Adevăratele legături ale lui Iohannis cu Germania

Adevăratele legături ale lui Iohannis cu Germania

Preşedintelui României, Klaus Iohannis, a primit o veste extraordinară odată cu anunţul conform căruia i se va conferi Premiul Otto cel Mare al oraşului Magdeburg pentru anul 2020.

Miercuri, Klaus Iohannis va intra în posesia celebrei distincţii acordate pentru „onorarea marilor merite în procesul european de unificare”.

Conform unui comunicat de presă al Administraţiei Prezidenţiale, ceremonia de decernare a premiului se va desfăşura la Domul din Magdeburg.

Catedrala Sfinţilor Mauritius şi Katharina are o semnificaţie deosebită pentru istoria Europei.

Ne puteți urmări și pe Google News

Edificiul are o simbolistică aparte având în vedere că adăposteşte de peste 1.000 de ani mormântul lui Otto I, Împărat al Sfântului Imperiu Roman.

Merkel, pe aceeaşi listă cu Iohannis

Cancelarul Angela Merkel va lipsi de la cermonia acordării premiului care în trecut i-a fost acordat şi ei.

Discursul Laudatio va fi rostit de către Heiko Maas, Ministrul Afacerilor Externe al Republicii Federale Germania.

De asemenea, la festivitatea care-l are în prim-plan pe Klaus Iohannis vor mai fi prezenţi Premierul landului Saxonia Anhaltină, Reiner Haseloff şi Ministrul de Stat şi Şef al Cancelariei de Stat Saxonia Anhaltină, Rainer Robra.

Totodată, nu va lipsi nici Lutz Trumper, cel care este Primarul general al oraşului Magdeburg.

Premiul Otto cel Mare

Pentru cei mai puţin familiarizaţi cu Premiul Otto cel Mare, trebuie spus că acesta este acordat o dată la doi ani.

Sunt vizate personalităţilor şi organizaţiile care au merite deosebite în procesul european de unificare şi în promovarea gândirii europene.

Pentru prima oară, distincţia a fost acordată în anul 2005, cu ocazia aniversării a 1.200 de ani de existenţă a oraşului Magdeburg.

Până în prezent, Cancelarul Germaniei, Angela Merkel şi fostul Preşedinte al Germaniei, Richard von Weizsacker au primit celebrul premiu.

Pe aceeaşi listă se mai regăsesc şi alte personalităţi, precum fostul Preşedinte al Letoniei, Vaira Vike-Freiberga, dar şi fostul Înalt Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, Federica Mogherini.

Există şi o premieră în istoria acordării acestui premiu: în 2015, Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) a fost prima instituţie distinsă cu Premiul Otto cel Mare.

sursa: presidency.ro