Aderarea României la Schengen, amânată şi din cauza Bulgariei

Aderarea României la Schengen, amânată şi din cauza Bulgariei

Raportul de evaluare privind controalele la frontiera Bulgariei cu Turcia este negativ, motiv pentru care această ţară nu poate fi primită în Schengen la sfârşitul lunii martie, susţin mai mulţi diplomaţi europeni, citaţi de AFP. Potrivit acestora, şi România va avea de suferit din cauza vecinilor de la sud de Dunăre.

O decizie în privinţa aderării celor două state urma să fie luată de Consiliul JAI (Justiţie şi Afaceri Interne) în februarie. „Aderarea în martie este moartă. Nici o decizie nu va fi luată, deoarece raportul de evaluare a Bulgariei privind controlul frontierei sale cu Turcia este negativ. Or, nu putem să admitem România fără Bulgaria”, a explicat unul dintre diplomaţi, sub acoperirea anonimatului.

Un altul a precizat că, dacă preşedinţia ungară a UE va pune pe ordinea de zi a reuniunii Consiliului JAI din 24 februarie aderarea României şi Bulgariei la Schengen, decizia va fi una negativă.

Nemulţumiri europene Franţa şi Germania consideră „prematură” intrarea în Schengen a României şi Bulgariei, iar părerea lor este împărtăşită de peste zece state membre UE, potrivit surselor diplomatice citate de AFP.

Franţa şi-a reiterat poziţia, joi, prin vocea ministrului pentru afaceri europene, Laurent Wauquiez. Într-un interviu pentru cotidianul „La Croix”, acesta insistă asupra uneia dintre problemele României: corupţia la frontiere. „Aderarea la Schengen este o responsabilitate enormă. Trebuie rezolvată, de asemenea, problema corupţiei: un vameş român câştigă 400 de euro lunar. Intrarea în Schengen nu este o decizie care se ia pentru a face plăcere unei ţări sau alteia. Francezii au avut uneori impresia că Europa nu asigura suficientă protecţie, că era  în goana extinderii”, a explicat ministrul francez.

„Franţa nu se opune, în principiu, intrării României şi Bulgariei în Schengen, cu condiţia ca aceste ţări să fie pregătite. Nu este în interesul nimănui să se precipite lucrurile”, a subliniat Laurent Wauquiez.

Într-un interviu pentru cotidianul francez „Le Figaro”, Wauquiez declara, la sfârşitul anului trecut, că România şi Bulgaria urmează să fie primite în spaţiul fără frontiere doar atunci când vor câştiga lupta cu corupţia şi cu criminalitatea organizată şi când frontierele lor vor fi „bine păzite”.

Ne puteți urmări și pe Google News