Evenimentul Zilei > Economie > ADERAREA României la zona EURO este INEVITABILĂ
ADERAREA României la zona EURO este INEVITABILĂ

ADERAREA României la zona EURO este INEVITABILĂ

Viceguvernatorul BNR, Liviu Voinea, declară că aderarea la zona euro nu poate fi evitată de România, singura problemă fiind când și cum se face aderarea la moneda unică europeană.

În cadrul forumului ”România 10 ani în UE”, viceguvernatorul BNR anunță că nu există altă variantă pentru România înafară de aderarea la zona Euro, informează AGERPRES. Ca explicație la temerile cum că salariile ar putea scădea în urma trecerii la zona Euro, acesta spune că moneda națională dispare iar eventualele diferențe salariale pot fi doar față de alte valute.

"Doresc să exprim cu claritate punctul de vedere al Băncii Naționale cu privire la aderarea României la zona euro. Din perspectiva politicii monetare nu există altă opțiune pentru România decât aderarea la zona euro. Putem discuta cum și când, dar nu cu scopul de a amâna sine die, ci din dorința de a face o trecere lină atunci când economia va fi suficient de competitivă și de pregătită", a spus Liviu Voinea. ”Nu este prima oară când sunt întrebat lucruri concrete despre trecerea la euro. De exemplu, am un văr în Drobeta-Turnu Severin, pensionar și el și soția, care era preocupat de faptul că pensia soției sale, de 900 de lei, ar urma să se transforme în două bancnote de 100 de euro. Deși având aceeași valoare, impactul psihologic de a vedea că după o muncă de o viață primești două hârtii nu trebuie subestimat. Și aceste două exemple din viața reală vorbesc despre faptul că trecerea la euro nu înseamnă o simplă schimbare de bancnote sau de monede.”