Aderarea la UE a Republicii Moldova ar însemna, pentru sistemul de sănătate, standarde înalte de calitate, eficiență și modernizare, a declarat ministrul Sănătății, Ala Nemerenco.
”Câteva dintre principalele beneficii ale aderării la UE sunt standarde ridicate de calitate. Astfel, Uniunea Europeană are reguli stricte și standarde ridicate în ceea ce privește calitatea serviciilor medicale și siguranța pacienților. Prin aderarea la UE, sistemul de sănătate al Republicii Moldova va trebui să se alinieze acestor standarde, ceea ce va duce la o îmbunătățire semnificativă a calității îngrijirilor medicale oferite populației.
Un alt beneficiu este accesul la finanțare și resurse europene. În calitate de membru al UE, Republica Moldova va putea accesa mai rapid fonduri europene importante destinate construcției, renovării și dotării spitalelor”, a declarat Ala Nemerenco, într-un interviu pentru moldpres.md.
Introducerea mai rapidă a noilor terapii și proceduri medicale
Încă un beneficiu, a mai spus ministrul Sănătății, ar fi dezvoltarea resurselor umane, colaborare și schimb de experiență. ”Uniunea Europeană oferă programe de formare, specializare și dezvoltare profesională pentru personalul medical, îmbunătățind competențele și calitatea serviciilor oferite. Aderarea la UE va facilita colaborarea cu alte state membre și schimbul de cunoștințe și bune practici în domeniul sănătății. Republica Moldova va beneficia de experiența și expertiza altor țări europene în implementarea politicilor de sănătate.
Acces la tratamente și tehnologii inovatoare - ca membru al Uniunii Europene, Republica Moldova va avea acces mai ușor la tratamente și tehnologii medicale inovatoare care sunt disponibile în țările membre. Acest lucru va permite introducerea mai rapidă a noilor terapii și proceduri medicale în practica medicală din țară, îmbunătățind astfel tratamentul și rezultatele pentru pacienți”, a subliniat Ala Nemerenco.
Aderarea la UE va ajuta la implementarea programelor de screening și vaccinare
Promovarea sănătății și prevenția - prin integrarea în UE, Republica Moldova va beneficia de politici publice europene care promovează sănătatea și prevenția bolilor. Aceasta vor facilita implementarea programelor de screening și vaccinare, precum și promovarea unui stil de viață sănătos în rândul populației.
”Încurajăm toți cetățenii să participe la referendumul pentru integrarea europeană a Republicii Moldova și să contribuie astfel la construirea unui viitor mai prosper și mai sigur pentru toți. Alegem să fim parte a comunității europene, cu standarde înalte în sănătate, educație și dezvoltare socio-economică. Să fim vocea schimbării și să votăm pentru un parcurs european al Republicii Moldova”, a îndemnat ministrul Sănătății, Ala Nemerenco.