveam un anumit număr de pacienţi, acum ne confruntăm cu o creştere de 50% la pacienţii de zonă verde, pacienţi non-COVID. Deci pe lângă acest val care reprezintă o creştere, mai avem şi pacienţii pe care nu îi putem neglija”; a precizat şeful UPU-SMURD Bucureşti Ilfov.

„Oricât de multe paturi la terapie intensivă am face noi, ele se vor umple”, a mai spus acesta.

Ținând cont de aceste aspecte, Bogdan Opriţă face apel la oameni să colaboreze şi să respecte măsurile care previn răspândirea virusului.

„Până când nu va exista o colaborare din partea populaţiei, oricât de multe măsuri am lua, nu vom putea să ieşim la liman. Trebuie să înţelegeţi că avem o capacitate limitată şi că nu putem să ne dezvoltăm la infinit şi la un moment dat s-ar putea să ajungem la situaţia în care să trebuiască să discutăm despre modul în care îngrijim astfel de pacienţi”, a adăugat medicul.